Je centrale op sociale netwerken
Van 24 april tot 26 mei 2023 organiseert het COV syndicale verkiezingen in vrije, gemeentelijke en provinciale basisscholen. Ook Jij krijgt de kans om de inspraak in jouw school mee vorm te geven. Kies bewust voor de kandidaten waarin jij je vertrouwen stelt.
Vragen over de procedure in jouw school? Vind hier het antwoord.
-
Wat doet een vakbondsafgevaardigde voor de collega’s?
Een vakbondsafgevaardigde verdedigt de personeelsleden en onderhandelt met directie en/of schoolbestuur over arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden. Zo zorgt de VA voor inspraak en werkbaar werk op school! Hij/zij geeft info aan de collega’s bij de koffie, in de gang of in de personeelsvergaderingen. De VA helpt de collega’s met hun vragen over werken in het onderwijs.
Lees heel concrete getuigenissen:
- Isabel en Lien: Een duurzaam lokaal VA-duo
- Ward Kerkhofs: Omdat het COV veel voor je regelt
- Veerle Bockaert: Omdat het COV voor onze job opkomt
- Sven Lannoo: Omdat ik heel veel bijleer
- Greet en Leen: Er zijn voor je collega's
- Bart Bex: Omdat je op school bij het COV terecht moet kunnen
- Jos Mercken: Elke school verdient een vakbondsafgevaardigde
- Christel Patfoort: Je engageren brengt zoveel geluk
- Sven en Sander: We hebben onszelf moeten heruitvinden als leraar
-
Wie organiseert de VA-verkiezingen in mijn school?
Is er nu al een VA op je school? Dan organiseert hij/zij de verkiezingen.
Is er nog geen VA op je school? Neem contact op met je kring- of regiobestuur: zij zullen iemand aanduiden die de verkiezingen zal organiseren.- lokale verkiezingsverantwoordelijke Antwerpen
- lokale verkiezingsverantwoordelijke Limburg
- lokale verkiezingsverantwoordelijke Vlaams-Brabant
- lokale verkiezingsverantwoordelijke Oost-Vlaanderen
- lokale verkiezingsverantwoordelijke West-Vlaanderen
-
Hoe lang duurt mijn engagement en wat verwacht het COV?
Het mandaat van vakbondsafgevaardigde start op 1 september 2023 en duurt in principe vier jaar, tot 31 augustus 2027. Het COV stelde een heldere engagementsverklaring op over wat wij verwachten van onze vakbondsafgevaardigden en wat zij van ons mogen verwachten. Samen dragen we onze waarden en de missie van het COV uit.
-
Hoeveel vakbondsafgevaardigden mogen we kiezen?
In een vrije school werden de normen afgesproken in het syndicaal statuut. In de gemeentelijke en provinciale scholen hanteren we andere normen. Het aantal vakbondsafgevaardigden van de school wordt per vakbond bepaald op grond van het aantal bij COV aangesloten personeelsleden.- COV-leden in het vrij onderwijs vinden hier meer informatie over de syndicale verkiezingen in het een gesubsidieerd vrij onderwijs (inloggen als lid)
- COV-leden in het gemeentelijk of provinciaal onderwijs vinden hier meer informatie over de syndicale verkiezingen in het gesubsidieerd officieel onderwijs (inloggen als lid)
-
Wie mag zich kandidaat stellen?
De COV-leden die op 20 maart 2023 in regel zijn met hun bijdrage voor het lopende jaar zijn verkiesbaar. Ze zijn bovendien op datum van de verkiezingen vastbenoemd of tijdelijk aangesteld voor doorlopende duur voor ten minste 1/3 van een voltijdse betrekking in de betrokken school.De directeur, adjunct-directeur, de directeur coördinatie scholengemeenschap en leden van het schoolbestuur zijn niet verkiesbaar
-
Wie mag kiezen?
Alle COV-leden die aan de school verbonden zijn als personeelslid ongeacht hun statutaire situatie op het ogenblik van de verkiezingen en waarvan de lidmaatschapsbijdrage geregistreerd is ten laatste op 20 maart 2023 mogen mee stemmen.Geregistreerd zijn betekent dat de storting van het lidgeld effectief is uitgevoerd de dag waarop de officiële ledenlijst in functie van de verkiezing voor vakbondsafgevaardigden wordt opgesteld.
-
Wanneer gaan de verkiezingen door?
De uittredende vakbondsafgevaardigde bepaalt in overleg met de directeur welk moment het meest geschikt is om de verkiezingen te organiseren. Daarbij wordt getracht een moment te kiezen waarop zoveel mogelijk personeelsleden aanwezig zijn op school. (inloggen als lid)Download deze planner en maak zelf een simulatie van de procedure-timing. (inloggen als lid)
-
Hoe verloopt de stemming?
Om geldig te stemmen moet ieder stemgerechtigd lid zelf zijn/haar stem uitbrengen op de dag van de verkiezingen. Stemgerechtigden die op de dag van de stemopname niet aanwezig kunnen zijn in de vestigingsplaats waar de stemopname doorgaat kunnen hun stem onder gesloten omslag bezorgen aan de uittredende vakbondsafgevaardigde.COV-leden lezen hier meer over de stemming (inloggen als lid) -
Kan ik bezwaar indienen?
Elk COV-lid heeft het recht om, binnen 30 dagen na de verkiezingsdatum, bezwaar in te dienen tegen de gevoerde kiesprocedure op zijn/haar school.COV-leden lezen hier meer over het bezwaar tegen de gevoerde verkiezingen (inloggen als lid)
-
Hoe moet ik als uittredende vakbondsafgevaardigde de verkiezingen organiseren?
Als uittredende vakbondsafgevaardigde vind je hier meer info over de procedure en de timing (inloggen als militant).Je kan ook deze modeldocumenten downloaden en afprinten om te gebruiken bij de verkiezingsprocedure in jouw school- Het bericht van verkiezingen (inloggen als militant)
- Een model van stembiljet voor de een bijkomende vakbondsafgevaardigde (inloggen als militant)
- Een model van proces-verbaal (inloggen als militant) en een model van proces-verbaal van bijkomende vakbondsafgevaardigde (inloggen als militant)
Toch nog geen antwoord gevonden?
Heb je nog vragen over de verkiezingen in jouw school? Neem gerust contact op met:
- De uittredende vakbondsafgevaardigde op jouw school
- Onze lokale verkiezingsverantwoordelijken (Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen)
- Onze inspraakbegeleiders
- Onze medewerkers via cov.durftevragen@acv-csc.be