Re-integratie en terug-naar-werktraject
Terug werken na langdurige ziekte
Langdurig ziek geweest? En ga je terug aan de slag?
Een ernstig ongeval krijgen, ziek worden, een operatie moeten ondergaan of een burnout krijgen, het kan iedereen overkomen. Je blijft een tijdje thuis om te herstellen en/of te revalideren. Als het weer beter gaat, kan je de stap zetten om terug aan het werk te gaan. Je kan dan 2 trajecten volgen, elk met hun eigen voorwaarden en verplichtingen. Je vindt hier de nodige basisinfo over:
- Re-integratietraject (zoals het sinds 1 oktober 2022 van kracht) is en hoe het ACV je bijstaat
- Terug-naar-werktraject (TNW)
Re-integratietraject
-
Wat is een 're-integratietraject' en voor wie is het bedoeld?
Ben je als werknemer langere tijd out, bijvoorbeeld door fysieke klachten of een burn-out? Of anders gesteld: ben je voor langere tijd arbeidsongeschikt en heb je een arbeidsovereenkomst?
Dan kan je zelf een re-integratietraject aanvragen bij je werkgever of via de arbeidsarts. Onder bepaalde voorwaarden kan je re-integratietraject opgestart worden op vraag van je werkgever.
Het traject is bedoeld om je te helpen wanneer je terug aan de slag gaat. Zo kan er aangepast werk of een aanpassing aan de werkpost voorzien worden. Men spreekt in die zin ook over 're-integratie op het werk na langdurige ziekte'. Dat traject bestaat sinds 2016 en werd na een grondige evaluatie vanaf 1 oktober 2022 aangepast.
Een re-integratietraject is niet verplicht. Je kan ook je werk hervatten zonder zo'n traject op te starten.
-
Wat is het verschil tussen een re-integratietraject en het 'terug-naar-werktraject?'
Ga je na lange afwezigheid van het werk terug aan de slag, dan bestaan verschillende trajecten volgen die je hierbij helpen.
- Een re-integratietraject loopt binnen je onderneming of organisatie en kan je enkel volgen als je een arbeidsovereenkomst hebt. Je vraagt het zelf aan of kan het volgen op vraag van je werkgever. Het is niet verplicht.
- Het 'terug-naar-werktraject' of TNW-traject vindt plaats binnen jouw ziekenfonds. Je krijgt dan ondersteuning van een "terug-naar-werkcoördinator". Dit traject is voor àlle werknemers die arbeidsongeschikt zijn, met en zonder arbeidsovereenkomst. Als je opgeroepen wordt, dan ben je verplicht het te volgen. Lees verder.
-
Wat zijn de verschillende stappen in het re-integratietraject?
Het re-integratietraject bestaat uit volgende stappen:
- Eerste informatie na 4 weken arbeidsongeschiktheid
- Stap 1: Opstart van het traject
- Stap 2: Re-integratiebeoordeling
- Stap 3: Overleg en voorbereiding van een re-integratieplan
- Stap 4: Re-integratieplan van de werkgever
- Stap 5: Uitvoering van het re-integratieplan
Meer weten? Lees verder bij het 'Re-integratietraject'.
-
Is het re-integratietraject verplicht?
Neen!
Een re-integratietraject start doorgaans voor het einde van de arbeidsongeschiktheid gestart. Een werknemer kan niet verplicht worden om de mogelijkheden om terug aan de slag te gaan te onderzoeken.
Het re-integratietraject kan opgestart worden op het initiatief van de werknemer. Is het de werkgever die een aanvraag indient, dan moet je de werknemer akkoord gaan. Is die dat niet, dan blijf hij arbeidsongeschikt zolang je ziekteattest geldt.
-
Wat als het re-integratietraject niet slaagt? Kan mijn werkgever me ontslaan wegens medische overmacht?
Neen, dat kan zeker niet zomaar.
Als je ontslagen wordt voor medische overmacht dan heb je geen recht op ontslagvergoeding. Je werkgever kan dit niet doen binnen het kader van een re-integratietraject. Hij moet daarvoor de 'ontslagprocedure wegens medische overmacht volgen'. Die staat los van je re-integatietraject of de uitkomst ervan.
Het ACV staat je bij!
Terugkeren na langdurige afwezigheid is niet evident. Je kan als lid rekenen op de hulp van het ACV.
- Maak een afspraak via je regionale contactcenter of online.
- Een vraag over ziekte en re-integratie? Je kan ze ook online stellen!
- Je hebt het recht om je op je werk te laten bijstaan door een werknemersvertegenwoordiger. Neem dus zeker ook contact op met een ACV-delegee op je werk!
💡 Volg de gratis online infosessies!
Raak wegwijs in het re-integratietraject, of ontdek de begeleidings- en opleidingsmogelijkheden tijdens en na ziekte:
- Check alle online infosessies!
- Of Contacteer je Bijblijfconsulent voor ondersteuning bij (her-)oriëntatie
Gratis: flyer re-integratie
Download de flyer en lees verder 👇
Terug-naar-werktraject (TNW-traject)
-
Wat is het terug-naar-werktraject en voor wie is het?
Het doel van het terug-naar-werktraject (TNW-traject) is om je terug aan de slag te helpen. Rekening houdend met je gezondheidssituatie wordt gezocht naar werk dat aangepast is aan je capaciteiten en noden. De uitkomst kan zijn dat je je werk hervat na aanpassingen, dat je ander werk vindt dat is aangepast aan je situatie of dat je een opleiding start..
Elke werknemer, met of zonder werk, kan een terug-naar-werktraject starten. Er zijn 2 voorwaarden:
- Arbeidsongeschikt zijn.
- Voldoende 'restcapaciteit' hebben. Dit is nog genoeg fysieke en/of mentale vaardigheden hebben voor een terugkeer naar de arbeidsmarkt.
Deze voorwaarden worden geëvalueerd door de arts van het ziekenfonds.
Meer info over de opstart van een TNW-traject vind je op de site van het RIZIV.
-
Wie kan de opstart van een terug-naar-werktraject aanvragen?
- De 'adviserend arts'. Dit is de arts van het ziekenfonds. Die neemt na medisch onderzoek contact op met de terug-naar-werkcoördinator.
- De werknemer kan op eigen initiatief contact opnemen met de terug-naar-werkcoördinator.
Ga naar de site van het RIZIV voor meer info.
- De 'adviserend arts'. Dit is de arts van het ziekenfonds. Die neemt na medisch onderzoek contact op met de terug-naar-werkcoördinator.
-
Wat is de rol van de 'terug-naar-werkcoördinator'?
De terug-naar-werkcoördinator adviseert je met het oog op een terugkeer naar werk of een opleiding.
In principe moet de terug-naar-het-werkcoördinator informeren over de verschillende mogelijkheden voor een (her)inschakeling in het beroepsleven. Ook staat hij werknemers bij tijdens de terug-naar-werktraject. Zo kan hij bijvoorbeeld contact opnemen met de VDAB (Vlaanderen) en/of Actiris (Brussel) om te onderzoeken welke aangeboden opleidingen bij jou passen en je in de richting sturen van de ene of de andere opleiding.
Wel dit: doel blijft om de terugkeer naar het werk maximaal te bevorderen. De terug-naar-werkcoördinator zal dus vooral zijn best doen om werknemers opnieuw in te schakelen in de arbeidsmarkt.
Ga naar de site van het RIZIV voor meer info.
-
Wat als je niet meewerkt aan het TNW-traject. Hoe zit het met sancties?
Eens opgestart, is het verplicht om mee te werken aan het 'terug-naar-werktraject'. Het ACV heeft zich altijd krachtig verzet tegen elke vorm van sanctie tegen werknemers die arbeidsongeschikt zijn. Toch is besloten om met een sanctiemechanisme te werken. Hou rekening met het volgende:
- Ben je langer dan 10 weken arbeidsongeschikt, dan ontvang je een vragenlijst van het ziekenfonds. Die moet binnen de 2 weken ingevuld teruggestuurd worden. Zo niet, kan je ziekte-uitkering met 2,5% verminderd worden. Van zodra je je vragenlijst teruggestuurd hebt, krijg je terug een volledige uitkering.
- Het ziekenfonds kan je daarop laten oproepen via de TNW-coördinator. Ook hier geldt dat je ziekte-uitkering met 2,5% verminderd kan worden als je niet meewerkt. Zorg er dus zeker voor dat je je afspraak met de TNW-coördinator nakomt.
- Ben je langer dan 10 weken arbeidsongeschikt, dan ontvang je een vragenlijst van het ziekenfonds. Die moet binnen de 2 weken ingevuld teruggestuurd worden. Zo niet, kan je ziekte-uitkering met 2,5% verminderd worden. Van zodra je je vragenlijst teruggestuurd hebt, krijg je terug een volledige uitkering.
Wist je dat...
- ACV-militanten zich dag in dag uit inzetten voor jouw gezondheid en veiligheid op het werk?
- Het ACV ijvert voor goede afspraken en wetgeving rond veiligheid en welzijn?
- Het ACV zich inzet voor wie langdurig afwezig was en terug aan de slag gaat?
ACV-lidmaatschap, jouw bescherming in alle solidariteit. Ontdek nu alle ledenvoordelen.
More Info
- Check ook zeker onze flyer 'Opnieuw aan het werk na langdurige ziekte'
- Ga naar de site van FOD WASO voor alle actuele info over het re-integratietraject
- www.hetacv.be/ziekte
Ben je militant en ga je syndicaal aan de slag rond re-integratie?
- Je kan voor ondersteuning terecht bij de Samenwerkers. Neem contact op.
- Check ook de info over het re-integratietraject op de militantensite.