Ondernemingsraad
Ontdek de taken en bevoegdheden van de ondernemingsraad
Wat is de ondernemingsraad?
De ondernemingsraad (OR) is een paritair overlegorgaan, samengesteld uit vertegenwoordigers van de werknemers en de werkgevers. Elke onderneming of instelling met minstens 100 werknemers moet een ondernemingsraad oprichten.
Opdrachten en beslissingsmacht van de OR
-
Wat zijn de opdrachten van de OR?
OR-afgevaardigden worden geïnformeerd, geconsulteerd en soms betrokken bij een beslissing. Dat hangt af van het te bespreken onderwerp.
De opdrachten van de OR kunnen gaan over:
- economische en financiële situatie
- werkgelegenheid
- opleidingsbeleid
- arbeidsorganisatie
- arbeids- en loonvoorwaarden
- gebeurtenissen of beslissingen die een grote impact kunnen hebben op de werkgelegenheid of het personeelsbeleid
-
Wanneer heeft de OR beslissingsmacht?
De OR heeft beslissingsmacht bij:
- de uitwerking of wijziging van het arbeidsreglement
- het vastleggen van de data voor jaarlijkse vakantie en vervangingsdagen voor feestdagen die op een zondag vallen of op een dag dat er niet gewerkt wordt
- de benoeming van de bedrijfsrevisor
Wat zijn de bevoegdheden van de OR?
Militanten oefenen verschillende bevoegdheden uit. Die zijn afhankelijk van de thema's die op de OR aan bod komen.
We sommen de bevoegdheden van de OR hier voor je op 👇
Meer over de OR
-
Wat wordt er besproken in de OR?
- De OR geeft de jaarlijkse informatie over werkgelegenheid en opleiding, tewerkstellingsmaatregelen en maatregelen voor gendergelijkheid.
- Er is geen wettelijke bepaling om besluiten te nemen in de OR. Daarom is het belangrijk om de besluitvormingsprocedures vast te leggen in het huishoudelijk reglement (HHR).
- In het HHR moeten bepaalde regels worden verduidelijkt zoals de inschrijvingstermijn van een punt op de agenda, de termijn voor het samenroepen van vergaderingen, ...
-
Wie zit in de OR?
- De OR wordt voorgezeten door de bedrijfsleider of zijn vertegenwoordiger. De OR stelt onder de werknemersvertegenwoordigers een secretaris aan.
- De werknemersvertegenwoordigers in de OR worden verkozen en oefenen hun mandaat uit in naam van hun collega's. Ze informeren het personeel regelmatig over de activiteiten van de OR. Werknemersvertegenwoordigers kunnen zich laten bijstaan door een vakbondsdeskundige (bv. de deskundige op het gebied van economische, financiële en sociale informatie).
- De bedrijfsrevisor die de EFI certificeert en rapporteert over de jaarrekening en het bestuursverslag, heeft ook een pedagogische opdracht: hij doet de analyse en geeft uitleg aan de ondernemingsraad. Hij moet de vergadering over basisinformatie en jaarlijkse informatie bijwonen en kan deelnemen aan voorbereidende vergaderingen met de werknemersvertegenwoordigers op hun verzoek.
-
Welke vergaderingen houdt de OR?
- De ondernemingsraad (OR) zit minstens één keer per maand samen. Naast de maandelijkse vergaderingen zijn er bijzondere en afzonderlijke vergaderingen gepland voor de bespreking van de jaarlijkse economische en financiële informatie (EFI).
- De OR moet bijeenkomen wanneer ten minste een derde van de effectieve leden van de personeelsafvaardiging dat vraagt. Zo’n buitengewone vergadering wordt bijvoorbeeld gehouden bij een wijziging of voorgestelde wijziging in de structuur van de onderneming, bij het verlies van een belangrijke bestelling, ...
-
Wat doet de secretaris van de OR?
De secretaris van de ondernemingsraad is altijd een militant. Deze persoon wordt enkel door de werknemersafvaardiging aangesteld tijdens de installatievergadering van de nieuwe OR. De secretaris moet een effectief verkozen lid zijn en kan nooit een werknemer zijn die gekozen is door de werkgever.
De taken van de secretaris van de ondernemingsraad:
- de agenda van de vergadering opstellen
- het verslag van de vergadering opstellen, met aandacht voor:
- de voorstellen die tijdens de vergadering werden gedaan
- de genomen beslissingen
- een getrouwe, beknopte samenvatting van de besprekingen
- toezien op de opvolging van de besproken punten
- de archieven van de OR bijhouden
De secretaris speelt daarnaast een belangrijke en actieve rol in de goede werking van de OR en van de sociale dialoog in de onderneming.
De ACV-brochure ‘Secretaris OR - meer dan alleen verslaggever' uit 2020 omvat de voornaamste wettelijke bepalingen en een aantal concrete aanbevelingen over de manier waarop deze functie kan worden uitgeoefend.
Je vindt ook meer gedetailleerde informatie over de rol en de bevoegdheden van de ondernemingsraad en de rol van de secretaris in Vakbeweging 918: Sociaal overleg op de werklvoer.
More Info
Vorming en begeleiding van militanten
Het ACV biedt militanten vorming aan om ze te ondersteunen bij de uitoefening van hun OR-mandaat. De basisvorming richt zich op nieuw verkozenen en wordt verstrekt door de vormingsdiensten van de verbonden (de FEC in Wallonië en Brussel). Ben je een ervaren militant en draai je al wat jaartjes mee in de syndicale werking? Check dan zeker het vormingsaanbod dat door je centrale of je verbond wordt georganiseerd.
Binnen de verbonden en centrales kunnen OR-deskundigen (en specifieker deskundigen in economische, financiële en sociale informatie - EFI&S) de militanten ook begeleiden bij de uitoefening van hun mandaat.