“De overheidspensioenen worden geviseerd”
Langer werken voor minder pensioen. Zo zou je de plannen van de regering kort kunnen samenvatten. Maar er zijn ook nog addertjes onder het gras zegt Joris Lermytte, stafmedewerker pensioenen bij ACV Openbare Diensten.
“Heel de pensioenhervorming is in het ijle geschreven en staat ver af van de context waarin mensen dagelijks werken. Bovendien zijn de aangekondigde maatregelen nog verre van concreet. Sowieso wil de regering 5 miljard bezuinigen op pensioenen en arbeidsmarkt samen.
De pensioenhervorming bevat algemene ingrepen die iedereen zullen treffen. De index en minimumpensioenen zijn gelukkig gevrijwaard. Maar de voorwaarden voor vervroegd pensioen worden strenger: er komt een malus en de welvaartsenveloppe verdwijnt.
De ambtenaren kijken aan tegen een lange lijst ingrepen: vanaf 2027 komt er jaarlijks een jaar bij voor de berekening van de referentiewedde. Ook worden de jaren vanaf 2027 voor iedereen verrekend aan 1/60 en wordt de pensioenleeftijd voor de militairen opgetrokken. Vanaf 2026 wordt de perequatie (de verhoging gelijklopend met de stijging van de welvaart) afgeschaft. De overheidspensioenen worden geviseerd. Dat bovenop de hervormingen van de vorige regeringen, die het gemiddeld overheidspensioen al met 13 procent deed dalen. Wel laat men ruimte voor de mogelijke invoering van een aanvullend pensioen voor statutaire ambtenaren.
Zwaar beroep
“Ambtenaren met een zwaar beroep (politie, militairen, brandweer, onderwijs en douane) hebben een vervroegingscoëfficiënt om eerder met pensioen te kunnen. Zij kregen in het huidige stelsel een bonus van twee jaar bij een loopbaan van 40 jaar. Vanaf 2032 wordt het na 40 jaar nog maar één extra loopbaanjaar.”
Verstrenging en boetes
“De voorwaarden voor vervroegd pensioen worden verstrengd. Er wordt een malus, of pensioenboete, ingevoerd voor wie niet de helft van een volledige loopbaan werkte. Dat zijn vaak vrouwen die halftijds werken om gezinstaken op te nemen. Zij kunnen op vervroegd pensioen maar krijgen dan een boete van 2 procent per jaar voor hun wettelijke pensioendatum. Terwijl ze sowieso maar een half pensioen hebben. Een onbegrijpelijke maatregel want dit gaat over de laagste pensioenen. De rode draad blijft langer werken voor minder pensioen. Alleen wie na zijn 67ste blijft doorwerken krijgt een pensioenbonus. Dat zijn mensen die geluk hebben wat hun gezondheid betreft en een job hebben die meestal niet te zwaar is. Een extra zuur gegeven voor mensen met een zwaar beroep.”
Personen bij lokale besturen
De pensioenen voor statutaire ambtenaren in de lokale sector worden gefinancierd door de lokale besturen. Dat geld komt uit het gesolidariseerd pensioenfonds. Aangezien er nauwelijks nog statutairen bijkomen (er zijn er nog maar 30 procent) blijven de bijdragen voor de besturen stijgen. ACV Openbare Diensten heeft daarom samen met de andere sociale partners om bijkomende federale en Vlaamse financiering gevraagd. In het federaal regeerakkoord wordt naar een oplossing verwezen, maar het is onduidelijk.