Structuur van het ACV
Het ACV is met 1,4 miljoen leden een enorm grote organisatie. Ontdek hier hoe we onze interne structuur eruit ziet.
Tweeledige structuur
Het ACV heeft een tweeledige structuur op basis van de 2 pijlers van de vakbondsactie: je bent lid van een beroepscentrale en van een regionaal verbond. Hun wordt ondersteund en gecoördineerd door een overkoepelende confederatie.
💡 Ontdek nog meer over de missie, prioriteiten en interne organisatie van het ACV in de special 'ABC van het ACV'
-
Beroepscentrales
Het ACV bestaat uit verschillende beroepscentrales en provinciale verbonden. De sector waarin je werkt bepaalt bij welke beroepscentrale je aangesloten bent.
Je rechtstreekse contactpersoon op je werkplek is de vakbondsafgevaardigde van de beroepscentrale die in jouw sector actief is. Je kan bij hem of haar terecht voor vragen of problemen die specifiek zijn voor je onderneming of sector. En natuurlijk waakt hij/zij erover dat binnen je onderneming alles volgens de spelregels verloopt.
10 ACV-Beroepscentrales
- ACVBIE (ACV bouw - industrie & energie) verdedigt de belangen van arbeiders en bedienden die werkzaam zijn in de bouw, industrie, chemie en energie. Het gaat om werknemers in beschutte en sociale werkplaatsen, de betonindustrie, de bouwsector, cementindustrie, in sectoren van ceramiek, chemie, gas en elektriciteit, glasnijverheid, grafische sectoren, groeven en kalk, groothandel en verdelers van geneesmiddelen, houtnijverheid, leder, papier, petroleum, steenbakkerijen, stoffering en houtbewerking.
- ACV-CSC METEA verdedigt de belangen van arbeiders en arbeidsters uit de ijzernijverheid, non-ferro en edele metalen, garages, metaal-, machine- en elektrische bouw, van elektriciens, koetswerk, metaalhandel, de textiel- en kledingindustrie, wasserijen en bijbehorende sectoren zoals jute, recuperatie van kleding, breiwerk, vlas, ververij, ... en van werknemers uit grote kleinhandelszaken en uitzendkrachten in deze sectoren.
- ACV-Transcom verdedigt de belangen van het personeel in de transport- en communicatiesectoren (NMBS, bpost, Proximus, The Brussels Airport Company en Belgocontrol, Thomas Cook en TUI Fly, VRT, FOD Mobiliteit, het loodswezen, de havens, goederenvervoer, verhuis, taxi's, binnenscheepvaart, ...), de culturele sector en diamantsector.
- ACV Voeding en Diensten verdedigt de belangen van arbeiders en arbeidsters in talrijke sectoren : de voedingsindustrie en -handel, de schoonmaak en afvalrecuperatie, de groene sectoren (landbouw, tuinbouw,...), maar ook het vrij onderwijs. Ook de werknemers (bedienden en arbeiders) van de horeca, de dienstencheques, de bewaking en het beheer van gebouwen kunnen rekenen op de ondersteuning van ACV Voeding en Diensten. ACV Sporta verdedigt de belangen van alle sporters (beroeps- en amateursporters).
- ACV Openbare Diensten verdedigt de belangen van de personeelsleden van provincie, stad en gemeente, intercommunales, OCMW's, openbare ziekenhuizen, rust- en verzorgingstehuizen, parastatalen, ministeries (federale, Vlaamse, Brusselse en andere deelregeringen), wetenschappelijke instellingen, universiteiten, stads- en streekvervoer (De Lijn - MIVB) alsook autobus- en autocarbedrijven, openbare nutsbedrijven (drinkwatermaatschappijen, havenbedrijven, ...), politie, gevangenissen, hoven en rechtbanken, het leger, ...
- COC (Christelijke Onderwijs Centrale) verdedigt de belangen van alle personeelsleden in het secundair onderwijs (gewoon en buitengewoon) inclusief deeltijds beroepssecundair onderwijs, het hoger onderwijs (buiten de universiteit), het volwassenenonderwijs, het deeltijds kunstonderwijs, de centra voor leerlingenbegeleiding in alle netten en het kleuter- en basisonderwijs (gewoon en buitengewoon) van het gemeenschapsonderwijs.
- COV (Christelijk Onderwijsverbond) verdedigt de belangen van het personeel in de gesubsidieerde vrije en officiële kleuter-, lagere en basisscholen (buitengewoon en gewoon onderwijs), de pedagogische begeleidingsdiensten en de gemeenschapsinspectie.
-
ACV Puls verdedigt de belangen van bedienden, kaderleden in de privésector en alle werknemers uit de non-profit.
-
Verbonden
De verbonden van het ACV staan in voor onze dienstverlening. Er is een ACV-dienstencentrum in je buurt waar je terecht kan met je vragen, maar je kan ook telefonisch en online bij het ACV terecht.
Regionaal georganiseerd
Als lid van het ACV ben je lid van een verbond én van een beroepscentrale. Je woonplaats bepaalt bij welk verbond je hoort. De verbonden staan in voor de dienstverlening en interprofessionele werking. De verbonden zijn regionaal georganiseerd:
- Verbond Antwerpen
- Verbond Brussel-Halle-Vilvoorde-Leuven
- Verbond Limburg
- Verbond Oost-Vlaanderen
- Verbond West-Vlaanderen
Individuele dienstverlening
De verbonden staan in voor de organisatie van de dienstverlening. Je kan bij het ACV terecht met vragen over:
- Werkloosheid
- Uitbetaling van werkloosheidsvergoedingen
- Juridische bijstand
- Info en advies over kinderbijslag, pensioen, studiebeurzen, faillissementen, …
Check onze diensten en contactmogelijkheden.
Interprofessionele werking
Daarnaast zorgen de ACV-verbonden onder meer ook voor:
- Aanpak van problemen in je streek (lokale werkgelegenheid, huisvesting, milieu, kansarmoede)
- Doelgroepenwerking (werkzoekenden, vrouwen, jongeren)
- De werking van de plaatselijke ACV-afdelingen
- Syndicale vorming
- Collectieve belangenbehartiging
-
Confederatie
De confederatie; 'ACV nationaal' overkoepelt als nationaal secretariaat de beroepscentrales en de verbonden van het ACV. De confederatie staat onder meer in voor:
- De algemene coördinatie (ondersteuning en administratie)
- Het sluiten van nationale collectieve arbeidsovereenkomsten voor alle werknemers
- De onderhandelingen met werkgevers en regering
Syndicale en ondersteunende diensten
- De dienst onderneming: ondersteunt de militanten en bevordert hun actie in de onderneming op het vlak van arbeidsorganisatie en overleg.
- De vormingsdienst: coördineert de vormingen van beginnende en zeer ervaren militanten, en van het ACV-personeel.
- De studie- en documentatiedienst: adviseert de bestuurders en helpt voorstellen formuleren. De medewerkers zetelen in vele instanties. De dienst omvat ook de rechtskundige dienst, die leden in moeilijkheden vertegenwoordigt tegenover de arbeidsrechtbanken.
- De pers- en communicatiedienst: staat in voor de communicatie naar burgers, leden en militanten, en naar het personeel.
- De bewegingsploeg: organiseert vakbondswerk over de regio’s, bedrijven en sectoren heen. De dienst voert actie rond thema’s zoals jongeren, gender, diversiteit, werkzoekenden en arbeidsmarkt, fiscaliteit en inkomen.
- De dienst internationale betrekkingen: staat in voor de internationale contacten met andere vakbonden en internationale instellingen. De dienst steunt ook syndicale projecten in ontwikkelingslanden.
- Ondersteunende diensten: de dienst Business and IT solutions (BusIT), financiële dienst, personeelsdienst, vertaaldienst en administratieve diensten.
De confederatie wordt geleid door het Dagelijks Bestuur.
- De algemene coördinatie (ondersteuning en administratie)
Democratische organisatie
Het ACV is een democratische organisatie. We zijn zo georganiseerd dat militanten inspraak op à lle beleidsniveaus hebben. Dat zien weerspiegeld in de samenstelling en werking van de beleidsorganen en de regionale comités.
-
Beleidsorganen van het ACV
Omdat het onmogelijk is om dagelijks of wekelijks alle leden te raadplegen, werken we volgens een getrapte democratie. Binnen het ACV kennen we meerdere beleidsniveaus. Elk niveau verkiest zijn vertegenwoordigers naar een hoger niveau.
Zowel de nationale en regionale beleidsinstanties, als de beleidsinstanties van centrales en verbonden zijn representatief samengesteld. Minstens de helft bestaat uit militanten, met daarbij een betekenisvolle vertegenwoordiging van vrouwen, jongeren, werkzoekenden en werknemers met een migratieachtergrond.
Beleidsorganen van het ACV
-
Nationaal congres
- Hoogste instantie van het ACV
- Samengesteld uit 900 vertegenwoordigers
- Bepaalt het algemeen programma
- Komt minstens om de 4 jaar samen
-
Algemene Raad
- Het 'wetgevend orgaan' van het ACV
- Samengesteld uit vertegenwoordigers van beroepscentrales (2/3) en gewestelijke verbonden (1/3)
- Bepaalt beleidskeuzes, stemt de begroting en de jaarrekeningen
- Komt minstens 2 maal per jaar samen
-
Nationaal Bestuur
- Samengesteld uit de vertegenwoordigers van de beroepscentrales, provinciale vakverbonden, regionale comités en de confederatie
- Bestuurt het ACV volgens de beslissingen van Congres, Algemene Raad en Nationaal Comité
- Komt 3 maal per maand samen
-
Dagelijks Bestuur
- Samengesteld uit Voorzitter, Algemeen Secretaris en zes Nationale Secretarissen
- Staat in voor de dagelijkse leiding van het ACV
Regionale en gemeenschapscomités
Na de staatshervormingen werden ook regionale en gemeenschapscomités opgericht:
- Vlaams regionaal- en gemeenschapscomité
- Waals regionaal comité en een Franstalig gemeenschapscomité
- Brussels regionaal comité
- Duitstalig gemeenschapscomité
Deze regionale en gemeenschapscomités beslissen over de materie die aan gewesten en gemeenschappen zijn toegewezen volgens de Belgische staatsinrichting.
Schematische voorstelling
De beleidsorganen van het ACV zien er schematisch bekeken als volgt uit:
-
Nationaal congres
-
Congressen en verslagboeken
De besluitvorming vindt plaats in diverse congressen. Ze vormen aldus de leidraad voor het beleid van het ACV.
Waarom congressen houden?
Onze congressen vormen het hart van de democratische besluitvorming binnen het ACV. De congressen worden op nationaal, Vlaams, Waals en Brussels niveau georganiseerd. Zo'n congres is een oefening in basissyndicalisme. Militanten en vrijgestelden discussiëren en geven standpunten mee vorm. Deze krachtlijnen kan je telkens nalezen in het verslagboek.
Het nationaal ACV-CSC congres is de hoogste instantie van het ACV en bepaalt het algemeen programma. Het is samengesteld uit 900 vertegenwoordigers van de beroepscentrales en verbonden en wordt in principe om de 4 jaar georganiseerd. Door de regionalisering van sommige sociaaleconomische bevoegdheden zijn er ook congressen op Vlaams, Brussels en Waals niveau.
Recente congressen
Nationaal ACV-CSC-congres - oktober 2019
Van 10 tot 12 oktober 2019 kwamen zo'n 1.000 militanten en personeelsleden van het ACV-CSC uit alle sectoren en regio's van het land samen in Oostende voor het transitiecongres #arbeidmorgen. Samen debatteerden ze en zetten ze de lijnen uit voor het ACV voor de komende jaren.
ℹ Verslagboek nationaal ACV-CSC congres 2019 (pdf)
Vlaams ACV-congres - september 2022
Op 7 en 8 september 2022 bogen zo'n 500 ACV-militanten uit alle sectoren en hoeken van Vlaanderen zich over de vraag hoe we 'Ruimte voor elkaar' kunnen maken. Hoe kunnen we de samenleving en Vlaanderen beter maken? Het werden 2 dagen van boeiende discussies, leren van en uitwisselen met elkaar.
De vele ideeën en boeiende voorstellen zijn samengebracht in het verslagboek en staan samengevat in een Intentieverklaring en Actualiteitsresoluties. Check ook hetacv.be/vrc-congres-optocht2023 voor de aftermovie en sfeerverslag.
ℹ Verslagboek Vlaams ACV-congres 2022 (pdf)
Brussels Regionaal Congres - september 2022
Tijdens het congres 'Brussel uitdagen' stond de strijd tegen de digitale kloof centraal. Het Brussels Regionaal Comité nam er een resolutie aan over de toegang tot dienstverlening voor alle burgers. Lees alle resoluties na in het verslagboek.
ℹ Verslagboek Congres Brussels Regionaal Comité 2022 (pdf)
Waals regionaal congres - mei 2022
Het 3e congres van la CSC wallonne stond in het teken van 'Bien-vivre'. Zo'n 300 militanten discussieerden er rond de manier waarop Wallonië zich als solidaire samenleving kan voorbereiden op de toekomst.
ℹ Verslagboek congres CSC Wallonne 2022 (pdf)
-
Vlaams Regionaal Comité (VRC)
Binnen het ACV bestaat het Vlaams Regionaal Comité (VRC) naast een Waals Regionaal Comité en een Brussels Regionaal Comité. Het Vlaams Regionaal Comité (VRC) en de VRC-Raad beslissen over gewestelijke materie en gemeenschapsaangelegenheden.
Het VRC wordt ook wel het Vlaams ACV genoemd.
Het VRC kent drie bestuursniveaus:- Het congres komt om de 4 jaar bijeen om de krachtlijnen en de werkpunten vast te leggen voor de komende jaren.
- De raad komt minstens 2 keer per werkjaar bijeen en bepaalt de basisopstelling voor de belangrijke dossiers. De VRC-Raad telt 50 leden van de Vlaamse gewestelijke verbonden en 50 van de beroepscentrales. Ze discussiëren over beleidsthema’s waarvoor de Vlaamse gemeenschap en het Vlaamse gewest bevoegd zijn.
- Het bureau is de instantie die het beleid waarneemt.
Er zijn een aantal werkgroepen. Bijvoorbeeld de werkgroep ‘gezin en arbeid’ en de werkgroep 'mobiliteit'.
Het VRC is ook vertegenwoordigd in andere instellingen en instanties, zoals in de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB).
VRC-congres 2022
Op 7 en 8 september 2022 kwamen we samen voor het 2-jaarlijkse Vlaams ACV-congres. 💚 Bijna 500 ACV-militanten uit alle sectoren en uit alle hoeken van Vlaanderen bogen zich over de vraag hoe we 'Ruimte voor elkaar' kunnen maken. Hoe kunnen we de samenleving en Vlaanderen beter maken?
Benieuwd naar de resultaten? Check VRC-site Op-tocht 2023
-
Waals Regionaal Comité
Naast het Vlaams en het Brussels regionaal comité bestaat er ook een Waals regionaal comité: le Comité régional wallon (CRW). Het volgt als tegenhanger van het Vlaams Regionaal Comité gewestelijke materie en gemeenschapsaangelegenheden op.
Het CRW bestaat uit de Waalse beroepscentrales en de Waalse gewestelijke verbonden.
Het CRW vertegenwoordigt het ACV binnen de groep van Waalse sociale partners om te onderhandelen met de regering en de Waalse werkgevers.
-
Brussels Regionaal Comité
Het Brussels Regionaal Comité (BRC) is de gesprekspartner van de politieke overheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, naast de andere sociale, werknemers- en werkgeverspartners.
De 72 leden komen 4 maal per jaar samen. Het bureau, met 14 leden, vergadert om de maand.
Het BRC vervult een dubbele taak:
- Het verdedigt leden in dossiers in verband met gewestelijke bevoegdheden (werkgelegenheid, opleiding, economie ...).
- Het verzekert de interne vakbondswerking voor deze materie op het niveau van de lokale afdelingen en van specifieke groepen zoals werkzoekenden en jongeren.
Het BRC verleent een mandaat aan en volgt zijn vertegenwoordigers op in de Economische en Sociale Raad, het beheerscomité van Orbem en Actiris, Bruxelles-Formation, de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij of Milieuraad en in andere instanties waarin gewestelijke sociale gesprekspartners zetelen.
Lees verder bij publicaties van het BRC.
beweging.net
Het ACV is één van de 11 stichtende leden van beweging.net, de koepel van christelijke werknemersorganisaties in Vlaanderen.
-
Welke organisaties vormen samen beweging.net?
In juni 2014 werd het nieuwe ACW boven de doopvont gehouden: beweging.net. De beweging bestaat uit 11 stichtende leden en 5 geassocieerde partners:
11 stichtende leden
- ACV
- CM
- Femma
- Samana
- kwb
- Okra
- WSM
- Pasar
- Familiehulp
- KAJ
- Internationaal Comité
5 geassocieerde partners
- Groep Intro
- Arktos
- Welzijnszorg
- Pax Christi
- Felies
-
Waarom een (open) netwerk?
Waarom een netwerk?
Beweging.net is een horizontaal netwerk van organisaties. Zo organiseren we een stevige, flexibele en hedendaagse manier van samenwerken. Met de grote knowhow en kracht aanwezig in het netwerk, willen we uitdagingen waarmee beweging.net geconfronteerd wordt het hoofd bieden.
Doel is om oplossingen te vinden voor de problemen van vandaag waarop de staat en de markt geen antwoord hebben. Voorop hierbij staat het realiseren van welzijn, emancipatie en een kwaliteitsvol leven voor iedereen.
Open netwerk?
Welzijnszorg, Pax Christi, Arktos en Groep Intro treden op als partner. Waar dat zinvol is, zetten we samenwerkingsverbanden op met organisaties buiten het netwerk. Beweging vzw faciliteert de samenwerking, start projecten op en voert ze uit, weegt op het beleid, ... De vrijwilligers en beroepskrachten vormen de motor.
-
Wat is de missie van beweging.net?
Beweging.net wil antwoorden bieden op de sociale, economische en culturele vragen van onze tijd en daarmee het gezicht geven aan het 'middenveld'. Hiermee sluit de missie van beweging.net sluit aan bij het engagament van de pioniers uit de Christelijke arbeidersbeweging. Ook vandaag staat de emancipatie en het welzijn van werknemers voorop.
De neerslag daarvan kan je als lid van het ACV elke 2 weken nalezen in Visie, het grootste ledenblad van het land
Meer weten? Lees de missie, opdracht en doelstellingen na op de site van beweging.net.