Sociaal overleg op de werkvloer
Sociaal overleg op de werkvloer zorgt voor betere werkomstandigheden en meer veiligheid voor werknemers. Maar hoe gaat dat overleg in zijn werk?
Sociaal overleg op de werkvloer zorgt voor betere werkomstandigheden en meer veiligheid voor werknemers. Maar hoe gaat dat overleg in zijn werk?
Het sociaal overleg kan in ondernemingen in 2 verschillende overlegorganen plaatsvinden:
Elke 4 jaar zijn er sociale verkiezingen waar werknemers hun vertegenwoordigers in het Comité PB en OR kunnen kiezen.
Daarnaast kan ook een syndicale delegatie of vakbondsafvaardiging actief zijn in je onderneming.
Maar wat wordt juist besproken op het Comité PB en de OR? Over welke zaken overlegt de syndicale delegatie met de werkgever?
Het Comité PB heeft als opdracht om het welzijn op het werk te verzekeren en ervoor te zorgen dat iedereen kan werken onder veilige en gezonde werkomstandigheden.
Hier kan je als afgevaardigde onder meer werken aan:
Een onderneming of organisatie met minstens 100 werknemers moet een ondernemingsraad (OR) oprichten. De OR vergadert maandelijks en heeft recht op informatie, toezicht en advies. Daarnaast heeft de OR een beperkte beslissingsbevoegdheid inzake de sociale ondernemingsaspecten.
Zo beslist de OR onder meer over het arbeidsreglement, de collectieve vakantiedagen, de uurroosters, ...
Een belangrijke bevoegdheid van de OR is het informatierecht over de economische en financiële toestand van de onderneming of organisatie. Zo verkrijg je op regelmatige tijdstippen informatie over:
De vakbondsafvaardiging of syndicale delegatie is de motor van de vakbond in een onderneming. Het is voor veel mensen het eerste aanspreekpunt met de vakbond, maar het is ook een belangrijke speler in het sociaal overleg binnen de onderneming.
Zo kan een werknemer die een conflict heeft met de werkgever, de hulp van de vakbondsafvaardiging inroepen.
Daarnaast is het de delegatie die akkoorden afsluit over loonsverhogingen, premies, functieclassificatie, ploegenarbeid, overuren, inzet van uitzendkrachten, syndicaal onthaal van nieuwe werknemers en dit voor alle werknemers in de onderneming.
Om een vakbondsafvaardiging op te starten, moeten één of meerdere vakbonden een aanvraag indienen bij de werkgever.