Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Word nu lid

De Stelling: investeren in openbare diensten loont.

De onderhandelingen voor een nieuwe Vlaamse regering lopen. Voorlopig nog zonder resultaat bij het ter perse gaan (24 september). Af en toe vangen we wel een glimp op van wat er in de onderhandelingsnota’s staat. Het zal niet verbazen dat N-VA op Vlaams niveau wil besparen door de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) af te slanken. Maar staat een afslanking ook gelijk aan een besparing?

Volgens N-VA moet VDAB zich enkel nog bezighouden met activering en beroepsopleiding. Dat staat volgens de partij gelijk aan een hervorming en afslanking. Terwijl werkgevers schreeuwen om werkkrachten en activering van nieuwe doelgroepen cruciaal zal worden om de tekorten op de arbeidsmarkt weg te werken. 

De kortzichtige visie van N-VA is typerend: als er moet worden bespaard, kijken politieke partijen graag naar de overheid. Wij blijven het echter herhalen: openbare dienstverlening in eigen beheer is kwalitatief, wendbaar en in de meeste gevallen ook goedkoper. Uitbesteding en privatisering leiden niet tot betere dienstverlening, integendeel.

Er zijn de laatste jaren al heel veel blinde besparingen geweest bij de overheid. Een voorbeeldje: personeel bij de Vlaamse overheid wordt afgebouwd, waarop men uitpakt met de grote besparing die deze ingreep heeft opgeleverd. Maar intussen wordt er wel een veelvoud van die besparing uitgegeven aan externe bureaus. Dat werd pijnlijk duidelijk tijdens de vorige legislatuur, toen de vaak onverklaarbare consultancyfacturen onder vuur lagen. In mei 2023 ging het om 1,5 miljard euro aan consultancyopdrachten.

Begin 2024 moest ook het personeel van Schoonmaak en Catering van de Vlaamse overheid afslanken, waarop de diensten werden uitbesteed aan een externe firma. Het gevolg? Een hogere kost voor de overheid, blijkt na een parlementaire vraag.

Conclusie

Voor het antwoord op de vraag of het ‘hervormen en afslanken’ van VDAB de samenleving een besparing oplevert, verwijzen we naar de reactie van Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder van VDAB: “Ja, er werken hier veel mensen en we krijgen veel middelen, maar de impact van VDAB op de samenleving is enorm. In 2021 hebben we een berekening gemaakt om te zien wat ons werk oplevert  aan uitgespaarde uitkeringen en extra belastingen. Elke euro die VDAB en partners investeren, levert de overheid 2,80 euro op.” Investeren is dus het antwoord, niet besparen.