Overdracht van onderneming
Een overdracht van onderneming moet voldoen aan voorwaarden, en kan onder gerechtelijk gezag verlopen.
Overdracht met overeenkomst
Als militant kan je in je onderneming te maken krijgen met een overdracht met overeenkomst. Je leest op deze pagina wat dit inhoudt en waar je op moet letten.
Een overdracht met overeenkomst voldoet aan de volgende voorwaarden:
- de werkgever van de onderneming (de vervreemder) draagt de overneming over aan een andere werkgever (verkrijger)
- er is een overgang van de volledige onderneming, of een gedeelte ervan
- er is een overeenkomst tussen de vervreemder en de verkrijger
-
Welke werknemers zijn betrokken bij een overdracht met overeenkomst?
Een overdracht van de onderneming met een overeenkomst heeft impact op alle werknemers die een arbeidsovereenkomst hebben met werkgever die de onderneming overdraagt (de vervreemder).
Gaat het om een gedeeltelijke overdracht? Dan heeft dit impact op de werknemers met arbeidsovereenkomst die in dit overgenomen gedeelte van de onderneming werken.
Ontslagen werknemers kunnen zich beroepen op de regelgeving als zij kunnen bewijzen dat ze werden ontslagen omwille van de overdracht van onderneming met overeenkomst.
-
Welke verplichtingen heeft de werkgever bij een overdracht met overeenkomst?
Zowel de werkgever die de onderneming overdraagt (de vervreemder) en de persoon die de onderneming overneemt (de verkrijger) hebben informatie- en raadplegingsverplichtingen.
Als er geen werknemersvertegenwoordigers zijn in de onderneming, worden de werknemers rechtstreeks geraadpleegd.
-
Wat gebeurt er met de arbeidsvoorwaarden bij een overdracht met overeenkomst?
In dat geval worden de arbeidsovereenkomsten die gelden bij de werkgever die de onderneming overdraagt (de vervreemder), net als de individuele en collectieve arbeidsvoorwaarden, automatisch overgedragen.
-
Is een overdracht met overeenkomst een geldige reden tot ontslag?
Nee, dat is geen geldige reden. Werknemers kunnen wel worden ontslagen om dringende redenen of om economische, technische of organisatorische redenen die leiden tot veranderingen op het gebied van werkgelegenheid.
Bij een ontslag tijdens een overdracht met overeenkomst, moet de werkgever aantonen dat ontslag om de bovenstaande redenen werd genomen. En dat er geen intrinsiek verband is tussen het ontslag en de overdracht. Ook moet de werkgever aantonen dat alle mogelijkheden tot outplacement in overweging zijn genomen.
Overdracht van de onderneming onder gerechtelijk gezag
De overdracht van je onderneming kan ook gebeuren onder gerechtelijk gezag. Dat is het geval wanneer een werkgever economische moeilijkheden heeft. Dan wordt de "gerechtelijke reorganisatieprocedure" toegepast. Zo krijgt de werkgever een periode van opschorting waarin de overdracht van de onderneming onder gerechtelijk gezag kan worden uitgevoerd.
De overdracht onder gerechtelijk gezag is bedoeld om de handhaving te waarborgen van de volledige of een deel van de onderneming. De rechtbank wijst een gerechtsmandataris toe voor een gehele of gedeeltelijke overdracht onder gerechtelijk gezag van de onderneming.
-
Welke verplichtingen hebben werkgever en gerechtsmandataris bij overdracht onder gerechtelijk gezag?
Eerst en vooral moeten de militanten geïnformeerd en geraadpleegd worden. Als die er niet zijn in de onderneming, dan gebeurt dit rechtstreeks bij de betrokken werknemers.
De gerechtsmandataris geeft individuele informatie over de beschrijving van de rechten, acties, verplichtingen en schulden die voortkomen uit de arbeidsovereenkomst die op het punt staat te worden overgedragen.
-
Wat gebeurt met de arbeidsvoorwaarden tijdens een overdracht onder gerechtelijk gezag?
De rechten en plichten uit de arbeidsovereenkomsten van de overgenomen werknemers gaan over op de verkrijger. De nieuwe werkgever kan daarna de collectieve arbeidsvoorwaarden wijzigen (collectief gesloten of collectief toegepaste arbeidsvoorwaarden), in het kader van een collectieve onderhandelingsprocedure. Dat gebeurt samen met de militanten van de onderneming.
De individuele arbeidsovereenkomst kan op dezelfde manier veranderen via een individuele onderhandelingsprocedure tussen de werknemer en de verkrijger.
Opgelet: dat kan alleen als het gaat om technische, economische of organisatorische redenen. De overnemer is bovendien alleen gebonden aan de rechten en verplichtingen die individueel tussen de werknemer en de voormalige werknemer zijn overeengekomen, als hij daarvan op de hoogte werd gesteld.
-
Wat gebeurt met de arbeidsovereenkomsten bij overdracht onder gerechtelijk gezag?
De werkgever die de onderneming overneemt (de verkrijger) kan kiezen welke werknemers er overgenomen worden. Opgelet: de keuze moet gebaseerd zijn op technische, economische of organisatorische redenen.
Deze keuze mag niet gemaakt worden om een andere (persoonlijke) reden. De militanten in de overgegane onderneming mogen ook niet anders behandeld worden op grond van hun activiteit als militanten.