Jeugdvakantie
Als jonge starter heb je dankzij jeugdvakantie 20 verlofdagen!
Ik start met werken, heb ik recht op verlof?
Als starter op de arbeidsmarkt kan je nog niet veel vakantiedagen opbouwen. Daarom is er jeugdvakantie! Wat is dat precies? Je ontdekt het in de video en FAQ!
Let op: jeugdvakantie telt alleen als je in de privé-sector werkt. Werk je in het onderwijs of de openbare sector? Bekijk hier meer info over je verlof.
Word voordelig lid en geniet van alle voordelen!
Om je jeugdvakantie via het ACV te ontvangen moet je lid zijn.
📣 Ben je jonger dan 25 jaar en net gestart met werken? Dan word je lid van het ACV aan een extra voordelig tarief van slechts 11 euro per maand!
Om de video te bekijken moet je de marketingcookies op onze site accepteren of ga je naar de site of app van de derde partij
-
Wanneer heb je recht op jeugdvakantie?
Je hebt recht op jeugdvakantie in het jaar nadat je je studies hebt beëindigd.
👉 Studeer je af in juni 2024? Dan kan je recht hebben op jeugdvakantie in 2025.
Je hebt dit jaar recht op jeugdvakantie als je op 31 december 2023:
- jonger was dan 25 jaar
- minstens 1 maand een contract als werknemer had (niet als jobstudent!)
- en 13 dagen effectief hebt gewerkt
Check hier alle info over jeugdvakantie.
Let op: jeugdvakantie geldt alleen voor wie in de privé-sector werkt! Werk je in het onderwijs of de openbare sector? Bekijk hier meer info over je verlof.
-
Op hoeveel dagen jeugdvakantie heb je recht?
Voldoe je aan alle bovenstaande voorwaarden? Dan heb je recht op 4 weken vakantie: 24 dagen als je zes dagen per week werkt, 20 als je vijf dagen per week werkt. Maak je aanspraak op gewone vakantiedagen dan worden die afgetrokken van het maximaal aantal jeugdvakantiedagen.
Een voorbeeld: Noor is 24 en studeert af op 30 juni 2022. Ze begint te werken op 1 november 2022. In 2023 heeft ze betaald verlof op basis van haar prestaties in 2022. Dit komt neer op 4 vakantiedagen (2 dagen per gewerkte maand in 2022). Noor kan daarnaast 16 jeugdvakantiedagen opnemen zodat ze in totaal 20 dagen vakantie heeft. -
Hoe jeugdvakantie aanvragen?
Vóór je vakantie
Vraag je jeugdvakantie aan bij je werkgever. Die moet dan wat administratie doen.
Na je vakantie
Vul dit formulier in en bezorg het ons. Wij kunnen je helpen om het aanvraagformulier in te vullen. Je kan hier een afspraak maken.
-
Geen recht op jeugdvakantie?
Dan heb je recht op Europese vakantie als je dit jaar langer dan 3 maanden in dienst bent. Europese vakantie wordt ook wel eens 'aanvullende vakantie' genoemd. Lees hier alles over aanvullende vakantie.
Werkte je in die periode voltijds? Dan heb je recht op 5 dagen Europese vakantie. Vraag dit aan je werkgever!
Goed om te weten: Europese vakantie wordt betaald met een stuk van je vakantiegeld van volgend jaar. Je krijgt dus niet méér geld maar je krijgt het gewoon eerder.
Let op: jeugdvakantie geldt alleen voor wie in de privé-sector werkt! Werk je in het onderwijs of de openbare sector? Bekijk hier meer info over je verlof.
-
Hoe zit het met onbetaalde vakantie?
Je kan ook onbetaald verlof nemen, maar dan heb je het volgende jaar minder vakantiedagen.Je werkgever kan onbetaalde vakantie weigeren. Jeugdvakantie en Europese vakantie zijn dan weer een recht.
🤔 Nergens recht op tijdens de jaarlijkse sluiting van je onderneming?Sluit je onderneming en heb je geen recht op verlof? Dan heb je recht op tijdelijke werkloosheid tijdens de sluiting.
Lees hier alles over tijdelijke werkloosheid.
💡 Bereken je vakantiedagen
Met deze handige tool bereken je op hoeveel vakantiedagen je recht hebt.
Een vraag of probleem? Blijf er niet mee zitten!
Contacteer Jong ACV voor al je vragen rond studentenwerk, stages, je eerste job, ...
📞 Bel ons op 02/244 35 00! Je kan ons bereiken op:
- MA-DO: 8.30u tot 17u
- VR: 8.30u tot 12u
✉️ DM ons! Dat kan 24/7 via Messenger of mail isa@acv-csc.be
Ben je militant, personeelslid of wil je met ons werken aan de vakbond van morgen? Jong ACV heeft een contactpersoon in elk provincieverbond en in elke sectorcentrale. Geef een seintje, dan gaan we met jou op pad!
More Info
- Handig: check het infoblad School's Out (pdf)
- De laatste nieuwe info voor schoolverlaters 👉
- Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid. Bestel de Wegwijzer.