Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Word nu lid

De rode draad: Paniek

Iedereen heeft wel eens gevoelens van angst of paniek. Is er hier dan sprake van een paniekaanval, een paniekstoornis? COnneCt heeft er ondertussen ervaring mee.

Iedereen heeft wel eens gevoelens van angst of paniek. Zo kan je een leerling in de klas hebben die tijdens examens heel angstig reageert en niets meer weet. Je probeert hem te kalmeren, erop in te praten, maar dat lijkt niet (altijd) te helpen. Of je krijgt het zelf intens benauwd bij de gedachte dat je nog maar eens een functioneringsgesprek moet gaan doen bij een directielid met wie je het niet echt kan vinden. Is er hier dan sprake van een paniekaanval, een paniekstoornis?

In onze begeleidingen bij COnneCt komen we paniek en paniekaanvallen onder andere  tegen als onderdeel van het ziektebeeld van burn-out, het lijkt dus gelinkt aan overmatig lange periodes van stress. Hoog tijd dus om eens te kijken wat de stand van zaken is in de wetenschappelijke wereld. Een werk dat hoog aangeschreven staat, is ‘Paniek en hoe het aan te pakken’ van Koen Schruers, arts-specialist in de psychiatrie, neurowetenschappen en gedragstherapeut. Saskia Broeckx hertaalde zijn wetenschappelijke inzichten voor het breder publiek en we gebruikten het boek dus ook graag als bron.

In het eerste deel van ons artikel gaan we op zoek naar een correcte omschrijving van het fenomeen paniek. We duiden wat een paniekaanval inhoudt en hoe die kan uitmonden in een paniekstoornis. In het volgende deel analyseren we samen met Schruers wie gevoelig is aan paniekaanvallen en wat triggers en oorzaken daarvan kunnen zijn. In het derde en laatste deel komen we tot inzichten welke tactieken en behandelingen wel en niet werken.

Lees het artikel Paniek nadat je bent ingelogd.

 

Benieuwd naar meer tips van COnneCt? Bekijk het overzicht van alle artikels die je kunnen helpen bij je functioneren in onderwijs.
Knop COnneCt-blog