Milieuwerking van het ACV
Zet milieu op de agenda van je onderneming!
Syndicaal aan de slag met milieu
Milieu is een belangrijk maatschappelijk thema, ook in je onderneming! Hoe ga je aan de slag met de milieuwetgeving of milieuvervuiling die voor gezondheidsklachten kan zorgen voor werknemers? Dat vertellen we je op deze pagina!
26/11 Studiedag klimaattransitie en bedrijfsmobiliteit
Wil je als ACV-militant milieu op de agenda zetten in je onderneming? Dan is deze studiedag iets voor jou!
Op het programma:
- Dr. Adeline Otto 'Waarom gele hesjes niet met een bakfiets rijden': waarom een klimaatbeleid ook een sociaal beleid moet zijn.
- Interessante workshops!
- Hoe syndicaal aan de slag gaan met milieu en klimaat?
- Hoe schrijf je een klimaatplan voor je bedrijf?
- Workshop syndicale mobiliteit
📅 26 november 2024, 9u - 11.45u
📍 GC De Markten, Oude Graanmarkt 1000 Brussel
👉Schrijf je in via je secretaris. Indien alles voor hem/haar ok is, kan je je inschrijven via milieu.helpdesk@acv-csc.be
Samen voor rechtvaardige transitie!
Duurzame ontwikkeling kan niet zonder de betrokkenheid van regeringen, werkgevers en werknemers. Samen moeten we nieuwe werkwijzen ontwikkelen die:
✅ het milieu beschermen voor huidige en toekomstige generaties
✅ armoede bestrijden
✅ sociale rechtvaardigheid bevorderen
Hoe? Door duurzame bedrijven te promoten en fatsoenlijk werk voor iedereen te bevorderen! Daar speel jij als militant een rol in!
🛠👍 Gebruik de toolkit! Check de brochure voor alle info over deze tools. Zo krijg je de kans om als militant met concrete info en tools bewust en proactief te werken aan rechtvaardige transitie in je bedrijf.
Algemene info milieubeleid
-
Hoe kan je onderneming de milieuwetgeving volgen?
Het ACV wil dat ondernemingen de milieuwetgeving naleven, milieuproblemen preventief aanpakken en zo werknemers en de werk- en leefomgeving beschermen.
Ondernemingen moeten:
-
eerlijk en open communiceren over milieuproblematiek met werknemers én de buurt
-
afgevaardigden in comité PB en ondernemingsraad informeren over milieuvergunningen, milieujaarverslag, jaarverslag milieucoördinator, geplande milieu-investeringen, meetresultaten en alle andere informatie die nodig is om over deze problematiek advies te kunnen geven
-
afgevaardigden in Comité PB en ondernemingsraad de nodige opleiding aanbieden om de milieuproblematiek te kunnen opvolgen.
-
-
Waarom rond milieu werken als militant?
- Als werknemer ken je het best je eigen werkplek. Je weet als geen ander hoe de milieu-impact van het bedrijf te verkleinen.
-
Milieubescherming garandeert werkzekerheid op lange termijn. Als het bedrijf vandaag investeert in milieuvriendelijke technologie, is de kans groter dat het opgewassen is tegen de uitdagingen van morgen. Denk maar aan hoe milieu-investeringen de energiefactuur laten dalen.
-
Als vakbondsmilitant wil je ijveren voor het recht op een gezond en duurzaam leefmilieu. Daarom willen we onze economie omvormen tot een sociaal en ecologisch verantwoorde economie.
-
Waardig werken in een leefbare wereld betekent ook jobs en een gezonde leefomgeving verzekeren voor de toekomstige generaties.
-
Hoe zet je milieu op de syndicale agenda?
De milieuproblematiek moet een aandachtspunt zijn voor alle overlegorganen in de onderneming.
Toch komt dit in de praktijk vooral aan bod in het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (Comité PB). Daar bespreek je onder meer veiligheid op het werk, gezondheid, schadelijke stoffen, ergonomie, stress op het werk, pesten op het werk … en dus ook het milieubeleid van de onderneming.
Milieu-informatiebronnen
Ondernemingen zijn verplicht om milieu-informatie te verzamelen en bij te houden. Als lid van het Comité PB heb je recht op deze milieu-informatie. Gebruik deze info om de milieuprestaties van de onderneming te beoordelen!
Als militant moet je toegang hebben tot de basisinformatie over het milieubeleid van je onderneming: de omstandige milieutoelichting, info over de milieuvergunning, jaarverslag van de milieucoördinator, het integraal milieujaarverslag (IMJV) en het jaaractieplan (JAP).
-
Wat is de omstandige milieutoelichting?
Elk bedrijf is verplicht een jaarlijkse toelichting over haar milieubeleid te geven.
-
In ondernemingen waar het jaarverslag van de milieucoördinator en/of het integraal milieujaarverslag verplicht is, kan deze toelichting gekoppeld worden aan de bespreking van deze jaarverslagen.
-
In ondernemingen zonder deze verplichtingen worden best afspraken gemaakt met de werkgever over de timing, de inhoud en de vorm (mondeling, presentatie, op papier, … ).
-
-
Welke milieuvergunning heeft de onderneming nodig?
De omgevingsvergunning is het 'rijbewijs' van een onderneming. Bedrijven die vergunningsplichtig zijn, mogen zonder dat rijbewijs niet de weg op, dus ze mogen hun onderneming niet uitbaten. De vergunning en de naleving ervan wordt tegenwoordig strikt gecontroleerd.Binnen je syndicaal werk is dit onderwerp zeer belangrijk. De milieuvergunning is een essentiële voorwaarde voor de continuïteit van de activiteiten, de investeringen en de tewerkstelling.
-
Wat staat in het jaarverslag van de milieucoördinator?
Op enkele uitzonderingen na moeten alle Vlaamse ondernemingen met een milieuvergunning klasse 1 verplicht een milieucoördinator hebben. De werkgever kan één van zijn medewerkers aanstellen als milieucoördinator of hij kan beroep doen op een externe milieucoördinator.Elke milieucoördinator is wettelijk verplicht om elk jaar een activiteitenverslag op te maken. Het jaarverslag:
-
moet aantonen op welke manier de milieucoördinator zijn taken heeft vervuld. Lees verder: taken van de milieucoördinator (pdf).
-
wordt vóór 1 april aan de werkgever, de ondernemingsraad en het Comité PB of vakbondsafvaardiging bezorgd.
-
-
Wat staat in het Integraal Milieujaarverslag (IMJV)?
De werkgever moet vóór 15 maart bij de bevoegde milieuadministratie van de Vlaamse Overheid een Integraal Milieujaarverslag (IMJV) indienen. De werkgever moet ook een afschrift van het integraal milieujaarverslag bezorgen aan:
-
het hoofd van de interne dienst PB
-
de effectieve en plaatsvervangende leden van het Comité PB
-
de effectieve leden van de ondernemingsraad
-
de vakbondsafvaardiging indien comité en ondernemingsraad niet bestaan.
Het IMJV bevat technische informatie over de uitstoot van stoffen in het water en de lucht, het energie- en waterverbruik, de verschillende afvalstromen, ...
De informatie die besproken wordt in het verslag hangt af van de gemeten milieu-impact van je onderneming. Ook het overschrijden van drempelwaardes, cijfers over het totale energieverbruik enzovoort moeten daar vermeld staan.
Meer over het integraal milieuverslag lees je op: http://imjv.milieuinfo.be.
-
-
Waar dient het jaaractieplan (JAP) voor?
Het JAP is een ideaal instrument om op een structurele manier milieuthema’s op de agenda van het sociaal overleg te plaatsen.Milieupunten komen niet vanzelf in het jaarlijks actieplan terecht. Vaak zal je als comitélid zelf het initiatief moeten nemen. De wetgeving laat dit ook toe, want de werkgever moet het Comité PB, en bij gebrek hieraan de vakbondsafvaardiging, betrekken bij het opstellen van het globaal preventieplan en het jaarlijks actieplan (JAP).
Voor het jaarlijks actieplan ligt zelfs een strikte timing vast.
-
Het actieplan moet jaarlijks ter advies worden voorgelegd. Dat moet op uiterlijk de eerste dag van de tweede maand voorafgaand aan het dienstjaar. Loopt het dienstjaar bijvoorbeeld van januari tot december, dan moet het jaarplan voor 1 november van het jaar voordien voorgelegd zijn.
-
Daarop moet het Comité PB zijn advies verstrekken. Gebeurt dit niet, dan kan het actieplan niet worden uitgevoerd voor het begin van het dienstjaar. Dat is meestal 1 januari. Het is dus belangrijk om de bespreking van het jaarlijks actieplan op tijd op de agenda te zetten. Doe zelf ook een paar voorstellen hierin.
-
Na het opmaken van het actieplan zijn we er nog niet, want tussentijdse evaluaties en een eventuele bijsturing zijn absoluut nodig. Dit kan bijvoorbeeld door van de opvolging een vast agendapunt te maken.
-
Milieukalender en -tools
Wil je meer aandacht geven aan milieuzorg op je werkvloer, maar weet je niet hoe je aan de slag moet gaan?
Overtuig je collega's en de directie met deze tools en hulpmiddelen!
-
Hoe gebruik je de milieukalender?
De milieukalender geeft aan wanneer een milieu-item op de agenda staat van het Comité PB.In de periode maart - april - mei staan de bespreking van het integraal jaarverslag (IMJV) en het jaarverslag van de milieucoördinator op de agenda. Beide milieujaarverslagen bevatten essentiële informatie over de (milieu)werking van de onderneming, haar impact op het milieu en dus ook op de veiligheid en gezondheid van het personeel. Je kan je het als militant niet veroorloven deze over het hoofd te zien.
Gebruik de volgende tools:
-
Wat is de milieumeter?
De ‘milieumeter’ is een vragenlijst rond het thema milieu, bedoeld voor werknemers en voor omwoners.
Met de milieumeter kan je een analyse maken van het milieu, de communicatie en de link met tewerkstelling in je regio. De vragenlijst is bovendien een tool om de verschillende standpunten van ondernemingsmilitanten en regionale militanten over milieu op de werkvloer, met elkaar te verzoenen. Zonder te veralgemenen, werken ondernemingsmilitanten vooral aan het milieu om de toekomst van de onderneming veilig te stellen. Terwijl regionale militanten de leefbaarheid van de woonomgeving voor ogen hebben.
Gebruik de milieumeter tijdens vergaderingen met interprofessionele en ondernemingsmilitanten. Zo kan je de discussie stimuleren en de dialoog starten.
Je kan de milieumeters hier downloaden en recto-verso op A3-formaat afdrukken. Je kan vooraf de vragen aanpassen in functie van jouw specifieke situatie.
-
Wat zijn de checklijsten milieu?
Deze checklijsten brengen op een eenvoudige manier de mogelijke milieurisico’s van je bedrijf in kaart.
Download ze hier:
Contacteer je milieudeskundige
De milieudeskundige van je centrale/verbond helpt je bij:
- milieudossiers en -vragen
- bespreking van milieu-informatie
- onderhandelingen in het sociaal overleg rond milieuzaken, mobiliteit, energiebeleid, …
- vormingen en opleidingen voor militanten rond milieuthema’s
Heeft je organisatie geen milieudeskundige? Je kan terecht bij de milieucontactpersoon van je centrale of verbond. Weet ook dat je secretaris, je centrale of verbond en de milieudeskundige van de confederatie je kunnen helpen!
Milieucontactpersonen per centrale en verbond:
Centrale/Verbond | Contactpersoon |
ACV Openbare Diensten | edwin.muller@acv-csc.be |
ACV Puls | ben.catteau@acv-csc.be |
ACV Voeding en Diensten | / |
ACV Bouw - Industrie & Energie | elizabet.petrovic@acv-csc.be |
COC | jos.wouters@acv-csc.be |
COV | ann.huybrechts@acv-csc.be |
ACV-CSC Metea | kathleen.vanwalle@acv-csc.be |
ACV Transcom | / |
ACV Antwerpen | simon.peeters@acv-csc.be |
ACV Limburg | / |
ACV Oost-Vlaanderen | tanja.durinck@acv-csc.be |
Confederatie | fien.vandamme@acv-csc.be |
Belangrijk: heeft je centrale of verbond geen contactpersoon? Contacteer fien.vandamme@acv-csc.be.
Schrijf je in op de 'Bezige Bij'!
Kom te weten wanneer er een interessante vorming in het aanbod zit en krijg info over het maken van social media posts, milieu en mobiliteit, ketenzorg, ... Zo kan je als militant praktisch zelf aan de slag!
Is de 'Bezige Bij'-mail je ding niet? Misschien vind je wat je zoekt in de twee andere aanvullende militantennieuwsbrieven via de link hieronder.
More Info
Intersyndicaal Milieu-Initiatief
Met het Intersyndicaal Milieu-Initiatief slaan het ACV, het ABVV en het ACLVB de handen in elkaar om 'milieu' als vakbondsthema te verankeren met onder andere studiedagen en webinars. De vakbonden krijgen daarvoor financiële ondersteuning van de Vlaamse Overheid. Dit initiatief wil militanten ondersteunen in hun vakbondswerk.
Relevante brochures
Elektrische bedrijfswagens, iets voor n(u)? Lees er alles over in de brochure!
Infographic JusTra
Check de infographic en video om meer te weten over het Europees project JusTra!
Om de video te bekijken moet je de marketingcookies op onze site accepteren of ga je naar de site of app van de derde partij