Welzijn op het werk
Alles wat je moet weten over het welzijn op de werkvloer
Specifieke thema's voor welzijn op het werk
Welzijn en de veiligheid van jongeren
Jongeren kunnen in verschillende omstandigheden werken in je onderneming. Let er als militant op dat hun veiligheid en welzijn gewaarborgd wordt!
-
Welke jongeren kunnen in mijn onderneming werken?
Jongeren kunnen door verschillende situaties in je onderneming aan de slag zijn, denk aan:
- Jobstudenten
- Stagiairs
- Jongeren tussen 15 en 18 jaar met een arbeidsovereenkomst. Of die via een andere regeling onder het gezag van een andere persoon werken.
- Jongeren met een leerovereenkomst of opleidingstraject.
- Jongeren die werken in praktijklokalen van een onderwijsinstelling.
-
Hoe zorgt de werkgever voor de veiligheid en gezondheid van jongere werknemers?
Risicoanalyse en preventie
De werkgever voert een risicoanalyse uit en houdt hierbij onder andere rekening met het gebrek aan ervaring en het opleidingsniveau van de jongere. De risicoanalyse wordt jaarlijks herhaald en bij elke belangrijke wijziging van de werkpost. Uit de risicoanalyse moet blijken of de jongere in aanraking komt met verboden agentia of werkzaamheden.
Op basis van de risicoanalyse bepaalt de werkgever in samenspraak met de preventieadviseurs de preventiemaatregelen. Deze worden samen met de resultaten van de risicoanalyse opgenomen in het globaal preventieplan. De werkgever informeert vervolgens vooraf alle jongeren over de risico’s die verbonden zijn aan hun werk en over de maatregelen ter bescherming van hun veiligheid en gezondheid. De preventieadviseur en het Comité PB geven advies over het onthaal en de begeleiding van de jongeren.
Gezondheidstoezicht
Er is een verplichte gezondheidsbeoordeling door een arbeidsarts voorafgaand aan de tewerkstelling wanneer de jongere nog geen 18 jaar is. Dit onderzoek is ook verplicht voor oudere jongeren die nachtarbeid verrichten of die blootgesteld worden aan een risico waarvoor gezondheidstoezicht verplicht is. In functie van het risico is ook een periodieke gezondheidsbeoordeling nodig. De enige uitzondering op deze regel zijn de leerlingen die in de onderwijsinstelling zelf werken.
-
Welke taken zijn verboden voor jongeren?
Jongeren mogen geen arbeid verrichten die ze objectief gezien, lichamelijk of psychisch niet aankunnen. Een volledige lijst van verboden werkzaamheden vind je in bijlage X.3-1 van de Codex Welzijn op het werk.
Van deze verboden taken kan onder strikte voorwaarden afgeweken worden.
- Jongeren die in de school werken of met een leerovereenkomst of via een opleidingstraject mogen de verboden werkzaamheden uitoefenen indien de activiteiten onontbeerlijk zijn voor hun beroepsopleiding. Deze activiteiten moeten gebeuren in het bijzijn van een ervaren werknemer en de werkgever moet controleren of de preventiemaatregelen effectief zijn.
- Voor jongeren die gewoon via een arbeidsovereenkomst werken is er de bijkomende voorwaarde dat ze minstens 16 jaar moeten zijn en zorgt de werkgever ervoor dat de jongere een specifieke en adequate opleiding ontvangt of over de nodige beroepsopleiding beschikt.
- Voor jobstudenten gelden de verboden niet indien ze minstens 18 jaar oud zijn, ze een studierichting volgen die overeenstemt met de verboden werkzaamheden, ze werken in het bijzijn van een ervaren werknemer en er controle is op de effectiviteit van de preventiemaatregelen. De werkgever moet voor jobstudenten vooraf het advies vragen van de preventieadviseur en het Comité PB. Het besturen van gemotoriseerde transportwerktuigen voor het verplaatsen, heffen, stapelen en stockeren van lasten of het laden en lossen van vrachtwagens in ondernemingen of bij evenementen is in alle gevallen verboden voor jobstudenten. De enige uitzondering hierop zijn transpaletten (met een geringe hefhoogte net genoeg om bv. een pallet te verplaatsen). Het gebruik hiervan mag vanaf 16 jaar als meelopende bestuurder met een maximale snelheid van 6 km/u. Vanaf 18 jaar mag een jobstudent meerijdende bestuurder zijn van transpaletten en niet-hefbare platformtrucks met een snelheid die beperkt is tot 16 km/u.
Organisatie van welzijn op het werk
Leer meer over het welzijnsbeleid, het gezondheidstoezicht en het sociaal overleg over welzijn op het werk.
Schrijf je in op de 'Luisterende Olifant'!
More Info
- Contacteer een gespecialiseerde ACV-medewerker rond welzijn op het werk via het adressenboekje voor ACV-ondernemingsmilitanten: 'Wie is wie?'
-
Website FOD WASO over jongeren op het werk.