Fietsleasing in de federale overheid?

Als het van Minister van Ambtenarenzaken De Sutter afhangt, kan je binnenkort een fiets leasen van je werkgever door je eindejaarstoelage in te ruilen. Managers zullen hiervoor hun mobiliteitstoelage kunnen gebruiken. Uiteraard zijn we voorstander van duurzaam woon-werkverkeer, maar of fietslease hiervoor het meest geschikte middel is, daar zijn we lang niet van overtuigd.
Steeds meer mensen gaan met de fiets naar het werk. De opkomst van de elektrische fiets en de uitbouw van fietssnelwegen dragen daar zeker toe bij. Bedrijf-en poolfietsen voor personeelsleden voorzien in plaats van dure salariswagens voor enkelingen helpt ook bij het realiseren van een groenere mobiliteit.
Toch maakt de overheid nu de keuze om alle personeelsleden een fietsleasecontract aan de hand doen. We stellen echter vast dat dit niet gratis is: personeelsleden die dat willen kunnen hun eindejaarstoelage (deels of volledig) inruilen voor een fietsleasecontract. En dat terwijl we al jaren tevergeefs vragen om de eindejaarstoelage eindelijk op te trekken naar een volwaardige 13de maand. Regering na regering weigerde dat.
ACV openbare diensten hoopt dat de overheid bereid is om ook andere opties te bekijken en wil waarschuwen voor de mogelijke gevaren van fietslease. We hopen dat er aanvaardbare, transparante en eerlijke voorwaarden aan het systeem verbonden worden. Zo vragen we ons af waarom personeel zijn eindejaarstoelage zou moeten inruilen enkel en alleen om 'gebruiker' te worden van een fiets.
En er zijn nog wel meer nadelen:
- Fietslease is duur: In Vlaanderen (waar de fietslease al bestaat voor het personeel van de Vlaamse Overheid en de Lokale Besturen) is de gemiddelde eindejaarstoelage onvoldoende om een fiets te leasen. Als we enkel het vast gedeelte van de eindejaartoelage in beschouwing nemen, betekent dit dat €1.284,42/jaar onvoldoende zou zijn
- Wurgcontracten: Bij het einde van de tewerkstelling of van de leaseperiode komen ‘de kleine lettertjes’ boven. Vaak kan je niet kosteloos uitstappen en wordt ‘abnormale slijtage’ aangegrepen om extra kosten aan te rekenen.
- Overname/restwaarde: op het einde van de leaseperiode, ben je geen eigenaar van de fiets. Soms kan je die mits het betalen van de contractueel vastgestelde waarde wel overnemen.
- Onderhoudscontract: Meestal ben je ook verplicht om een onderhoudscontract af te sluiten. Vaak is dat duur en bij een verre fietshandelaar. Ter inspiratie: google even “slechte fietslease” of “nadelen fietslease”
- Lening: fietslease is eigenlijk een lening, die steeds met interest terugbetaald wordt. De aanbieders zijn doorgaans (filialen) van financiële instellingen die zoveel mogelijk winst willen maken.
- Mattheuseffect: de inruilwaarde van de eindejaartoelage is altijd hoger dan de mindere verdieners. En de grootverdieners recupereren dan nog eens extra via hun inkomstenbelasting.
We stellen dus voor dat er nog wat langer wordt nagedacht over andere formules waarbij personeelsleden op een voordelige eigenaar kunnen worden van een fiets; zoals een regeling of een tussenkomst via de werkgever om een fiets aan te schaffen zonder wurgcontracten of kleine lettertjes. En als er dan toch een fietslease moet komen, dan moet dat op een andere manier dan door de eindejaarstoelage in te ruilen.
Personeelsleden laten verleiden tot een fietslease (= lening) die ze zich eigenlijk niet kunnen permitteren is niet ok.