Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Word nu lid
widget-je-loopbaan

Stappenplan

©Shutterstock

Het is belangrijk dat je je zoektocht naar werk gestructureerd aanpakt. Er komt heel wat bij kijken. Een stappenplan kan helpen bij solliciteren!

 

Stap 1: start bij jezelf

Ga na welke troeven je kan uitspelen in je zoektocht naar werk. Wie ben je, wat zijn je sterke punten en wat is je karakter? 

Je opleiding en ervaring geven een duidelijke richting aan. Zet deze goed in de verf, maar denk ook out-of the box! Werp een blik op je vrije tijd en engagementen. Elke activiteit vertelt meer over je interesses en je vaardigheden.

Stap 2: vacatures

Waar vind je die droomjob? Er zijn tal van kanalen waar je kan zoeken. Een paar goede vertrekpunten zijn:

  • VDAB of ACTIRIS: via vdab.be/mijnloopbaan of my.actiris.be krijg je toegang tot werkaanbiedingen, aangepast aan je profiel. Je blijft ook op de hoogte van jobbeurzen. Die bieden een prima gelegenheid om een pak mogelijke werkgevers te ontmoeten, informatie te verzamelen en contacten te leggen.
  • Internet en kranten zijn een enorme bron van informatie. Gebruik het internet en zijn talrijke jobsites, neem zeker ook vacaturebijlagen van de weekendkrant door. 
  • De overheid. De verschillende overheden bieden een ruime waaier aan boeiende beroepen aan. Kijk eens op Selor en Poolstok voor het aanbod van de federale en Vlaamse overheid. Bezoek de website van je gemeente, OCMW of ziekenhuis. En heb je al gedacht aan politie, defensie, NMBS of De Lijn?
  • Interimkantoren. Je kan je gratis inschrijven bij verschillende interimkantoren. Ze zijn de ideale plaats om spontaan te solliciteren en om regelmatig eens langs te gaan. Maar opgelet: binnenstappen in een interimkantoor is gelijk aan solliciteren. Zorg dat je voorbereid bent. Informeer je ook over uitzendarbeid en lees onze rubriek interim er op na.  
  • Maak een profiel aan op LinkedInLinkedIn is hét sociale media platform om professionele contacten te leggen en meer en meer de plek waar werkgevers op zoek gaan naar interessante profielen.
  • Zegt een job in het buitenland je iets? EURES brengt alle Europese vacatures samen en geeft praktische informatie mee. 
  • Last but not least: wist je dat het succesvolste zoekkanaal voor een job spontane sollicitaties en familie of vrienden zijn? Bijna 1 op 5 schoolverlaters vindt via familie of vrienden een job, en meer dan 1 op 4 vindt werk door een spontane sollicitatie.  Spread the word en laat je familie, kennissen en vrienden weten dat je (nieuw) werk zoekt. Hoe meer mensen samen met jou uitkijken, hoe groter je kans op succes!

Stap 3: het cv

Je cv moet een duidelijk overzicht geven van je studies, werkervaring en andere facetten die van belang kunnen zijn voor een toekomstige werkgever. Je vindt op het internet meer dan voldoende inspiratie. Om te beginnen kan je onze tips voor een geslaagd cv nalezen.

Zorg ervoor dat volgende basiselementen minimaal aanwezig zijn: persoons- en contactgegevens, studies en werkervaring. 

Verder zal de rekruteerder uitkijken naar je competenties en je kwaliteiten. Geef duidelijk aan waar je goed in bent. Hou rekening met wat men vraagt voor de functie en pas je cv in die zin aan. Laat weten hoe het gesteld is met je talenkennis of technische vaardigheden. Indien van toepassing vermeld je je leidinggevende kwaliteiten, je vaardigheden op organisatorisch of communicatief vlak.

Denk ook aan:

  • Sociale media: zorg ervoor dat je online profiel strookt met de inhoud van je cv en sollicitatiebrief. Wees je ervan bewust dat de werkgever je zal googelen. Zijn je Facebook- of Instagramprofiel niet afgeschermd, dan zal hij ze allicht screenen.
  • Referenties: sommige werkgevers waarderen dat meer dan anderen. Vergeet niet om de naam, de functie, het bedrijf, het adres en het telefoonnummer op te geven. Breng je referenties er altijd van op de hoogte dat als je hen in je cv vermeldt!
  • RSZ-verminderingen: ben je een schoolverlater, 55+ of denk je recht te hebben op de voordelen van het ACTIVA-plan, informeer je bij het ACV. Kom je in aanmerking, neem dit dan zeker mee op in je cv. Zo weet je toekomstige werkgever van welke financiële voordelen hij kan genieten.

Stap 4: de motivatiebrief

Een motivatie- of sollicitatiebrief is onontbeerlijk voor een goede sollicitatie. Het is de eerste indruk bij een werkgever en vertelt meer over je kunnen en motivatie. Elke sollicitatie verdient een unieke brief

Houd volgende structuur aan:

  • Inleiding: waarom solliciteer je voor de job? Trek de aandacht met je motivatie.
  • Midden: waarom zou de werkgever jou moeten uitnodigen? Toon duidelijk je ervaring en je persoonlijkheid aan en leg de link met de functie. 
  • Slot: ga op zoek naar een originele afsluiter en geef aan dat je je motivatie en cv graag verder komt toelichten. 

Stap 5: het sollicitatiegesprek

Je inspanningen worden beloond en de werkgever nodigt je uit voor een sollicitatiegesprek. Het betekent dat je een geschikte kandidaat bent. Je bent uiteraard niet de enige.  

Enkele vuistregels:

  • Zorg dat je goed voorbereid en geïnformeerd aan het gesprek begint. Als je vooraf informatie over het bedrijf verzameld hebt, kan je in het gesprek laten horen dat je van wanten weet. Het bewijst dat je gemotiveerd bent en het bedrijf naar waarde schat. Raadpleeg hun website, hun Facebook-pagina, ...
  • Zorg dat je voor jezelf weet wat je wil, maar ook niet wil. Zo kom je zelfverzekerd over.
  • Wees jezelf, maar maak een goede indruk. Wees verzorgd en zorg voor een net voorkomen. Kom op tijd. Je bent beter een kwartier te vroeg, dat geeft je tijd om wat op adem te komen. 

Rechten

Wist je dat een sollicitant ook rechten heeft tijdens selectie- en wervingsprocedures? De kosten van examens en onderzoeken zijn voor de rekening van de werkgever. De selectieprocedure moet binnen een redelijke termijn verlopen: de testen en een praktische proef zijn gelimiteerd. Het aanbieden van fictieve arbeidsplaatsen is verboden.

More Info

  • Ga zeker ook een kijkje nemen op jeloopbaan.be. Je leest er meer over het gratis loopbaanadvies en -begeleiding voor ACV-leden.
  • Wat het ACV nog meer voor je kan betekenen, lees je in de rubriek Loopbaanadvies.