Overwinning voor werknemers Barry Callebaut Halle
Na tien maanden van onderhandelen zijn de werknemersvertegenwoordigers erin geslaagd om het aantal ontslagen bij Barry Callebaut in Halle drastisch te verlagen. Dankzij de vastberaden inzet van de vakbonden werd er een belangrijke stap gezet naar beter sociaal overleg en een ruimere bescherming van werknemersrechten.
Het was nochtans slecht begonnen. Op 26 februari 2024 kondigde de directie van Barry Callebaut op een bijzondere ondernemingsraad haar plannen aan om 178 werknemers op de site van Halle te ontslaan via de procedure Renault. Deze aankondiging volgde op de wereldwijde invoering van het Next Level-project.
Na tien maanden van gesprekken en talrijke vergaderingen zijn de werknemersvertegenwoordigers erin geslaagd om het aantal ontslagen in een eerste fase te verlagen van 178 naar 18 – 12 arbeiders en 6 bedienden.
Een tweede fase van de herstructurering, die verband houdt met de invoering van automatisering, zou mogelijk leiden tot het ontslag van maximaal 22 werknemers. Deze fase zal echter enkel worden doorgevoerd als het project succesvol en haalbaar blijkt in de vestiging van Halle.
Dit resultaat onderstreept dat werknemers niet zomaar overgeleverd zijn aan beslissingen van de directie, maar dat een constructief sociaal overleg tot positieve resultaten kan leiden.
De aanvankelijke aankondiging van de directie kwam als een mokerslag en werd door velen als te voorbarig en onnodig hard ervaren, maar de vakbonden hebben de situatie constructief benaderd en zich ingezet voor het welzijn en de belangen van de werknemers.
De vakbonden hebben zich gericht op drie hoofdpunten:
- Wedertewerkstelling: Door middel van intensief overleg en het zoeken naar creatieve oplossingen (interne tewerkstellingscel), hebben de vakbonden ervoor gezorgd dat een groot aantal werknemers binnen Barry Callebaut een nieuwe functie heeft kunnen vinden.
- Respect voor sociaal overleg: De vakbonden hebben vastgehouden aan de noodzaak van open en eerlijke overleg, waardoor er ze inspraak hebben afgedwongen in het verloop van het hele proces.
- Sociale en financiële ondersteuning: Voor de 18 werknemers die hun baan verliezen, zijn er stevige afspraken gemaakt over een financieel vangnet en ondersteunende maatregelen om hen door deze overgangsperiode te helpen.
"Dit resultaat is een overwinning voor de werknemers, die met solidariteit en doorzettingsvermogen hebben laten zien dat zij meer zijn dan cijfers op een balans," zegt Abdelhafid El Kadi ACV Vakbondsverantwoordelijke. "De werknemers verdienen respect en het recht om gehoord te worden. Dit is een duidelijk signaal dat sociale dialoog en samenwerking tussen werkgevers en werknemers de sleutel zijn tot een duurzame en verantwoorde werkplek."
De situatie bij Barry Callebaut Halle toont aan hoe belangrijk het is om open communicatie en constructieve sociaal overleg te hebben tussen de directie en werknemers in tijden waarin het sociaal overleg steeds wordt uitgehold door de regering. Deze overwinning benadrukt het belang van collectieve onderhandelingen en het zoeken naar evenwichtige oplossingen die zowel het bedrijf als de werknemers ten goede komen.
De vakbonden moedigen de directie aan om lessen te trekken uit deze ervaring en in de toekomst nog constructiever samen te werken met de werknemers en hun vertegenwoordigers. Alleen op die manier kan een respectvolle en duurzame werkomgeving worden gecreëerd.