Onderwijsvakbonden doen geen stakingsaanzegging voor klimaatbetoging

Het gemeenschappelijk vakbondsfront voor onderwijs wijst er op dat het zelf geen organisator is van de klimaatbetogingen van Youth For Climate. Daarom kunnen de onderwijsvakbonden ook geen stakingsaanzegging doen voor de betoging op 15 maart. Bovendien willen de centrales benadrukken dat een deelname aan de betoging in schoolverband niet zonder risico’s is.
Stevige zorgen en bedenkingen
Uiteraard hebben de onderwijsvakbonden sympathie voor de acties van de klimaatjongeren. Ook zij streven naar een sociale en ecologische samenleving. Maar wat de deelname van scholen en leraren aan de betogingen betreft willen de bonden toch enkele stevige zorgen en bedenkingen meegeven in verband met de verantwoordelijkheid van leraren en schoolorganisaties en de veiligheid van de leerlingen.
Wat als een school beslist deel te nemen?
Het is de verantwoordelijkheid van de schoolbesturen om te beslissen of een school al dan niet deelneemt aan de klimaatmars. Zo’n deelname is niet evident en niet zo onschuldig als het misschien wel lijkt in de ogen van buitenstaanders. De onderwijsvakbonden wijzen er op dat leraren en opvoeders een specifieke burgerlijke aansprakelijkheid hebben. Dat wil zeggen dat ze bij deelname aan de klimaatmars in opdracht van de school verantwoordelijk zijn voor de daden van de kinderen en jongeren onder zijn toezicht, ook ten aanzien van derden.
Daarom moet er vooraf, samen met de bestaande inspraakorganen, een risicoanalyse gebeuren van de deelname conform met de bestaande procedures. Er moet in het belang van iedereen bekeken worden of de veiligheid van leraar en leerlingen voldoende verzekerd is/kan worden. Dit is de taak en verantwoordelijkheid van de schoolorganisatie, dus van het schoolbestuur.
Wat als een leraar beslist deel te nemen?
Als een personeelslid zelf, zonder de leerlingen, actief wil deelnemen aan de betoging, kan hij of zij daarvoor toestemming vragen via een verlofstelsel. Krijgt het de toestemming niet, dan is het personeelslid een dag ongewettigd afwezig. Als onze leden een deelname overwegen, kunnen zij bij hun vakbond terecht met al hun vragen over
de toepassing van de bestaande regelgeving terzake.
Marianne Coopman, Algemeen secretaris COV
Nancy Libert, Algemeen secretaris ACOD Onderwijs
Marnix Heyndrickx, Voorzitter VSOA Onderwijs
Koen Van Kerkhoven Secretaris-generaal COC
De pdf van de persmededeling vind je hier:
Onderwijsvakbonden doen geen stakingsaanzegging voor klimaatbetoging
COC blijft wel achter het doel (de strijd voor bindende klimaatregelen) van deze acties staan. Daarom nam het Nationaal Comité van COC volgende motie aan:
Eén van de belangrijkste bestaansredenen van een vakbond is de strijd voor goede arbeidsomstandigheden. Maar wat is nog de waarde van goede arbeidsomstandigheden als onze leefomstandigheden dat niet meer zijn? Als vakbond wil COC dan ook mee ijveren voor een gezond klimaat.
En we zijn heel blij dat het net leerlingen en studenten zijn die – niet alleen vanuit de Vlaamse scholen, hogescholen en universiteiten maar vanuit heel België – het initiatief nemen om onze politici en andere beleidsmakers op hun verantwoordelijkheid te wijzen. Het toont aan dat ons werk als onderwijsmensen nog steeds goede vruchten afwerpt. We slagen er nog altijd in jongeren niet alleen op te leiden voor een beroep maar ook te vormen tot gezond kritische mensen die breder en verder kijken dan het hier en nu. Zij stellen daarbij heel terecht ideologieën en economische modellen in vraag waar anderen beweren dat er geen alternatieven zijn. Voor onze leerlingen en studenten is er wel degelijk een alternatief.
Maar laten we geen tijd verliezen aan debatten over de wijze waarop die acties gevoerd worden. Die tijd hebben we niet meer. Laten we al onze kennis en energie – maar dan zonder CO2 uitstoot – steken in het werken aan een beter klimaat. En laten we dat op alle niveaus doen. Als individu en gezin in ons dagelijks leven en in onze school- en werkomgeving. Maar ook als politici, ondernemers en andere verantwoordelijken in onze economie, ons verkeer en in alle andere aspecten van onze samenleving.
Er is maar één aarde.
Het Nationaal Comité van COC, de Christelijke Onderwijscentrale van ACV