Beschermingsmiddelen
De werkgever moet de werknemers beschermen tegen gevaar op de werkvloer
Er kunnen verschillende risico's en gevaren aanwezig zijn op de werkvloer. Om de werknemers te beschermen tegen arbeidsongevallen en beroepsziekten, moeten ze toegang hebben tot degelijke beschermingsmiddelen. Dat moet zowel op individueel als op collectief niveau!
- Collectieve beschermingsmiddelen (CBM) alle werknemers in de nabijheid tegen gevaar.
- Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) beschermen de individuele werknemer tegen gevaar.
Collectieve beschermingsmiddelen (CBM)
Deze beschermingsmiddelen moeten de risico's waar werknemers aan blootgesteld worden, verminderen tot een veilig niveau.
Let op: CBM kunnen alleen ingezet worden wanneer een gevaar op de werkvloer niet aan de bron opgelost kan worden, dat staat in de risicoanalyse.
-
Functies van collectieve beschermingsmiddelen
Collectieve beschermingsmiddelen (CBM) hebben een of meer van de volgende functies:
- Gevaarlijke zones blokkeren waardoor werknemers zich er niet kunnen kwetsen.
- Beschermen tegen, of opvangen van gevaarlijke materialen en vloeistoffen.
- Verminderen van lawaai, straling, gevaarlijke producten, stof, gassen, ...
- Een gevaar tegenhouden voor het de gevarenzone bereikt.
-
Collectieve beschermingsmiddelen: instructies en opleiding
Je onderneming moet erop toezien dat werknemers vlot toegang hebben tot de nodige instructies en opleiding. Zo kunnen ze hun CBM correct en veilig te gebruiken.
Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)
PBM zijn beschermingsmiddelen voor de individuele werknemer om zich te beschermen tegen veiligheidsrisico's op de werkvloer. Wanneer zet je PBM in?
- wanneer je gevaren niet aan de bron kan oplossen én,
- CBM deze gevaren niet kunnen beperken
-
Risicoanalyse persoonlijke beschermingsmiddelen
De werkgever bepaalt op basis van een risicoanalyse voor welke gevaren het gebruik van PBM (persoonlijke beschermingsmiddelen) nodig is. Hiervoor moet de werkgever een indicatief schema als leidraad gebruiken.
In de Codex Welzijn (titel 2 van boek IX) vind je dit indicatief schema voor de inventarisatie van de gevaren en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Alle fysische, chemische en biologische risicofactoren zijn in dit schema opgenomen.
-
Voorwaarden persoonlijke beschermingsmiddelen
PBM moeten aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Aangepast zijn aan de te voorkomen risico's (zonder zelf tot een verhoogd risico te leiden).
- Tegemoetkomen aan de omstandigheden op de werkplek.
- Aanpasbaar zijn aan de persoonlijke ergonomische, comfort- en gezondheidseisen van iedere werknemer. Bv.: een werknemer met gezichtsproblemen recht op een veiligheidsbril met corrigerende lenzen.
Als een werknemer meerdere PBM draagt moeten ze onderling compatibel zijn en hun elk hun optimale bescherming blijven geven.
Let op: Beschermingsmiddelen zijn geen kosten voor de werknemer!
De werkgever is verantwoordelijk voor het leveren van alle PBM en voor het onderhoud, de reiniging en de vervanging ervan, op zijn kosten. Bovendien moet de werkgever ervoor zorgen dat werknemers de juiste opleiding in het gebruik van hun PBM krijgen.
PBM zijn persoonlijk. Dit betekent dat ze niet door meerdere werknemers kunnen worden gebruikt. Tenzij ze bij elke verandering van gebruiker volledig worden gereinigd, afgestoft of gedesinfecteerd.
Bescherming tegen elektromagnetische velden
Werknemers die tijdens hun job met elektromagnetische velden in contact komen, moeten daartegen beschermd worden. Denk maar aan booglassers, werkomgevingen met zendmasten en -installaties, scanners, beveiligingspoorten van een winkel of verpleegkundigen die met een MRI-scanner werken.
Daarom bestaat er een wetgeving over de mogelijke gezondheids- en veiligheidsrisico’s van elektromagnetische velden.
Lees er hier meer over! 👇
Actie- en grenswaarden
De wetgeving voorziet actiewaarden rond de blootstelling aan elektromagnetische straling. Als de blootstelling op de werkvloer deze waarden overschrijdt moet de werkgever preventieve maatregelen nemen. Daarnaast zijn er wettelijke grenswaarden die niet overschreden mogen worden.
Er zijn 4 categorieën:
- Arbeidssituaties met aanvaardbare blootstelling
- Categorie 1: blootstellingen onder de actieniveaus
- Categorie 2: blootstelling tussen de actieniveaus en de grenswaarden
- Categorie 3: blootstelling boven de grenswaarden.
Wat met interimmers?
De werkgever moet voor interimmers op de werkvloer gratis werkkleding en PBM voorzien, als dat nodig is (KB 15/12/2010). Het voorzien van PBM en het onderhoud ervan is dus de verantwoordelijkheid van de onderneming. Het interimkantoor kan eventueel werkkledij aan de interimmer geven, als dat zo afgesproken is met de onderneming.
Er mag geen waarborgsom worden gevraagd voor deze werkkledij of PBM. Het materiaal moet wel aan het einde van de werkperiode teruggegeven worden. Gebeurt dit niet, dan kan een terugbetaling geëist worden.
Adviseer de interimmers in je onderneming!
Raad interimmers in je onderneming aan om nooit te beginnen werken vooraleer ze PBM en werkkledij ontvangen hebben. Heeft een interimmre geen werkkleding of PBM gekregen? Breng hen in contact met de interim helpdesk.
More Info
Neem een kijkje in ons overzicht van brochures over welzijn en veiligheid op het werk.
Alle info over interimwerk vind je op www.interimunited.be
Meer over elektromagnetische velden:
- 'Elektromagnetische velden eindelijk gereglementeerd' (Vakbeweging nr. 849)
- Neem een kijkje in het overzicht brochures welzijn en veiligheid op het werk.
- Website van de FOD WASO over elektromagnetische velden