Informatiebronnen milieu
Ondernemingen zijn verplicht om milieu-informatie bij te houden.
Ondernemingen zijn verplicht om een heel wat milieu-informatie te verzamelen en bij te houden: de uitstoot van stoffen in de lucht en het water, het energieverbruik; de hoeveelheden aan geproduceerde afvalstoffen, eventuele klachten van geur- en/of geluidshinder, ...
Als lid van het Comité PB heb je recht op al deze milieu-informatie. Dit moet als hulpmiddel dienen om de milieuprestaties van de onderneming te beoordelen, mogelijke risico’s en gevaren in te schatten en bij te sturen waar nodig. Het Comité PB speelt hier een centrale rol in.
Als militant moet je toegang hebben tot de basisinformatie over het milieubeleid van je onderneming. Die basisinfo bestaat uit:
-
Wat is de omstandige milieutoelichting?
Elk bedrijf is verplicht een jaarlijkse toelichting over haar milieubeleid te geven.
-
In ondernemingen waar het jaarverslag van de milieucoördinator en/of het integraal milieujaarverslag verplicht is, kan deze toelichting gekoppeld worden aan de bespreking van deze jaarverslagen.
-
In ondernemingen zonder deze verplichtingen worden best afspraken gemaakt met de werkgever over de timing, de inhoud en de vorm (mondeling, presentatie, op papier, … ).
-
-
Welke milieuvergunning heeft de onderneming nodig?
De omgevingsvergunning is het 'rijbewijs' van een onderneming. Bedrijven die vergunningsplichtig zijn, mogen zonder dat rijbewijs niet de weg op, dus ze mogen hun onderneming niet uitbaten. De vergunning en de naleving ervan wordt tegenwoordig strikt gecontroleerd.Binnen je syndicaal werk is dit onderwerp zeer belangrijk. De milieuvergunning is een essentiële voorwaarde voor de continuïteit van de activiteiten, de investeringen en de tewerkstelling.
-
Wat staat in het jaarverslag van de milieucoördinator?
Op enkele uitzonderingen na moeten alle Vlaamse ondernemingen met een milieuvergunning klasse 1 verplicht een milieucoördinator hebben. De werkgever kan één van zijn medewerkers aanstellen als milieucoördinator of hij kan beroep doen op een externe milieucoördinator.Elke milieucoördinator is wettelijk verplicht om elk jaar een activiteitenverslag op te maken. Het jaarverslag:
-
moet aantonen op welke manier de milieucoördinator zijn taken heeft vervuld. Lees verder: taken van de milieucoördinator (pdf).
-
wordt vóór 1 april aan de werkgever, de ondernemingsraad en het Comité PB of vakbondsafvaardiging bezorgd.
-
-
Wat staat in het Integraal Milieujaarverslag (IMJV)?
De werkgever moet vóór 15 maart bij de bevoegde milieuadministratie van de Vlaamse Overheid een Integraal Milieujaarverslag (IMJV) indienen. De werkgever moet ook een afschrift van het integraal milieujaarverslag bezorgen aan:
-
het hoofd van de interne dienst PB
-
de effectieve en plaatsvervangende leden van het Comité PB
-
de effectieve leden van de ondernemingsraad
-
de vakbondsafvaardiging indien comité en ondernemingsraad niet bestaan.
Het IMJV bevat technische informatie over de uitstoot van stoffen in het water en de lucht, het energie- en waterverbruik, de verschillende afvalstromen, ...
De informatie die besproken wordt in het verslag hangt af van de gemeten milieu-impact van je onderneming. Ook het overschrijden van drempelwaardes, cijfers over het totale energieverbruik enzovoort moeten daar vermeld staan.
Meer over het integraal milieuverslag lees je op: http://imjv.milieuinfo.be.
-
-
Waar dient het jaaractieplan (JAP) voor?
Het JAP is een ideaal instrument om op een structurele manier milieuthema’s op de agenda van het sociaal overleg te plaatsen.Milieupunten komen niet vanzelf in het jaarlijks actieplan terecht. Vaak zal je als comitélid zelf het initiatief moeten nemen. De wetgeving laat dit ook toe, want de werkgever moet het Comité PB, en bij gebrek hieraan de vakbondsafvaardiging, betrekken bij het opstellen van het globaal preventieplan en het jaarlijks actieplan (JAP).
Voor het jaarlijks actieplan ligt zelfs een strikte timing vast.
-
Het actieplan moet jaarlijks ter advies worden voorgelegd. Dat moet op uiterlijk de eerste dag van de tweede maand voorafgaand aan het dienstjaar. Loopt het dienstjaar bijvoorbeeld van januari tot december, dan moet het jaarplan voor 1 november van het jaar voordien voorgelegd zijn.
-
Daarop moet het Comité PB zijn advies verstrekken. Gebeurt dit niet, dan kan het actieplan niet worden uitgevoerd voor het begin van het dienstjaar. Dat is meestal 1 januari. Het is dus belangrijk om de bespreking van het jaarlijks actieplan op tijd op de agenda te zetten. Doe zelf ook een paar voorstellen hierin.
-
Na het opmaken van het actieplan zijn we er nog niet, want tussentijdse evaluaties en een eventuele bijsturing zijn absoluut nodig. Dit kan bijvoorbeeld door van de opvolging een vast agendapunt te maken.
-
More Info
Actiebrochures
- Aan de slag met milieu-informatie
- Milieu en gezondheid
- Syndicaal wegwijs in het milieu
- Verweving en milieuhinder
Relevante websites
- Emis Navigator: alle milieu- en energiewetgeving op één plaats
- Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid
- Integraal Milieujaarverslag: portaalwebsite voor informatie over het Integraal Milieujaarverslag
- Overheidsdienst milieu en energie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Lees zeker ook het artikel uit Vakbeweging 'Aan de slag met milieu-informatie'.