Je zet de stap om zelfstandig te ondernemen. Maar wat is nu het best: een eenmanszaak of een vennootschap? Wat zijn de voor- en nadelen en hoe weet je wat voor jou de beste oplossing is?
Ben je een freelancer of zelfstandige zonder personeel dan zijn er verschillende vormen waarin je jezelf kan tewerkstellen.
Je kan:
Een eenmanszaak op te richten. Hierbij oefen je je beroep uit als een zelfstandig, natuurlijk persoon; of werknemer in je eigen bedrijf.
In een vennootschap te stappen of er een op te richten: je wordt dan aandeelhouder en bestuurder, of beherend vennoot.
Je hoeft niet onmiddellijk voor de ene of andere vorm te kiezen. Je kan bijvoorbeeld starten als eenmanszaak en later overstappen naar een vennootschap.
Checklist
Als je zelfstandig wil gaan ondernemen, is het niet makkelijk te beslissen onder welke vorm je best werkt. Weten of je best kiest tussen een eenmanszaakof vennootschap? Onze vragenlijst helpt je alvast op weg!
Wat is de omzet van mijn activiteit? Is het voldoende om de oprichting van een vennootschap te rechtvaardigen? Heb ik een idee van de extra kosten (oprichtingskosten en terugkerende kosten)?
Wil ik samenwerken met andere zelfstandigen?
Vereist mijn activiteit grote investeringen die ik zelf niet kan bekostigen en waarvoor ik dus een beroep moet doen op extern kapitaal?
Wordt de activiteit blootgesteld aan grote professionele en/of economische risico's?
Hoe gaat de vennootschap mijn inkomen betalen, in welke vorm, hoe vaak en hoeveel? Kan ik mijn inkomen simuleren, na aftrek van de vennootschaps- en personenbelasting?
Overweeg ik verkoop (wederverkoop van de activiteit) of overdracht (aan de erfgenamen)?
Wanneer wordt een vennootschap interessant?
als je wilt werken met vennoten
wanneer je een serieuze kapitaalsverhoging wil om te investeren en je activiteit uit te bouwen en je het bijkomende kapitaal zelf niet kan vrijmaken
wanneer de activiteit veel kosten en investeringen en hoge economische risico's genereert
wanneer er sprake is van een verkoop en/of overdracht van de activiteit
Voor- en nadelen vennootschap
Starten met een vennootschap brengt best wat kosten met zich mee: je hebt hogere notariskosten en boekhoudkosten aan 'vennootschapstarief'. Alleen al om je zaak op te richten heb je een startkapitaal van 61 500 euro nodig!
Voordeel dan weer in geval van faillissement geen beslag op je privévermogen gelegd kan worden.
Aan deze scheiding van vermogens zijn wel enkele nadelen verbonden:
de winst van de vennootschap is geen 'loon' voor de bestuurder en mag niet voor privédoeleinden gebruikt worden. In tegenstelling tot de eenmanszaak waar de volledige winst van de activiteit als loon mag worden beschouwd.
De winst van de vennootschap is onderworpen aan de vennootschapsbelasting die wordt berekend volgens een vast tarief (20 tot 30%).
Of richt een vzw op!
Sommige zelfstandigen, voornamelijk zelfstandigen in bijberoep, richten een vzw op om hun activiteit erin onder te brengen.
Opgelet wel: een vzw is een zeer bijzondere vennootschapsvorm. Het is niet mogelijk jezelf een inkomen uit te keren. Je kan als bestuurder een vergoeding krijgen, maar deze moet bescheiden blijven. Andere optie is om werknemer te worden in je vzw. Dan is de courante sociale en fiscale wetgeving van toepassing.