Vakantiejobs
Vakantiejob na je studie en/of in het buitenland? Het kan!
Hoe zit het met vakantiejobs?
Van plan een vakantiejob te doen na je studies of in het buitenland? Dan let je best op een paar aandachtspunten. Lees ze hier na!
Een vraag of probleem? Blijf er niet mee zitten!
Neem contact op met Jong ACV voor al je vragen rond studentenwerk, stages, je eerste job, ...
📞 Bel ons op 02/244 35 00! Je kan ons bereiken:
- Maandag, woensdag en donderdag van 17.30u tot 19.30u
✉️ DM ons! Dat kan 24/7 via Messenger of mail isa@acv-csc.be
-
Kan je een vakantiejob doen na je studies?
Je studeert af of stopt met studeren eind juni?
Voor de verlaagde socialezekerheidsbijdrage (2,71%) kan je je teller van 475 uren blijven inzetten tot op het einde van de laatste zomervakantie. Dit is voor afgestudeerden secundair en hoger onderwijs tot 30 september.
Zolang je geen 25 jaar bent, behoud je na het stopzetten van je studies nog 12 maanden het recht op gezinsbijslag. Voor elke maand waarin je meer dan 80 uur werkt verlies je dit recht. Eventuele uren als jobstudent aan verlaagde RSZ-regeling in je laatste zomervakantie tellen niet mee voor die 80 uur. Wie op een later moment weer student is, kan opnieuw recht openen op gezinsbijslag. Die 12 maanden vullen zich dan niet opnieuw aan.
Je stopt midden in het schooljaar met je studies?
Dan is het belangrijk om je zo snel mogelijk als werkzoekende in te schrijven bij de VDAB of Actiris. Je beroepsinschakelingstijd begint dan te lopen.
Tijdens je beroepsinschakelingstijd kan je niet werken aan de verlaagde bijdrage sociale zekerheid van 2,71%, ook niet tijdens de zomermaanden in datzelfde jaar. Vergeet niet het kinderbijslagfonds op de hoogte te brengen. Wil je tijdens je beroepsinschakelingstijd het recht op kinderbijslag behouden, dan mag je niet meer dan 80 uur per maand werken.
Je krijgt zin om opnieuw te gaan studeren?
Je kan pas opnieuw (475 uur) werken aan een verlaagde socialezekerheidsbijdrage vanaf de start van je studies. In de vakantie voorafgaand aan je studies kan je dus niet als student werken. Het is ook belangrijk dat je het kinderbijslagfonds en de VDAB op de hoogte brengt. Informeer je ook bij je ziekenfonds!
-
Hoe zit het met een vakantiejob in het buitenland?
Alles hangt af van je werkgever
Ga je in het buitenland als student aan de slag, dan hangt de regeling voor je vakantiejob af van je werkgever.
- Werk je voor een Belgische werkgever? Dezelfde regeling als in België geldt. Je werkgever geeft je gewerkte dagen op in je student@workteller. Deze dagen tellen mee voor je 475 uren die je als student kan werken.
- Werk je voor een buitenlandse werkgever? Dan volg je de regels op vlak van sociale zekerheid en belastingen van dat specifieke land. Je werkdagen worden niet afgetrokken van je persoonlijke teller. Heb je vragen over compensatie, minimumloon, overuren, ...? Informeer je dan zeker bij de lokale vakbond.
Belastingen
Je moet je inkomsten uit België én die uit het buitenland aangeven in België. Ook de inkomsten van je vakantiejob tellen mee om te bepalen of je als student fiscaal ten laste kan blijven van je ouders. Hiervoor moet je onder een bepaalde vrijgestelde som blijven.
In uitzonderlijke gevallen word je dubbel belast op de buitenlandse inkomsten. Dat is enkel het geval als je gewerkt hebt in een land waarmee België geen verdrag heeft over dubbele belasting.
Heb je je hoofdverblijfplaats naar het andere land overgedragen? Dan gelden de regels voor personenbelasting van dat specifieke land.
Kinderbijslag
Omdat een vakantiejob in het buitenland niet gezien wordt als studentenarbeid, gelden dezelfde regels als voor wie in België een gewoon contract heeft.
- Woon je in Vlaanderen? Je verliest het recht op Gezinsbijslag voor elke maand waarin je meer dan 80 uur werkt.
- Woon je in Brussel? Je mag maximaal 240 uur per kwartaal werken. Van juli tot en met september mag je ongelimiteerd werken.
Ziekteverzekering
- Als je binnen Europa blijft, ga je gewoon langs bij je ziekenfonds. Vraag goed na wat je moet doen voor terugbetaling van medische kosten in het buitenland.
- Als je buiten Europa aan de slag gaat, dan moet je je eventueel privé verzekeren. Informeer je sowieso ook bij de Dienst Overzeese Sociale Zekerheid.
✅ 5 tips voor een vakantiejob 🌴
Loopt je zoektocht naar een vakantiejob niet van een leien dakje? Probeer het dan eens met onze 5 tips! Voor je het weet heb je terug genoeg zakgeld om dat festivalticket te betalen 💚
Een vraag of probleem? Blijf er niet mee zitten!
Contacteer Jong ACV voor al je vragen rond studentenwerk, stages, je eerste job, ...
📞 Bel ons op 02/244 35 00! Je kan ons bereiken op:
- MA-DO: 8.30u tot 17u
- VR: 8.30u tot 12u
✉️ DM ons! Dat kan 24/7 via Messenger of mail isa@acv-csc.be
Ben je militant, personeelslid of wil je met ons werken aan de vakbond van morgen? Jong ACV heeft een contactpersoon in elk provincieverbond en in elke sectorcentrale. Geef een seintje, dan gaan we met jou op pad!
Vind een studentenjob
Check de website van de VDAB. Belangrijk! Selecteer bij type contract 'studentenjobs'. Bekijk onze zes tips om een studentenjob te vinden. 👇
Gids voor jobstudenten
Heb je een studentenjob of vakantiejob? Je vindt een antwoord op al je vragen in onze handige Gids voor jobstudenten. Doorblader de digitale versie, of download de gids hier!
Wat je nog moet weten als jobstudent!
Word GRATIS of SUPERVOORDELIG LID
Heb je als jobstudent, stagiair of starter een probleem op de werkvloer? Zit je met een vraag? Word nu net als 84.000 andere jongeren gratis of supervoordelig lid van Jong ACV!
❗ Krijg nu een GRATIS lidmaatschap als je tussen 15 en 25 jaar bent, nog studeert of in je beroepsinschakelingstijd zit. Aan het werk en jonger dan 25? Dan word je lid aan een voordeeltarief.
Geniet als lid van alle voordelen:
- Juridische bescherming bij problemen op de werkvloer.
- Persoonlijke hulp en advies bij vragen over werk.
- Hulp bij je administratie.
- Correcte info over alles wat te maken heeft met studeren en werken.
- Toegang tot al onze diensten en alle ledenvoordelen.
✅ Teken de petitie voor een hoger loon!
Jobstudenten krijgen veel minder betaald dan gewone werknemers. Werken met een studentencontract is werken aan een laag loon zonder sociale rechten. Daar wil Jong ACV verandering in brengen! 👇
Militant en op zoek naar ondersteuning bij je syndicale opdracht?
- Ga naar de militantensite www.acv-militanten.be!
- Meld je aan op het online ACV-leerplatform en ontdek op interactieve wijze alles wat je moet weten over studentenwerk!
Je kan Jong ACV hier via Facebook Messenger contacteren!
Aanvaard nu de marketing cookies om de chat te kunnen gebruiken.