Getuigenissen
Mario, Carine en Ben maakten agressie mee terwijl ze gewoon hun werk deden. Klik op een foto en lees of luister naar hun verhaal.
Petitie
Het geweld en de agressie naar werknemers in de openbare sector wordt steeds erger. De maat is vol. De overheid moet nu maatregelen nemen voor meer veiligheid. Want iedereen verdient een job zonder geweld!
Die boodschap gaven 5500 mensen die onze petitie tegen agressie in de openbare sector ondertekenden.
Met de verzamelde handtekeningen stapten we naar de politiek. We gingen langs bij ministers Van Tigchelt, Verlinden en Vandenbroucke en bezorgden hen onze beleidsadviezen.
Agressie mag niet langer geaccepteerd worden als 'soms part of the job'. Het beleid moet daarin duidelijke standpunten innemen!
Beleidsaanbevelingen
Lees hier onze 5 beleidsaanbevelingen voor de aanpak van geweld naar werknemers in publieke functies.
Enquête
Een job zonder geweld? Het zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Maar omdat we voelden dat agressie op het werk toeneemt én omdat er daarover weinig cijfermateriaal beschikbaar is, organiseerden we een enquête onder werknemers in de publieke sector. Met als centrale vraag: ‘Hoe veilig voel jij je op het werk?’
Zo’n 3.600 werknemers namen deel aan de enquête. Maar liefst 1.000 onder hen waren al een of meerdere keren het slachtoffer van fysieke agressie. En zelfs 2.600 van verbale agressie. Dit zijn onheilspellende cijfers, zeker als je weet dat niet alle gevallen worden gemeld.
DE RESULTATEN
28% was al slachtoffer van fysieke agressie
- ruim de helft al verschillende keren
- 69% had hierdoor een fysiek letsel
- 88% van de gevallen werden gemeld
73% was slachtoffer van verbaal geweld
- 3 op 4 gevallen worden gemeld
Redenen om niet te melden
- Gebrek aan opvolging
- Dagelijkse voorvallen
- Geen idee waar te melden
De belangrijkste gevolgen voor het slachtoffer
- Verlies van werkplezier
- Minder presteren
- Overwegen om van job te veranderen
- Onveilig gevoel op het werk
"Onaanvaardbaar dat je hulpverleners zonder enig gevolg kan aanvallen."
Militanten van ACV Openbare Diensten staan collega's die slachtoffer werden van geweld en agressie bij met raad en daad. Ze helpen met papierwerk en zoeken naar de juiste opvang en nazorg.
Ben is militant voor de politie. Hij ziet het aantal geweldsdelicten op collega's toenemen.
Om de video te bekijken moet je de marketingcookies op onze site accepteren of ga je naar de site of app van de derde partij