Wat betekent Arizona voor jou als werkzoekende?

🌵 Wat betekent het Arizona-akkoord voor jou als werkzoekende?
In het regeerakkoord worden werkzoekenden sterk geviseerd. In ongeveer elk partijprogramma kwam de inperking van de werkloosheid in de tijd terug, en zo ook in dit regeerakkoord. Maar er zijn nog meer maatregelen die de positie van werklozen verder verzwakken.
Wat is de impact als je werkzoekende bent?
-
Wat als ik mijn job verlies?
Het zal afhangen van de regionale bemiddelingsdienst. In Vlaanderen is dat de VDAB, in Brussel hang je van Actiris af en in Wallonië wordt dit door Forem geregeld. Deze instanties bepalen welke voorwaarden gelden voor het aannemen van een passende job en welke sancties kunnen worden opgelegd.
Op het einde van de uitkeringsperiode moet je een ultiem aanbod krijgen, maar de invulling daarvan is voor de regio’s én erg onduidelijk en onzeker, gezien er geen budget of oplossingen voor de creatie van passende jobs zijn voorzien.
Zeker is wel dat het moeilijker zal worden om een uitkering te krijgen. Zo zouden periodes van ziekte niet meetellen voor het bepalen of iemand recht heeft op een werkloosheidsuitkering. En denkt men er zelfs aan om periodes van periodes van zwangerschaps-, vaderschaps- of adoptieverlof uit te sluiten bij de berekening van aantal gewerkte dagen om het recht op een werkloosheidsuitkering te openen. Hierdoor zouden jonge ouders vaak minder recht hebben op een werkloosheidsuitkering. Zie het persbericht van 27 maart 2025.
Dit onderstreept dat deze regering bitter weinig respect toont voor werknemersrechten en bijzonder hard is voor al wie pech of ondersteuning nodig heeft. Er is duidelijk grondige bijsturing nodig. Daarom ook dat het ACV zich blijft verzetten.
-
Hoe lang heb ik recht op een uitkering?
De maximale duur bedraagt 2 jaar, maar de opbouw is niet gelijk. Een bewijs van 312 dagen werk in een referentieperiode van 36 maanden geeft recht op 1 jaar werkloosheid, en voor elke bijkomende 4 maanden werkervaring, krijgt men een bijkomende maand werkloosheid. In principe heeft men dus ten vroegste recht op 2 jaar werkloosheidsuitkeringen na 5 jaar werken.
Dit moet je weten:
- Bij werkhervatting bouw je opnieuw het recht terug op met deze voorwaarden.
- Er is uitzondering voor werkzoekenden van 55 jaar én een beroepsloopbaan van eerst 30, dan 35 jaar. Veel werkzoekenden voldoen hier echter niet aan. Hierdoor zullen mogelijk 90.000 tot 120.000 langdurig werkzoekenden worden uitgesloten. Heel wat 55+'ers zullen dus hun uitkering verliezen.
- Bij een korte periode van werk, wordt je uitkering voor dezelfde duur verlengd
- Voor jongeren met inschakelingsuitkeringen wordt de maximale periode ingekort naar 1 jaar. De zogenaamde wachttijd, de beroepsinschakelingstijd, wordt ingekort van 312 naar 156 dagen.
❗De beperking werkloosheid in de duur mist compleet de essentie van het debat! We hebben nood aan een actief tewerkstellingsbeleid dat:
- goedkoper is,
- het inkomen van mensen beter ondersteunt en,
- mensen hun waardigheid teruggeeft!
👉Lees verder:
- Persbericht van 20/03/2025: 'Beperking werkloosheid in de duur mist volledig de essentie van het debat'
- Visie 10/04/2025: 'Ook 55'ers ontsnappen niet aan beperking werkloosheid'
-
Wat met mijn belastingen en inkomen?
- De werkloosheidsuitkering zal de eerste maanden hoger ligt, maar neemt sterker af naarmate je langer werkloos bent.
- Het belastingvoordeel bij werkloosheid wordt afgeschaft. Het netto-inkomen zal dus dalen, in veel gevallen komt dit onder het leefloon te liggen.
-
Wat met mijn pensioen?
Vanaf 1 januari 2027 wordt alles boven 40% gelijkgestelde periodes niet in aanmerking genomen voor een loopbaanjaar, waaronder dus ook werkloosheid. Die 40% neemt telkens met 5% af tot 20% in 2031.
Werkloosheid wordt dan gelijkgesteld met een fictief loon en de maatregelen treffen ook tijdelijk werklozen in hun pensioenberekening.
-
Wat als ik tijdelijk werkloos ben?
Dan krijg je minder pensioen. Periodes van tijdelijke werkloosheid - voor alle duidelijkheid, géén keuze van de werknemer - worden minder gelijkgesteld én worden gelijkgesteld aan een lager inkomen!
Tijdelijke werkloosheid werd tijdens de pandemie in het leven geroepen om bedrijven in moeilijkheden te ondersteunen. Nu zijn de werknemers er de dupe van!
🗣️ Getuigenis: Jorge Oorlynck, onderhoudstechnicus CNH
'Wat als we niet meer aan vereiste aantal werkdagen komen?'
Wie zegt dat jongeren niet wakker liggen van hun pensioen, komt bedrogen uit. Jorge Oorlynck, een 34-jarige onderhoudstechnicus bij CNH, vraagt het zich luidop af.
'Wij maken hier landbouwmachines, maaidorsers, ... Momenteel ligt de verkoop van landbouwmachines laag. Daardoor is er hier veel economische werkloosheid. Bij de productie van de maaidorser kenden we het voorbije jaar tot zeventig werkloosheidsdagen. De collega's van de hakselaars telden er zelfs meer dan honderd. Wat als we daardoor niet meer aan het vereiste aantal werkdagen komen, terwijl we er zelf geen controle over hebben?'
Laat op 29 april je stem horen tijdens een actie in je regio. Die dag maken we onze eisen duidelijk aan de regering:
✅ Het ACV wil vrije en eerlijke loononderhandelingen in de sectoren. Sectorale loonakkoorden kunnen vertrekken van de economische situatie in elke sector. Waar het goed gaat, moet je als werknemer je eerlijke deel krijgen!
✅ Arbeidsduur, nachtarbeid, zondagwerk en overuren moeten een zaak voor overleg tussen vakbonden en werkgevers zijn, resulterend in stevige cao's. Zodat dit niet ten koste gaat van je gezin of gezondheid. En zodat wie in flexibele systemen werkt daar ook extra voor vergoed wordt.
✅ Werknemers moeten meer tijd krijgen voor zichzelf en hun familie. Met minimum vijf weken wettelijke vakantie voor iedereen. En betere verlofstelsels en tijdkrediet voor iedereen.