Stress en burn-out op het werk
Herken de signalen van psychosociale risico's
Hoe voorkom je stress en burn-out op het werk?
Op de werkvloer kunnen psychosociale risico's (PSR) voor stress en burn-outs zorgen. Help je collega's en leer als militant de signalen van stress en burn-out snel te herkennen!
-
Wat zijn de oorzaken van PSR?
Psychosociale risico's (PSR) kunnen ontstaan in:
- de organisatie van het werk (taakverdeling, bedrijfsstructuur, managementstijl, ... )
- de inhoud van het werk (complexiteit en variatie in de taken van de werknemer, fysieke en/of mentale belasting, ... )
- arbeidsvoorwaarden (arbeidsovereenkomst, werktijden, mogelijkheid tot opleiding, evaluatieprocedures, ... )
- leefomstandigheden op het werk (werkplekinrichting, uitrusting, lawaai, verlichting, gebruikte stoffen, ... )
- interpersoonlijke relaties op het werk (interne maar ook externe relaties (klanten, patiënten), communicatie, ... )
Je werkgever heeft invloed op deze vijf componenten en is wettelijk verplicht deze PSR (zo goed mogelijk) te voorkomen!
-
Wat zijn de gezondheidsrisico's van PSR?
Wie lang gebukt gaat onder psychosociale risico's (PSR) kan verschillende en soms onzichtbare symptomen vertonen:
- Psychische schade zoals angst, depressie, zelfmoordgedachten, ...
- Fysieke schade zoals slaapstoornissen, verhoogde bloeddruk, hartkloppingen, maag- of darmproblemen, peesontstekingen, ...
Let ook zeker op tekenen van stress, burn-out, geweld (op het werk), pesterijen en ongewenst seksueel gedrag (op het werk)!
-
Hoe help je als militant een collega die worstelt met PSR?
In de eerste plaats is het belangrijk dat je naar je collega luistert en het gevoel geeft dat ze gehoord worden. Praten over psychosociale problemen is een moeilijke stap om te nemen, daarom is een luisterend en welwillend oor broodnodig!
👉 Bekijk de brochure Psychosociale risico's op het werk.
-
Krijg je als militant een melding over geweld of ongewenst gedrag?
Zit met je vakbondskern en militanten samen om de klacht(en) te bekijken. Als er meerdere gelijkaardige klachten zijn, met dezelfde oorsprong (bv.: problemen met de managementstijl in de onderneming), kan je het volgende doen:
- Verwijs de collega in kwestie door naar de preventieadviseur psychosociale aspecten. Die persoon kan een collectieve psychosociale interventie organiseren.
-
Als lid van het comité PB kan je het volgende doen:
- Vraag je werkgever op het comité om preventiemaatregelen. Vergeet niet om de anonimiteit van de betrokken werknemer(s) te waarborgen!
- Als je werkgever niet reageert kan je hen op grond van de wetgeving verplichten om een PSR-analyse uit te voeren, als een derde van de werknemersvertegenwoordigers in het comité PB erom vraagt (zie artikel I.3-4 en volgende in de Codex over het welzijn op het werk). Op basis van de resultaten van deze PSR-analyse zal de werkgever preventieve maatregelen moeten nemen.
- Als de werkgever de PSR-analyse toch niet uitvoert of als de preventiemaatregelen onvoldoende zijn (en de werkgever weigert ze te verbeteren), kan je deinterventie van de Inspectie Toezicht op het welzijn op het werk vragen.
Als het om een geïsoleerde melding gaat (bv.: een professioneel conflict met de verantwoordelijke), dan verwijs je de collega met de klacht beter door naar de preventieadviseur psychosociale aspecten. Die zal de werknemer advies geven over de te volgen procedure om het probleem op te lossen. De vertrouwenspersoon van de onderneming kan ook de rol van adviseur spelen.
Bekijk meer info op 'Ongewenst (seksueel) gedrag op de werkvloer.'
- Verwijs de collega in kwestie door naar de preventieadviseur psychosociale aspecten. Die persoon kan een collectieve psychosociale interventie organiseren.
Wat doet het ACV rond stress en burn-out?
Het ACV voert actief campagne om stress en burn-out het werk te verbeteren. Op basis van een enquête bij militanten stelde het ACV een reeks eisen op voor een betere preventie op het werk.