Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Belgische en Malagassische vakbonden werken samen aan het versterken van vakorganisaties

De samenwerking tussen Belgische en Malagassische vakbonden toont aan hoe vakbonden in het globale Noorden en Zuiden samenwerken rond belangrijke thema's zoals de rechtvaardige transitie en due diligence op het vlak van mensenrechten.

De cruciale rol van internationale vakbondssolidariteit werd benadrukt tijdens een workshop over vakbondsopbouw in Tamatave op 20 en 21 augustus.

Bovendien werd tijdens de workshop onderstreept hoe belangrijk het is om de debatten over een rechtvaardige transitie te situeren binnen een kader van werknemersrechten dat ook de rechten van vrouwelijke mijnwerkers omvat. De campagne van de Malagassische vakbonden voor de ratificatie van Conventie 190 van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) om een einde te maken aan geweld en intimidatie op het werk werd ook onder de aandacht gebracht. Verder werden er aanbevelingen gedaan aan de regering van Madagaskar om de nationale arbeidswetgeving, waaronder de mijnbouwcode, te implementeren om zo de arbeidsomstandigheden te verbeteren. 

Onder de deelnemers bevonden zich drie vertegenwoordigers van ACVBIE en mijnwerkers van Ambatovy's nikkel-kobalt mijnbouwlocaties in Moramanga en Tamatave. De mijnwerkers zijn lid van Syndicalisme et Vie des Societes (SVS). Zowel ACVBIE als SVS zijn aangesloten bij IndustriALL Global Union. Naast Madagaskar ondersteunt ACVBIE ook due diligence op het gebied van mensenrechten in de toeleveringsketens in Afrika ten zuiden van de Sahara en activiteiten rond vakbondsopbouw in Senegal, waaronder innovatieve ledenwerving- en organisatie.
 
Tijdens de workshop werd besproken hoe de energietransitie van koolstofrijke naar koolstofarme economieën een impact heeft op werknemers en gemeenschappen in Madagaskar en een opportuniteit is voor vakbondsopbouw. De deelnemers vermeldden ook dat Madagaskar een producent is van kobalt, nikkel, ilimeniet en chroomertsen. Het zijn enkele van de essentiële mineralen die nodig zijn voor de energietransitie.
Bovendien biedt de ontginning van deze mineralen de mogelijkheid om waardige banen te creëren en de economische ontwikkeling op het grootste eiland van Afrika te stimuleren.
 
De workshop legde de nadruk op de grotere inspanningen die nodig zijn om als vakbond leden te werven. Er waren bijvoorbeeld aanbevelingen aan vakbonden om een genderbewuste organisatiestrategie te ontwikkelen, discriminatie bij het aanwerven van vrouwen tegen te gaan en de toegankelijkheid van vakbonden voor vrouwen te verbeteren. Deze strategie zou ook elementen kunnen omvatten zoals leefbare minimumlonen, het indijken van precaire arbeidsomstandigheden voor vrouwen en het dichten van de loonkloof tussen mannen en vrouwen.
 
Over due diligence inzake mensenrechten zei Jan Franco van het internationaal secretariaat van ACVBIE het volgende: "Dit is een aanpak die vakbonden kunnen toepassen om plannen rond eerlijke transitie te bespreken. Due diligence inzake mensenrechten zorgt ervoor dat schendingen van arbeidsrechten in toeleveringsketens worden aangepakt, dat een schadevergoeding wordt geëist van de bedrijven die de rechten schenden en dat zaken ook voor Europese rechtbanken kunnen worden gebracht." In mei heeft de EU de richtlijn over zorgvuldigheid in het bedrijfsleven goedgekeurd.
 
"Wereldwijde solidariteit bij het organiseren van vakbonden is van cruciaal belang voor de samenwerking tussen vakbonden in het globale Noorden en Zuiden. Het geeft de vakbondsbeweging de kans om te leren van en te reflecteren over hun ervaringen in verschillende landen die ver van elkaar afliggen, maar zich toch inzetten voor de verbetering van de rechten en het verdedigen van de belangen van werknemers," zei Paule France Ndessomin, regionaal secretaris van IndustriALL voor Sub-Sahara Afrika.

Lees het originele artikel op de website van IndustriALL Global Union (EN)

Je centrale op sociale netwerken