Alles over je interimcontract en werken als interim
Hoe zit het met je interimcontract en kan je als het stopzetten? Waar moet je op letten en wat met dagcontracten?
Aan de slag als interim?
Ontdek hier alles wat je moet weten over je interimcontract! Lees hier verder ook de belangrijkste vragen en antwoorden na over interimwerk en werken met dagcontracten. 👇
-
Waar moet ik op letten bij mijn interimcontract?
Als je werkt als interimmer moeten volgende papieren in orde zijn:
Ondertekend contract
Voor elke interimjob moet je een contract hebben dat door jezelf en het interimkantoor ondertekend is. Dat kan op papier of elektronisch. Je contract moet ondertekend zijn voor je aan de slag gaat!
Het interimkantoor moet hiervoor een modelcontract gebruiken met daarin zeker de naam van de firma waar je aan de slag gaat, type contract, motief en duur, uurrooster, loon en bijkomende voordelen.
Belangrijke elementen
- Motief en duur van het contract: meestal worden weekcontracten afgesloten, maar soms ook (opeenvolgende) dagcontracten.
- Arbeidsduur: het contract moet vermelden of het om voltijdse of deeltijdse tewerkstelling gaat. Ook het aantal uren dat je per week en/of per dag werkt moet in het contract staan. Je moet minstens 3 uur per dag tewerkgesteld worden.
- Overuren: de regeling voor overuren moet hetzelfde zijn als voor de vaste werknemers. Wordt er met arbeidsduurvermindering gewerkt, dan heb jij daar ook recht op (inhaalrust of vergoeding).
Andere documenten
- Intentieverklaring bij je inschrijving bij het kantoor
- Arbeidsreglement van het interimkantoor
- Arbeidsreglement van de firma waar je gaat werken
- Dimona-aangifte: dat is de aangifte van je tewerkstelling bij de RSZ of sociale zekerheid. Het kantoor moet dit in orde brengen zijn voor je begint te werken.
Optie 'vast' contract? Let op!
De optie 'vast contract' is vaak niets meer dan een verkooppraatje van het interimbureau... Vaak proberen ze je zo binnen te halen, maar vind je er niets over terug in je arbeidscontract. Zodra je contract is afgelopen, heb je geen enkele garantie op een nieuw contract.
Heb je vragen of ondervind je problemen? Neem contact op met Interim United.
-
Kan ik mijn interimcontract stopzetten?
Nee, in principe niet.
Tenzij je in je proeftijd zit, moet je tot het einde van je contract werken. Stop je vroeger met werken, dan kan het interimkantoor een vergoeding vragen.
Opgelet:
- Je krijgt via het interimkantoor een contract van bepaalde duur. Je moet vergoed worden voor de volledige periode, ook als het kantoor je geen werk aanbiedt.
- Heb je geen contract ondertekend en ben je al aan de slag? Dan gelden de regels van een contract van onbepaalde duur.
- Ontslagbrief (C4) en tewerkstellingsattest: moet je van het interimkantoor krijgen wanneer je contract afgelopen is.
- Eindejaarspremie: heb je recht op als je in het voorbije jaar minstens 65 dagen of 494 uren als interimmer gewerkt hebt.
Heb je vragen of ondervind je problemen? Neem contact op met de helpdesk van Interim United.
-
Mijn interimcontract werd eenzijdig opgezegd. Kan dat?
Nee. Ook in tijden van corona mag je contract voor uitzendwerk niet eenzijdig stopgezet of geannuleerd worden. Heb je een ondertekend contract, dan is het uitzendkantoor je loon verschuldigd tot het einde van je contract.
Hierop zijn 2 uitzonderingen:
- Je valt onder de regeling tijdelijke werkloosheid. Het interimkantoor moet dit voor jou in orde brengen. Lees hoe je tijdelijke werkloosheid aanvraagt.
- Je krijgt van het uitzendkantoor een alternatieve opdracht aan gelijkaardige voorwaarden. De nieuwe opdracht moet dezelfde duurtijd en loonvoorwaarden hebben (maar dat is in tijden van corona weinig waarschijnlijk).
-
Hoeveel uren per week moet ik werken en wanneer krijg ik ten laatste mijn uurrooster?
Je contract moet vermelden of het om een voltijdse of deeltijdse tewerkstelling gaat. De arbeidsduur per week en/of per dag moet in je contract staan. De minimale arbeidsduur is 3 uur per dag. Deze minimale arbeidsduur
moet dezelfde zijn als die voor de vaste werknemers van het bedrijf waar je werkt. Dat geldt ook voor de overurenregeling. Als de vaste werknemers in een systeem met arbeidsduurvermindering werken, heb je daar als interimmer ook recht op. Ofwel krijg je die arbeidsduurvermindering in de vorm van inhaalrust, ofwel wordt dit verrekend in je uurloon.
Opgelet: het deeltijds werkrooster is variabel als de dagen en uren waarop je moet werken niet nauwkeurig zijn gedefinieerd in de arbeidsovereenkomst. Het interimkantoor moet je minstens een week op voorhand een uurrooster bezorgen, tenzij anders afgesproken binnen de sector waarin je werkt. Het vooraf ontvangen van je rooster zorgt voor een betere work-life balans: een opsteker voor jou én je werkgever!
Heb je het gevoel dat iets niet klopt? Heb je een probleem of vraag? Neem contact op met de vakbondsafvaardiging van het bedrijf waar je werkt of contacteer Interim United.
-
Wat als je zonder interimcontract werkt?
Werk je zonder een ondertekend interimcontract, dan je overeenkomst met het interimkantoor omgezet naar een contract van onbepaalde duur.
Dat betekent dat je recht hebt op een ontslagvergoeding wanneer het kantoor je contract opzegt.
Deze sanctie geldt niet als deze 4 elementen van toepassing zijn:
- Er is een ondertekende intentieverklaring.
- Je ontving je contract voor het begin van de tewerkstelling, maar ondertekende ze niet.
- Je verstuurde het ondertekende contract te laat.
- Het interimkantoor deed de DIMONA-aangifte op tijd.
Heb je vragen of ondervind je problemen? Neem contact op met de helpdesk van Interim United.
-
Hoe zit het met de proefperiode en 'testcontracten'?
De eerste drie werkdagen van de eerste uitzendopdracht bij eenzelfde gebruiker (onderneming waar je werkt) vormen de proefperiode. Tijdens die periode kunnen zowel de interimkracht als de werkgever de overeenkomst zonder opzegging beëindigen. Maar!
Het ACV vindt dat het interimkantoor een ondertekend contract niet eenzijdig kan opzeggen als je werk nog niet is gestart, ook niet onder het mom van de proefperiode.
Het is verboden om aan een contract een nieuwe proefperiode toe te voegen als je voor dezelfde functie opeenvolgende arbeidsovereenkomsten, op dezelfde werkpost, bij dezelfde gebruiker aangaat.
Een 'testcontract' is nog iets anders. Hierbij vraagt het interimkantoor om op proef te komen om te zien of je geschikt bent voor de job. Je wordt hiervoor niet vergoed. Zo'n testcontract:
- Mag maximum een halve dag duren.
- Is een test. Je draait niet mee in de firma of maakt geen deel uit van het productieproces.
- Mag enkel kort je kennis nagaan.
Heb je vragen of ondervind je problemen? Neem contact op met de helpdesk van Interim United.
-
Moet ik een contract ondertekenen?
Voor elke tewerkstelling als uitzendkracht (of voor elke opdracht) moet hetuitzendkantoor een schriftelijke overeenkomst met de uitzendkracht afsluiten.Je kan je contract op drie verschillende manieren ondertekenen:
- op papier;
- elektronisch met je identiteitskaart, kaartlezer en persoonlijke pincode;
- elektronisch met een persoonlijke code die je vooraf hebt ingesteld.
Meestal vragen de interimkantoren al bij je eerste inschrijving de automatische toestemming om elektronische contracten te ondertekenen. Je hebt echter het recht om papieren contracten te vragen. Het contract moet ondertekend worden door beide partijen (het uitzendkantoor en de uitzendkracht) vóór of uiterlijk op het moment dat je aan je opdracht begint.
Interimkantoren zijn verplicht om het modelcontract te gebruiken dat is opgesteld door de vakbonden en de werkgevers en waarin verplicht het volgende moet staan:
- de naam en het paritair comité van de gebruikersfirma (het bedrijf of de organisatie waar je werkt);
- het type contract (bepaalde duur, vervanging van een vaste werknemer …);
- het motief voor het gebruik van interimarbeid. De eventuele toestemming van de vakbondsafvaardiging en de datum van deze toestemming;
- de duur van het contract (meestal weekcontracten);
- de wekelijkse arbeidsduur;
- afhankelijk van het motief voor het gebruik van uitzendarbeid: de reden van de vervanging of de vermelding van de eerste, tweede of derde poging van de invulling van de werkpost voor het motief instroom;
- de opleiding van de uitzendkracht;
- de plaats waar de uitzendkracht tewerkgesteld wordt;
- het uurrooster;
- het loon en de bijkomende voordelen;
- de verplaatsingskosten.
Andere documenten: intentieverklaring & arbeidsreglementen. Voordat je aan de slag kan als interimmer, moet er ook een intentieverklaring worden ondertekend. Zowel het interimkantoor als jijzelf moeten dat document ondertekenen. Het document bevestigt dat je ingeschreven bent bij het uitzendkantoor en dat het interimkantoor zich engageert om werk voor je te zoeken.
Als uitzendkracht moet je ook de volgende documenten ontvangen:
- het arbeidsreglement van het interimkantoor;
- het arbeidsreglement van de firma waar je aan de slag gaat.
Daarin staan de regels rond veiligheid, gezondheid en organisatie van het werk, maar ook bijvoorbeeld rond het melden van ziekte. Vaak krijg je samen met of in het contract de vraag om akkoord te gaan met het arbeidsreglement. Teken dit enkel als je het arbeidsreglement ook echt ontvangen hebt.Ben je nieuw in een bedrijf? Ga dan zeker eens langs bij de ACV-afgevaardigden in de onderneming. Ze verwelkomen je graag en kunnen je bijkomende info bezorgen over het reilen en zeilen binnen het bedrijf.
-
Wat is een DIMONA-aangifte?
Een DIMONA is het elektronische bericht waarmee het uitzendkantoor ieder begin en einde van een opdracht aangeeft bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). Het interimkantoor is verplicht voor je bij de gebruiker aande slag gaat, een DIMONA-aangifte te doen over je tewerkstelling als uitzendkracht.
Let op: de DIMONA-aangiftes moeten overeenstemmen met je opdrachten. Je kan enkel aanspraak maken op een werkloosheidsuitkering als er geen DIMONA-aangifte geregistreerd staat voor diezelfde periode. Als het contract niet ondertekend werd en je kon niet komen werken, let er dan op dat het interimkantoor geen DIMONA-aangifte doet of die weigert te annuleren.
Volg je Dimona-registraties online op via Interim@work (je vindt de tool op www.mysocialsecurity.be). Op die manier zie je of het interimkantoor zijn wettelijke aangifteplicht vervuld heeft. Zie je een verkeerde of ontbrekende aangifte, neem dan contact op met het interimkantoor. -
Wat als ik mijn interimcontract te laat of niet teken?
Voor elke tewerkstelling als uitzendkracht (of voor elke opdracht) moet hetuitzendkantoor een schriftelijke overeenkomst met de uitzendkrachtafsluiten.
Je kan je contract op drie verschillende manieren ondertekenen:
- op papier;
- elektronisch met je identiteitskaart, kaartlezer en persoonlijke pincode;
-
elektronisch met een persoonlijke code die je vooraf hebt ingesteld.
Meestal vragen de interimkantoren al bij je eerste inschrijving de automatische toestemming om elektronische contracten te ondertekenen. Je hebt echter het recht om papieren contracten te vragen. Het contract moet ondertekend worden door beide partijen (het uitzendkantoor en de uitzendkracht) vóór of uiterlijk op het moment dat je aan je opdracht begint.
Interimkantoren zijn verplicht om het modelcontract te gebruiken dat is opgesteld door de vakbonden en de werkgevers en waarin verplicht het volgende moet staan:- de naam en het paritair comité van de gebruikersfirma (het bedrijf of de organisatie waar je werkt);
- het type contract (bepaalde duur, vervanging van een vaste werknemer …);
- het motief voor het gebruik van interimarbeid. De eventuele toestemming van de vakbondsafvaardiging en de datum van deze toestemming;
- de duur van het contract (meestal weekcontracten);
- de wekelijkse arbeidsduur;
- afhankelijk van het motief voor het gebruik van uitzendarbeid: de reden van de vervanging of de vermelding van de eerste, tweede of derde poging van de invulling van de werkpost voor het motief instroom;
- de opleiding van de uitzendkracht;
- de plaats waar de uitzendkracht tewerkgesteld wordt;
- het uurrooster;
- het loon en de bijkomende voordelen;
- de verplaatsingskosten.
Download de gratis brochure SOS Interim: 20 weetjes voor interimmers
-
Mag ik als student werken met een interimcontract?
Jazeker, het is zelfs zo dat ongeveer 1 op 3 studentenjobs via een interimkantoor verloopt. Op die manier hoef je zelf geen vakantiejob of bijverdienste tijdens het jaar zoeken.
Maar opgelet: er zijn beperkingen. Als jobstudent kan je 600 uren werken aan een verlaagde RSZ-bijdrage. Je betaalt dus minder belastingen. Werk je meer? Dan betaal je vanaf dan de gewone RSZ-bijdrage en houd je meer loon over.
Als je als jobstudent werkt, houd je ook best rekening met de regels rond het groeipakket en het ten laste zijn. Weet ook dat je geen vakantierechten opbouwt of werkbonus krijgt.
Check alle info bij www.hetacv.be/jongacv.
-
Kan ik vorming volgen?
Vorming is niet evident voor uitzendkrachten. Uitzendkrachten worden nauwelijks uitgenodigd om opleidingen te volgen tijdens hun werkuren. Vaak worden opleidingsdagen georganiseerd buiten de arbeidsovereenkomst waarbij enkel de kosten worden vergoed, maar geen verloning wordt toegekend. Ook het recht op opleidingsverlof blijft hangen in de theorie. Het individuele recht op vijf opleidingsdagen per jaar zou daar een antwoord op kunnen bieden.
Vormingsfonds
Het Vormingsfonds voor de Uitzendkrachten ondersteunt uitzendkrachten die algemene opleidingen of opleidingen over veiligheid op het werk willen volgen. Deze vorming vindt plaats tijdens de werkuren. Het uitzendkantoor betaalt je loon gedurende de opleidingsuren.
VDAB
Het uitzendkantoor kan je ook een opleiding bij VDAB aanbevelen. In dat geval blijf je werkzoekende en ontvang je geen loon.
Opleidingscheques
Als uitzendkracht kun je gebruikmaken van opleidingscheques. Andere opleidingsmogelijkheden Naast VDAB en het Vormingsfonds voor de Uitzendkrachten bestaan er nog verschillende andere opleidingsinstanties zoals het volwassenenonderwijs, Syntra ...
-
Heb ik recht op sociale voordelen?
Het Sociaal Fonds voor de Uitzendkrachten betaalt bijkomende vergoedingen en kan je een attest van prestaties bezorgen als je een hypothecaire lening wil aangaan.
Economische of technische werkloosheid
Als je economisch of technisch werkloos wordt of in geval van overmacht of crisis, krijg je 3,93 euro toeslag per niet gepresteerde werkdag bovenop je werkloosheidsvergoeding (als je hier recht op hebt). Voorwaarde is dat je een uitzendcontract hebt.
Langdurige arbeidsongeschiktheid
Als je twee maanden gewerkt hebt als uitzendkracht en langdurig ziek wordt, heb je recht op een bijkomende vergoeding. De vergoeding bedraagt 40% van de bruto-uitkering van het ziekenfonds. Deze vergoeding krijg je vanaf de tweede maand ziekte, voor een periode van maximaal drie maanden.
Hulp voor het verkrijgen van een lening
Als je als uitzendkracht werkt, heb je geen vast werk en is het vaak moeilijk om een lening te krijgen bij de bank. Je kan voor het afsluiten van een lening bij een bank aan het Sociaal Fonds voor de Uitzendkrachten vragen om een attest van je prestaties als uitzendkracht af te leveren. Dat kan helpen om als uitzendkracht toch een lening te krijgen, omdat je op die manier toch bewijst dat je op regelmatige basis werkt en inkomsten hebt.
Contacteer Interim United!
Een vraag over je interimwerk? Blijf er niet mee zitten!
Neem contact op met Interim United. We doen ons best je de (werk)dag zelf te beantwoorden.
Over interimwerk
-
Wat is interimwerk?
Interimwerk of uitzendwerk is arbeid via een interimkantoor. Het uitzendkantoor is je officiële werkgever, maar je krijgt instructies van het bedrijf waar je aan de slag gaat (de 'gebruikersfirma').
Goed om weten:
- Interimwerk is tijdelijk. Het interimkantoor kan je een job aanbieden voor korte of langere duur.
- Je mag jobaanbiedingen weigeren. Maar let op als je werkloos bent. Een job weigeren kan gevolgen hebben voor je recht op een werkloosheidsuitkering.
- Je moet ingeschreven zijn bij een interimkantoor. De inschrijving is gratis en je mag bij verschillende kantoren ingeschreven staan.
-
Wanneer mag interimwerk?
Interimwerk is niet altijd toegelaten en is in de regel tijdelijk. Het kan enkel bij volgende 4 motieven:
- Vervanging van een vaste werknemer. Je werkt zolang als de vervanging duurt.
- Tijdelijke vermeerdering van werk. De duurtijd van je contact hangt af van het akkoord van vakbondsafvaardiging; of zal maximaal 3 keer 6 maanden zijn.
- Uitzonderlijk werk, zoals beurzen, salons, inventariswerken,… Je kan maximaal 7 dagen tot 6 maanden als interimmer werken. In uitzonderlijke gevallen kan je tot 12 maanden als interimmer tewerkgesteld worden.
- Instroom: je wordt als interimmer aangenomen. Je contract minimaal 1 week en maximaal 6 maanden. Nadien heb je recht op een contract van onbepaalde duur krijgen. Zo niet, kan je aan het interimkantoor een schriftelijke uitleg vragen.
Let op:
- Het motief moet in je contract vermeld staan.
- Krijg je een vaste job aangeboden? Dan telt je anciënniteit als uitzendkracht mee, bijvoorbeeld voor de berekening van je proefperiode of opzegvergoeding. De maximale anciënniteit die je kan meenemen is 1 jaar.
Heb je vragen of ondervind je problemen? Neem contact op met de helpdesk van Interim United.
-
Hoe lang mag interimwerk duren?
Uitzendwerk is tijdelijk. Hoe lang je als interimmer mag werken, hangt af van het motief. Dat staat in je contract vermeld.
Verder hangt het ook af je werkt in een onderneming met of zonder vakbond of syndicale afvaardiging. Weten hoe lang je als interimmer mag werken en welke procedure gevolgd moet worden? Check de tabellen!
Opgelet: je kan als interimmer ook werken met dagcontracten. Die mogen alleen onder strikte voorwaarden.
Heb je vragen of ondervind je problemen? Neem contact op met de helpdesk van Interim United.
-
Wat met dagcontracten?
Interimwerk is tijdelijk. Je interimkantoor moet je voor elke job een contract van bepaalde duur laten afsluiten. Meestal gaat het om weekcontracten, maar ook een dagcontract is mogelijk.
Daar bestaan strenge regels voor, zeker als het kantoor je wil laten werken met opeenvolgende dagcontracten.
Zo moet de firma waar je gaat werken de nood aan flexibiliteit bewijzen. Dit wordt nauw opgevolgd door de vakbondsafvaardiging in het bedrijf via de consultatieprocedure.
Heb je vragen of ondervind je problemen? Neem contact op met de helpdesk van Interim United.
-
Hoeveel uren per week moet ik werken en wanneer ik krijg ten laatste mijn uurrooster?
Je contract moet vermelden of het om een voltijdse of deeltijdse tewerkstelling gaat. Ook de arbeidsduur per week en/of per dag moet in je contract staan.
De minimale arbeidsduur is 3 uur per dag. Deze minimale arbeidsduur moet dezelfde zijn als die voor de vaste werknemers van het bedrijf waar je werkt. Dat geldt ook voor de overurenregeling. Als de vaste werknemers in een systeem met arbeidsduurvermindering werken, heb je daar als interimmer ook recht op. Ofwel krijg je die arbeidsduurvermindering in de vorm van inhaalrust, ofwel wordt dit verrekend in je uurloon.
Wil je weten of je interimopdracht strookt met de wet? Check dit dan bij de vakbondsafvaardiging van het bedrijf waar je werkt of vraaginformatie via het contactformulier op www.hetacv.be/interimunited.
Opgelet: het deeltijds werkrooster is variabel als de dagen en uren waarop je moet werken niet nauwkeurig zijn gedefinieerd in je contract. Het interimkantoor moet je minstens een week op voorhand een uurrooster bezorgen, tenzij anders afgesproken binnen de sector waarin je werkt. Het vooraf ontvangen van je rooster zorgt voor een betere work-life balans: dat is beter voor jou én je werkgever!
-
Hoe zit het met ouderschapsverlof en interimwerk?
Je hebt pas recht op ouderschapsverlof met RVA-uitkering als je een vast contract hebt en minstens 12 maanden bij je huidige werkgever werkt.
Wel dit: heb je net pas een vast contract, maar werkte je de voorbije 12 maanden met interimcontracten bij je huidige werkgever? Dan tellen deze periodes van interimwerk mee.
Als je bijvoorbeeld 6 maanden als interimmer werkte, kan je na 6 maanden vaste dienst ouderschapsverlof aanvragen.
Opgelet: dit geldt enkel voor ouderschapsverlof. Voor tijdskrediet wordt interimwerk niet meegerekend bij de anciënniteitsvoorwaarde van 2 jaar.
Meer info bij 'Ik wil meer tijd om voor mijn kind te zorgen'.
Gratis Gids SOS Interim!
Werk jij als interimmer? Zit je met vragen over interimwerk? Vraag dan zeker de gratis gids SOS Interim aan!
Goed om weten: de brochure is ook beschikbaar in English et en français! En je krijgt ook een checklist interimwerk. Zo heb je meteen een zicht op alles waar jij recht op hebt. En loop je geen centen of vakantie mis!
Lid zijn van ACV Interim United heeft alleen maar voordelen
- Even werkloos? je krijgt alle ondersteuning bij de opmaak en opvolging van je werkloosheidsdossier en uitkering
- Een vlotte uitbetaling van je eindejaarspremie
- Syndicale premie van 120 euro!
- Een vraag of probleem? Je kan altijd contact opnemen met Interim United
- ...
💡 Download nu onze gratis app en loop geen geld mis!
Met onze gratis app houd je je gewerkte dagen en uren bij. En weet je altijd:
- Wanneer je je eindejaarspremie krijgt
- Hoe het zit met je betaalde feestdagen
- Wanneer je recht hebt op je loon als je ziek wordt
Zo ga je van start:
- Download de ACV-CSC app in de Google Play Store of de App Store
- Kies de optie 'Ik werk als interimmer'
- Gewerkt? Duid die dag aan of vul je uren in!
☝ Tel vanaf 1 juli!
Je registreert je prestaties liefst vanaf 1 juli. Dan start de referteperiode en beginnen de dagen te tellen om te bepalen of je recht hebt op een eindejaarspremie het jaar daarop. Meer info.
Wat je nog moet weten over interimwerk
Militant en op zoek naar ondersteuning bij je syndicale opdracht?
- Ga naar de militantensite www.hetacv.be/militant. Je vindt er onder meer de digitale versie van Vakbeweging en kan er (na login) de Wegwijzer Sociale Wetgeving consulteren.
- Meld je aan op het online ACV-leerplatform en ontdek op interactieve wijze alles wat je moet weten over interimwerk!
- Ontdek ook het aanbod van De Vormers!