Hoeveel mag een jobstudent werken?
Alles over de 600-uren regel en je werkuren
Hoeveel mag je werken als jobstudent?
Als het om je werkuren gaat als jobstudent houd je rekening met: de 600-urenregel, het groeipakket en de belastingen. π
Een vraag of probleem? Blijf er niet mee zitten!
Contacteer Jong ACV voor al je vragen rond studentenwerk, stages, je eerste job, ...
π Bel ons op 02/244 35 00! Je kan ons bereiken op:
- MA-DO: 8.30u tot 17u
- VR: 8.30u tot 12u
βοΈ DM ons! Dat kan 24/7 via Messenger of mail isa@acv-csc.be
Ben je militant, personeelslid of wil je met ons werken aan de vakbond van morgen? Jong ACV heeft een contactpersoon in elk provincieverbond en in elke sectorcentrale. Geef een seintje, dan gaan we met jou op pad!
De 600-urenregel
Op studentenwerk moeten minder socialezekerheidsbijdragen betaald worden. Maar let op: het aantal uren dat je jaarlijks onder dit statuut mag werken is beperkt.
Belangrijk: voortaan werk je 600 uren als jobstudent!
Vanaf 2023 kan een jobstudent 600 uren werken aan een verlaagde socialezekerheidsbijdrage. Vooral voor je werkgever is dit voordelig. Werk je meer? Dan betaal je een gewone bijdrage en krijg je vakantiegeld en een werkbonus. Zo houd je netto meer over. β Let op: veel werken kan een invloed hebben op het groeipakket en de belastingen!
-
Wat is de 600-uren regel?
Elke student kan vanaf 2023 600 uren werken als jobstudent.
Op deze gepresteerde uren is de socialezekerheidsbijdrage lager. De solidariteitsbijdrage bedraagt 8,13%. De student betaalt 2,71% en de werkgever 5,42%.
Voorwaarden zijn:
- je werkt met een arbeidsovereenkomst voor studenten (studentencontract)
- jouw tewerkstelling als student is beperkt tot 600 uren van een kalenderjaar
- jouw tewerkstelling als student is enkel toegestaan als je dit niet doet wanneer je verplicht aanwezig moet zijn op school, de universiteit of een instelling
Let op: het kan zijn dat je niet meer dan 600 uren zal werken dit jaar en toch niet meer ten laste kan worden genomen. Houd daarom de grensbedragen goed in het oog!
Elke student krijgt een individuele teller, de student@work teller.
Heb je hulp nodig bij het consulteren bij je persoonlijke teller, neem dan contact op met ISA of stuur een mailtje naar isa@acv-csc.be!
-
Hoe volg ik de 600-regel in mijn situatie?
- Je kan 600 uren bij 1 werkgever blijven of ervoor kiezen om ervaring op te doen bij verschillende werkgevers. Zorg dat je altijd een schriftelijke studentenovereenkomst hebt.
- Feestdagen na je tewerkstellingsperiode die toch nog betaald worden tellen niet mee voor deze 600 uren.
- Werk je meer dan 600 uren? Vanaf het 600ste uur gaat de normale socialezekerheidsbijdrage af van je loon. Die bedraagt 13,07%. Dit betekent meteen dat je recht hebt op vakantiegeld en vakantiedagen.
- Werk je als speelpleinmonitor? Zolang je dit maximaal 25 kalenderdagen per kalenderjaar doet, hoef je hier geen socialezekerheidsbijdrage voor te betalen. De combinatie speelpleinmonitor voor 25 dagen en 600 uren met studentenovereenkomst is dus perfect mogelijk.
- Ben je schoolverlater? Voor schoolverlaters bestaat er een specifieke regeling.
- Als je als student in de horeca aan de slag gaat, kun je (in overleg met je werkgever) kiezen welk systeem je gebruikt: de 50 dagen voor gelegenheidsarbeid of je 600 studentenuren. Je kunt de beide systemen ook combineren.
Twijfel je of heb je vragen over jouw specifieke situatie? Stuur een mailtje naar isa@acv-csc.be!
-
Hoe werkt de student@work teller?
Jouw teller
Om je persoonlijke teller te raadplegen, log je je in met je eID via student@work. Je kan op er elk moment van de dag of week je persoonlijke informatie raadplegen:
- de uren die je al gewerkt hebt
- de uren waarvoor je een contract hebt ondertekend en die gepland zijn
- het restsaldo
Student@work-attest
Ga je solliciteren? Print dan via de site je student@work-attest af.
Op dit document staat een code waar de nieuwe werkgever je tellerstand kan raadplegen en hij kan zien hoeveel uren je nog aan verminderd tarief kan werken. De werkgever ziet enkel de resterende uren. Detailgegevens, zoals je eerdere jobs, staan hier niet op vermeld.
Wat als de teller niet klopt?
Soms geeft je werkgever de wijzigingen door maar worden die pas op het einde van elk kwartaal automatisch goed gezet. Contacteer in dat geval ISA.
De gegevens die je werkgever invoert, moeten overeenkomen met hetgeen in je schriftelijke studentenovereenkomst is opgenomen. Hou een exemplaar van je contract goed bij, het kan van pas komen.
Twijfel je of heb je vragen over jouw specifieke situatie? Stuur een mailtje naar isa@acv-csc.be!
-
Tellen ziektedagen mee voor de 600-urenteller?
Nee, enkel de gewerkte dagen moet je meetellen.
Check ook onze pagina over de 600-urenteller voor meer info.
Vragen over de 600-urenregel? π
Groeipakket
Je recht op het groeipakket hangt af van je aantal werkuren en je type contract.
-
Hoe zit het met het groeipakket voor meerderjarigen in Brussel?
Je hebt recht op kinderbijslag tot de maand waarin je 25 wordt als je minder dan 240 uur per kwartaal werkt. Studentenarbeid wordt ook meegeteld in deze uren. In het derde kwartaal (juli tot en met september) staat er geen grens op het aantal uren dat je als jobstudent mag werken.
Elk kwartaal wordt dit opnieuw bekeken. Het verlies van het groeipakket is dus niet permanent.
Heb je vragen over jouw specifieke situatie? Stuur een mailtje naar isa@acv-csc.be!
-
Hoe zit het met het groeipakket voor meerderjarigen in Vlaanderen?
Tot de maand waarin je 25 jaar wordt, krijg je groeipakket voor elke maand waarin je minder dan 80 uur werkt. De eerste 600 uur die je per jaar werkt als jobstudent aan verlaagde RSZ-bijdrage hoef je hierbij niet mee te tellen. Alle andere contracten tellen wΓ©l mee.
Elke maand wordt dit opnieuw bekeken. Het verlies van het groeipakket is dus niet permanent.
Heb je vragen over jouw specifieke situatie? Stuur een mailtje naar isa@acv-csc.be!
-
Hoe zit het met het groeipakket als je minderjarig bent?
Tot en met de maand waarin je 18 jaar wordt heb je onvoorwaardelijk recht op gezinsbijslag. Je kan het groeipakket als werkende minderjarige dus niet verliezen. Voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte is dat tot de maand waarin het kind 21 jaar wordt.
Heb je vragen over jouw specifieke situatie? Stuur een mailtje naar isa@acv-csc.be!
Belastingen
Vermijd meer belastingen: houd de grensbedragen in het oog!
Let op: het kan zijn dat je dit jaar minder dan 600 uren zal werken en dat je ouders toch meer belastingen moeten betalen. Houd daarom de grensbedragen goed in het oog!
-
Moet ik als jobstudent belastingen betalen?
Dat hangt ervan af . Als je inkomsten onder een bepaald bedrag blijven, dan hoef je er geen belastingen op te betalen. Wel moet je zelf je belastingaangifte invullen.
Het maximumbedrag zonder er zelf belastingen op te betalen verandert elk jaar en ligt voor het inkomen van 2024 15.100 euro.
Wil je dat wij je berekening eens nakijken? Of heb je hier specifieke vragen over? Stuur een mailtje naar isa@acv-csc.be!
-
Moet ik als starter een belastingaangifte invullen?
Ja, maar de meeste starters krijgen een βvoorstel van vereenvoudigde aangifteβ en hoeven niets te doen als dat voorstel correct is.
Hoeveel belastingen je moet betalen, hangt af van hoeveel inkomen je verdient. Er is ook goed nieuws: als je belastingen betaalt heb je recht op een βbelastingvrije somβ. Dat is een deel van je inkomsten waar je geen belastingen op moet betalen. In 2024 bedraagt de belastingvrije som 10.160 euro. In 2025 zal de belastingvrije som 10.570 euro bedragen.
Je belastbaar inkomen vind je terug op je loonfiche.
Tijd voor de belastingaangifte? Kijk de vereenvoudigde belastingaangifte goed na! Het gebeurt vaak dat de belastingdienst een fout maakt. Leg je loonfiches naast de aangifte ter controle.
βΉ Twijfels of vragen over je situatie? Stuur een mailtje naar isa@acv-csc.be. Je vindt Jong ACV ook op sociale media! Of contacteer ons hier.
-
Blijf ik als jobstudent ten laste van mijn ouders?
Als je een hoog inkomen hebt, kan het zijn dat je door je ouders niet meer βten lasteβ kan worden genomen. Je ouders verliezen dan een belastingvoordeel en betalen dus meer belastingen.
Werk je als jobstudent en heb je geen andere inkomsten? Dan mag je in 2024 12.422,50 euro verdienen.
β Opgelet: je telt alleen het belastbaar inkomen. Dat is een bedrag tussen het netto- en brutoloon in en vind je telkens op je loonfiche.
π Werk je niet alleen als jobstudent en heb je dus (ook) andere inkomsten? Download onze infofiche en bereken zelf hoeveel je nog mag verdienen!Twijfel je of heb je vragen over jouw specifieke situatie? Stuur een mailtje naar isa@acv-csc.be.
Wanneer moet je een belastingaangifte invullen?
Geen flauw idee wat je met je belastingbrief moet doen, laat staan wanneer je die moet invullen? We leggen het je uit! π
Om de video te bekijken moet je de marketingcookies op onze site accepteren of ga je naar de site of app van de derde partij
Ben jij in orde met je belastingen?
Bespaar jezelf en je ouders heel wat kopzorgen en download onze infofiche! Hiermee check je zelf hoeveel je nog mag verdienen om in orde te zijn met je belastingen.
Wat je nog moet weten als jobstudent!
Word GRATIS of SUPERVOORDELIG LID
Heb je als jobstudent, stagiair of starter een probleem op de werkvloer? Zit je met een vraag? Word nu net als 84.000 andere jongeren gratis of supervoordelig lid van Jong ACV!
β Krijg nu een GRATIS lidmaatschap als je tussen 15 en 25 jaar bent, nog studeert of in je beroepsinschakelingstijd zit. Aan het werk en jonger dan 25? Dan word je lid aan een voordeeltarief.
Geniet als lid van alle voordelen:
- Juridische bescherming bij problemen op de werkvloer.
- Persoonlijke hulp en advies bij vragen over werk.
- Hulp bij je administratie.
- Correcte info over alles wat te maken heeft met studeren en werken.
- Toegang tot al onze diensten en alle ledenvoordelen.
β Teken de petitie voor een hoger loon!
Jobstudenten krijgen veel minder betaald dan gewone werknemers. Werken met een studentencontract is werken aan een laag loon zonder sociale rechten. Daar wil Jong ACV verandering in brengen! π
Militant en op zoek naar ondersteuning bij je syndicale opdracht?
- Ga naar de militantensite www.acv-militanten.be!
- Meld je aan op het online ACV-leerplatform en ontdek op interactieve wijze alles wat je moet weten over studentenwerk!
More Info
Je kan Jong ACV hier via Facebook Messenger contacteren!
Aanvaard nu de marketing cookies om de chat te kunnen gebruiken.