Palliatieve zorg is elke vorm van medische, sociale, administratieve en psychologische of lichamelijke hulp aan een persoon die lijdt aan een ongeneeslijke ziekte in een terminale fase. De persoon die hulp nodig heeft, hoeft geen direct familielid te zijn.
De algemene regeling van het palliatief verlof is in principe voor alle werknemers van de privé- en de openbare sector hetzelfde. Afhankelijk van je dienst kan de regeling wel lichtjes afwijken. Contacteer ons dus als je een specifieke vraag hebt.
Vormen van palliatief verlof
Palliatief verlof duurt 1 maand per patiënt en kan 2 keer verlengd worden, telkens met 1 maand. Het start op de eerste dag van de week die volgt op de dag waarop je het medisch getuigschrift aan je werkgever voorlegt. Mits akkoord van je werkgever kan het verlof eerder starten.
Je kan palliatief verlof opnemen in 3 mogelijke vormen:
- voltijds: een volledige loopbaanonderbreking
- halftijds: een vermindering van je prestaties met de helft.
- een vermindering van je prestaties met 1/5.
Er geldt geen anciënniteitsvoorwaarde. Voor een vermindering van 1/5 moet je voorafgaand voltijds werken, voor een halftijdse onderbreking volstaat 3/4 van een voltijdse betrekking.
Aanvraag van palliatief verlof
Om palliatief verlof aan te vragen heb je geen voorafgaande toestemming van je werkgever nodig. Voeg bij je aanvraag wel een attest van de arts. De dokter verklaart dat je bereid bent deze zorgen toe te dienen. Het palliatief verlof begint op de eerste dag van de week die volgt op de dag waarop je het getuigschrift van de dokter aan je werkgever afgeeft.
Voor je uitkering dien je een aanvraag bij de RVA in. Je vindt alle documentatie voor palliatief verlof op de website van de RVA.
Loon en uitkering
Tijdens het palliatief verlof krijg je geen wedde, wel een uitkering van de RVA. Het gaat om een forfaitaire vergoeding. Dat wil zeggen dat ze niet berekend wordt op basis van je loon.
Raadpleeg de tabel uitkeringen bij thematisch verlof (pdf).