Malaise bij het personeel van Fedasil
In het kader van de campagne ‘Iedereen verdient een job zonder geweld’ trekt ACV Openbare Diensten ook aan de alarmbel voor de toenemende druk op de personeelsleden van Fedasil. Sinds 2015 geraken we bij Fedasil voor de meeste problematieken voor het personeel niet verder dan het excuus “crisis”.
Intussen lopen er verschillende verzoeken tot formele psychosociale interventies, waar IDEWE het risico als een “collectief” omschrijft. Dat betekent dat de risico’s die door de personeelsleden worden aangehaald, niet enkel individuele gevolgen hebben, maar een impact hebben op àlle personeelsleden. Fedasil moet hierop reageren en het dossier behandelen. Er lopen al verzoeken voor verschillende centra van Fedasil: Jodoigne, Herbeumont, Liège/Rocourt, de dienst ICT op de hoofdzetel, het Klein Kasteeltje (aanmeldcentrum)…
Kai Saillart, verantwoordelijk voor Fedasil bij ACV Openbare Diensten: "Het gaat hier vooral over een zeer hoge druk op het personeel, dat in slechte omstandigheden moet werken. Denk maar aan slechte uurroosters, onduidelijk gedefinieerde functies maar in sommige gevallen ook een toxische leiderschapsstijl en een klimaat van angst. Personeelsleden spreken van slapeloosheid, vermoeidheid, stress, een gebrek aan respect,… Ze kaarten bij de externe preventiedienst aan dat ze minachtend behandeld worden."
ACV Openbare Diensten trekt al een aantal jaren aan de alarmbel om deze situaties aan te pakken en te voorkomen. Maar we moeten toekijken hoe het van kwaad naar erger gaat. De gevolgen zijn dan ook duidelijk: een grote uitval bij het personeel, dat ondanks een zeer groot engagement, de situatie niet langer volhoudt. Het is hoog tijd dat de federale overheid haar verantwoordelijkheid opneemt en de werkomstandigheden binnen Fedasil aanpakt en verbetert.