Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

75% personeel Ingenico met ontslag bedreigd

Brussel, 17 mei 2024 – Bij Ingenico, een technologiebedrijf voor handelaarsdiensten dat veilige transacties mogelijk maakt, wordt maar liefst 75% van het personeel met ontslag bedreigd. Een verschrikkelijke en onverwachte schok voor het personeel, dat dinsdag een zeer krachtig mandaat heeft gegeven aan de nieuwe ACV-CSC verkozenen, die alle mandaten behaalden na een uitzonderlijk hoge opkomst bij de sociale verkiezingen in dit ICT-bedrijf.

Nauwelijks 18 maanden na de verkoop van INGENICO door WORLDLINE aan het Amerikaanse investeringsfonds APOLLO 9 heeft de Belgische entiteit, nu onderaannemer van WORLDLINE, de start van een procedure van massaontslag moeten aankondigen. Een personeelsvergadering is gepland voor volgende week en de zorgen van het personeel worden al opgevangen via een toegewijde e-mailbox en een wekelijkse syndicale permanentie.

  • ACV-CSC (ACV Puls & CNE) zal alles in het werk stellen om zich te verzetten tegen het schrappen van jobs in België en zal maximale ontslagvoorwaarden eisen in het sociaal plan waarover onderhandeld zal worden. 
  • ACV-CSC (ACV Puls & CNE) zal ook de implementatie van herplaatsingsoplossingen voor ontslagen werknemers eisen en de terbeschikkingstelling van de middelen om dit te bereiken. 

Grootschalig plan voor massaontslagen

Naast de ongunstige macro-economische context en de slechte financiële resultaten van de Groep, rechtvaardigt INGENICO België haar aankondiging ook door de zeer aanzienlijke daling van de factureerbare activiteiten van haar belangrijkste klant WORLDLINE vanaf 2024. WORLDLINE bevindt zich momenteel in moeilijkheden, na in oktober 2023 een winstwaarschuwing te hebben aangekondigd die tot een beursval heeft geleid, en vervolgens in februari 2024 als oplossing de versnelling van zijn transformatieplan POWER24 te hebben aangekondigd, dat voorzag in een grootschalig plan voor massaontslagen. 

APOLLO 9, de aandeelhouder van INGENICO, streeft naar een maximaal rendement van de investering over een minimale investeringsperiode en de Belgische werknemers hebben geen werkgelegenheidsgarantie gekregen, in tegenstelling tot hun Franse collega's die vóór de verkoop door een sociaal akkoord werden beschermd. De vermindering van het volume van de activiteiten van WORLDLINE, zonder vooruitzicht op gunstige ontwikkelingen, was dus voldoende om, via een domino-effect, de opheffing van arbeidsplaatsen bij INGENICO België te rechtvaardigen.

ACV had al risico’s geïdentificeerd

In haar aangetekende brief aan de werkgever van februari 2022 had ACV-CSC al een reeks risico's op korte en middellange termijn geïdentificeerd en destijds gevraagd om in België dezelfde werkzekerheid te bieden als aan de Franse collega’s werd gegeven. Net om zich te wapenen tegen de situatie waarmee de Belgische werknemers nu worden geconfronteerd: een collectief ontslag.

Lies Kemels, ACV Puls: “De toenmalige Belgische directie bleef echter volhouden dat de geïdentificeerde risico's, volgens hen, geen grond hadden en beweerde dat de werkzekerheid lag in de vaardigheden van de werknemers en in de continuïteit van de lopende projecten, en niet in een verbintenis van de onderneming of de groep. We zien nu wat de gevolgen zijn van het gebrek aan een vooruitziende blik! De komende ondernemingsraden beloven zeer levendig te worden!”

Meer sectornieuws of informatie over je loon- en arbeidsvoorwaarden?