Ketenzorg
Strijd mee voor meer respect voor mens-, arbeids- en milieurechten in bedrijven
Zelf aan de slag met ketenzorg!
Ketenzorg is geen ver-van-je-bedshow. Want de rol van de sociale dialoog in onze eigen bedrijven kan het verschil maken voor arbeidsomstandigheden elders in de wereld.
Jij als militant kan dit thema op de onderhandelingstafel leggen en zo de drijvende kracht worden achter noodzakelijke verandering.
Vind jij het respect van bedrijven voor mensen- en arbeidsrechten en milieu belangrijk?
Check onze toolkit, een handig werkinstrument waarmee je in jouw onderneming aan slag kan, ontdek wat experts over het onderwerp te vertellen hebben of maak kennis met de wetgeving!
Wat is ketenzorg?
'Ketenzorg' wijst op de plicht die bedrijven hebben om te zorgen voor hun volledige keten. Het ACV vindt dat het hoogtijd is dat bedrijven hun verantwoordelijkheid opnemen:
- voor de mensenrechten
- voor arbeidsrechten
- voor het milieu
En dat niet alleen voor hun eigen activiteiten, maar in hun volledige (in)ternationale toelevering- en waardeketens.
Meer weten? Check het filmpje van Oxfam!
Ketenzorg: nuttig en nodig!
In de geglobaliseerde economie ontstaan steeds langere en minder transparante toeleverings- en waardeketens. Die hebben meestal een negatieve impact op arbeidsomstandigheden van de werknemer en op hun omgeving.
Er is nood aan wetgeving die de wanpraktijken in deze internationale ketens aan banden legt. Maar ook jij kan je steentje bijdragen door ketenzorg in jouw bedrijf op de agenda te zetten.
Check het filmpje en ontdek hoe we met onze internationale collega's als 'vakbond zonder grenzen' nu werk kunnen maken van propere ketens!
Zorgplicht
Het ACV zet samen met andere NGO's, mensenrechtenorganisaties en vakbonden de schouders onder campagnes voor zorgplicht. Hiermee willen een robuust wetgevend kader bereiken zodat bedrijven met respect voor mensenrechten, arbeidsrechten en milieunormen te werk gaan!
-
Waarom ketenzorg op de agenda van de sociale dialoog plaatsen?
Om waardige arbeidsomstandigheden in België te garanderen, moeten we wereldwijd de race to the bottom vermijden.
Want als bedrijven kosten steeds verder willen drukken, wordt het moeilijk om ook in België arbeidsvoorwaarden te behouden. Bedrijven plaatsen werknemers in waardige omstandigheden tegenover werknemers in vreselijke situaties.
We moeten voorkomen dat de sociale verworvenheden hier en in het buitenland onder druk komen te staan. Zo vermijden we dat bedrijven uit België naar andere landen trekken. Hoe slechter de arbeidsomstandigheden elders, hoe groter de kans dat de voorwaarden ook in België slechter worden.
Samen staan we sterk.
We kunnen niet toestaan dat bedrijven beslissingen nemen die negatief zijn voor de werkers, zoals herstructureren, massaal mensen ontslaan of bestellingen annuleren waardoor duizenden mensen plots zonder inkomen vallen. Laten we als werknemers de krachten bundelen om zo overal onze rechten op te eisen.
Wist je dat C&A aan het begin van de coronacrisis plots bestellingen annuleerde die klaar waren voor verzending? Gevolg: honderden leveranciers kampten met financiële problemen en werknemers werden massaal ontslagen zonder dat ze een werkloosheidsuitkering kregen.
Er bestaat vandaag geen wettelijk kader dat C&A en andere giganten ervan weerhoudt negatieve beslissingen te nemen voor de arbeiders in hun volledige keten. De familie Brenninkmeijer, die 100% van C&A bezit, is een van de rijkste families van Europa met een vermogen van meer dan 20 miljard euro.Als vakbond hebben we macht en kracht.
Vakbondsafgevaardigden vervullen in bedrijven en organisaties een belangrijke rol om het respect voor mensenrechten in de praktijk te brengen. Als afgevaardigde kan je een sleutelrol spelen bij de verbetering van de arbeidsomstandigheden in de hele waardeketen, niet alleen in je eigen bedrijf.
Maak je bedrijf bewust te maken van hun verantwoordelijkheid. Jij kent je bedrijf en hebt rechtstreeks toegang tot de directie in de overlegorganen. Zo kan je van binnen uit verandering eisen.
Het geeft meer voldoening om te werken voor een sociaal en ecologisch duurzaam bedrijf.
Het is veel leuker werken voor een bedrijf waar je trots op kan zijn.
Check ook het filmpje over ketenzorg in de cacao-industrie 👇
-
Ketenzorg: wat moeten bedrijven doen?
Bedrijven die maatregelen nemen om mensenrechten, arbeidsrechten en milieustandaarden te respecteren, pakken dat best planmatig aan. Om werk te maken van ketenzorg, moet elk bedrijf:
- De volledige keten in kaart brengen: leveranciers, leveranciers van de leveranciers, leveranciers van de leveranciers van de leveranciers, ...
- Mogelijke schendingen in kaart brengen: bv. risico op kinderarbeid, gedwongen arbeid, milieuvervuiling, ...
- De nodige maatregelen nemen om bestaande schendingen meteen aan te pakken en toekomstige schendingen te voorkomen.
- Genomen maatregelen evalueren.
- Als er een schending is, herstel voor de slachtoffers verzekeren.
- Transparant communiceren over dit proces.
Schrijf je in op de 'Bezige Bij'!
Kom te weten wanneer er een interessante vorming in het aanbod zit en krijg info over het maken van social media posts, milieu en mobiliteit, ketenzorg, ... Zo kan je als militant praktisch zelf aan de slag!
Is de 'Bezige Bij'-mail je ding niet? Misschien vind je wat je zoekt in de twee andere aanvullende militantennieuwsbrieven via de link hieronder.