Arbeidsorganisatie
Leer meer over de nauwe banden tussen de arbeidsorganisatie en de OR
De OR en de arbeidsorganisatie
-
Wat is de arbeidsorganisatie?
De arbeidsorganisatie is een bevoegdheid van de ondernemingsraad (OR). De OR geeft advies en communiceert over suggesties of bezwaren over collectieve maatregelen die de arbeidsorganisatie, de arbeidsvoorwaarden en het rendement van de onderneming kunnen wijzigen.
Specifiek zal het gaan over veranderingen in de taakverdeling, de plaatsing van machines die de arbeidsvoorwaarden wijzigen, veranderingen in de fabricage- en werkmethodes, ... (zie cao nr. 9, art. 10).
-
Wanneer moet de OR verwittigd worden?
De OR moet verwittigd worden bij:
-
Wijzigingen door technologische innovaties:
De werkgever moet de OR schriftelijk verwittigen wanneer een investering in nieuwe technologieën grote collectieve gevolgen heeft voor de werkgelegenheid, de organisatie van het werk of de arbeidsvoorwaarden. Dat gebeurt binnen de drie maanden voordat de nieuwe technologie wordt ingevoerd. Bovendien moet de werkgever hierover overleggen met de werknemersvertegenwoordigers (zie cao nr. 39).
-
Wijzigingen door toekomstperspectieven van de onderneming:
De directie van de onderneming informeert en raadpleegt de OR vooraf wanneer beslissingen rond de algemene toekomstperspectieven van de onderneming een impact hebben op de organisatie van het werk of arbeidsovereenkomsten (cao nr. 9, art.4). Als er geen OR is, zullen het comité voor de preventie en de bescherming op het werk (comité PB) en de vakbondsafvaardiging (VA) deze bevoegdheid overnemen.
-
Wijzigingen door technologische innovaties:
Coördinatie OR en comité PB
Veranderingen in de organisatie van het werk hebben gevolgen voor de arbeidsvoorwaarden, en kunnen daardoor stress veroorzaken. Daarom is een coördinatie tussen de OR en het comité PB nodig, waarin ze overleggen over de oorzakelijke verbanden en de uit te voeren acties.
De werkgever is, volgens de wet Welzijn op het Werk, verplicht om een beleid uit te voeren dat werkgerelateerde stress collectief voorkomt en/of verhelpt. Het comité PB en de OR moeten, binnen hun respectievelijke bevoegdheden, informatie ontvangen en een voorafgaand advies geven over het beleid dat de werkgever wil voeren (Cao nr. 72 van 30.03.1999; wet van 1996 over het welzijn op het werk en de uitvoeringsbesluiten van die wet).
Het arbeidsreglement
-
Wat is het arbeidsreglement?
Dit is een schriftelijk document waarin de arbeidsregels in de onderneming staan. Het moet een aantal in de wet opgesomde (verplichte of facultatieve) zaken vermelden. Het arbeidsreglement vervolledigt de individuele arbeidsovereenkomst omdat het enkele zaken vastlegt:
- Algemene arbeidsvoorwaarden
- Modaliteiten van de arbeidsorganisatie
- Werking van de onderneming
- Arbeidsduur en -roosters
- Jaarkalender
- Bepalingen over loon
- Opzegtermijnen
- Dringende reden voor ontslag
- Regels over de controle en het toezicht op werknemers en bescherming van de privacy
- Bescherming tegen geweld
- Pesterijen en ongewenst seksueel gedrag
- Straffen …
-
Welke bevoegdheid heeft de OR over het arbeidsreglement?
De OR heeft initiatief- en beslissingsbevoegdheid bij het opstellen of wijzigen van het arbeidsreglement.
Wijzigingsvoorstellen van de militanten worden door de werkgever aan alle OR-leden meegedeeld. Deze voorstellen worden binnen de 30 dagen in de OR besproken, en worden bekendgemaakt aan de werknemers.
-
Wijzigingen in het arbeidsreglement
Het arbeidsreglement kan nooit worden gewijzigd zonder het akkoord van de OR. Toch zijn er enkele specifieke gevallen waarin dit wel kan zonder voorafgaand overleg met de OR:
- het invoegen of wijzigen van (niet-verplichte) vermeldingen
- in specifieke omstandigheden, zoals een tijdelijke wijziging van de arbeidsroosters, nieuwe arbeidsregelingen, ...
-
Ondernemingen zonder OR
Heeft je onderneming geen OR? Dan wordt elk ontwerp van reglement of elke wijziging van een bestaand reglement uitgewerkt door de werkgever. Iedere werknemer moet een exemplaar van het arbeidsreglement of van de wijzigingen ervan ontvangen. Bovendien moet in de onderneming een zichtbaar bericht worden opgehangen waarop staat waar het reglement kan worden geraadpleegd.
Gedurende 15 dagen na de aanplakking houdt de werkgever een register ter beschikking van de werknemers, zodat ze individueel of via een vakbondsafgevaardigde opmerkingen kunnen maken.
Nieuwe arbeidsregelingen
Onder bepaalde voorwaarden kunnen ondernemingen nieuwe arbeidsregelingen invoeren. Zo kunnen ze de bedrijfstijd aanpassen om de werkgelegenheid te bevorderen.
Let op: er is een bijzondere procedure die toelaat dat werkgevers afwijken van de vier grote principes uit de arbeidsreglementering:
- de beperking van de arbeidsduur
- het verbod op zondagarbeid
- het verbod op arbeid op feestdagen
- het verbod op nachtarbeid
Als de werkgever nieuwe arbeidsregelingen wil invoeren, moet hij de OR vooraf inlichten. Daarbij vermeldt de werkgever het soort arbeidsregeling en de factoren die de invoering ervan rechtvaardigen. De veranderingen moeten in een cao worden gezet en het arbeidsreglement moet worden aangepast.
(zie de Wet van 17 maart 1987 betreffende de invoering van nieuwe arbeidsregelingen; cao nr. 42; cao nr. 46 over nachtarbeid)
More Info
Wil je meer weten over het arbeidsreglement? Bekijk onze ACV-brochure!