Manifiesta 2024
Manifiesta 2024
Op 7 en 8 september vindt Manifiesta plaats in Oostende. Het ACV schittert mee op dit feest van de solidariteit. Ontdek ons aanbod!
Manifiesta is terug
Ons volledig en gevarieerd programma is klaar. Het bevat muziek, workshops, debatten over vrede, artificiële intelligentie, vakbondswerk tegen extreemrechts, de strijd voor hogere lonen en nog veel meer.
Dit was al eerder bekend
- Noteer alvast dat Ann Vermorgen, voorzitter van het ACV, op het grote loondebat zal optreden.
- Ook Shawn Fain voorzitter van de Amerikaanse automobielvakbond United Auto Workers (UAW) is gast op dit debat. Hij organiseerde de loonstrijd waarmee UAW in de grootste bedrijven loonverhogingen van 33% tot 165% binnenhaalde!
- Jim Irvin is ook van de partij. Hij is één van de meest prominente en charismatische vakbondsleiders uit Zuid-Afrika en organiseerde een grote loonstaking die resulteerde in een loonopslag van 18%.
- In het verlengde van dit debat organiseren wij op het vakbondsplein een aantal workshops als mooie én noodzakelijk voorbereiding op de volgende interprofessionele onderhandelingen.
- Ontdek het volledig vakbondsprogramma van zaterdag 7 en zondag 8 september op deze pagina.
Je wil dit niet missen
- Duik in een wereld waar betrokkenheid centraal staat.
- Start het werkjaar met inspirerende debatten, workshops die je syndicaal werk optillen en positieve vibes die je energie boosten!
- Ontdek een programma vol muziek, film, animatie, boeiende discussies, literatuur en meer.
- Wil je al oefenen voor het jaarlijks zangmoment? Check onze groeiende playlist About damn Time : Protest songs via Spotify
- Alle praktische informatie zoals locatie, bereikbaarheid en het volledige aanbod, vind je op de site van het festival. Mis het niet!
Programma zaterdag 7 september
-
Zaterdag 7 september -11u-12u- Goede industriejobs - welke rol voor het Europees industriebeleid?
De toekomst van de industrie? Dat zijn in de eerste plaats de werknemers. Of de Europese beleidsmakers daar ook rekening mee zullen houden, is de vraag. De VS lokken multinationals enerzijds met subsidies en anderzijds importregeltjes. Hoe gaat Europa om met de wereldwijde subsidierace en protectionisme? Is er een plan om jobs te garanderen nu en in de toekomst? En wat met de concurrentie tussen lidstaten binnen Europa?
Een panel van syndicale leiders analyseert en formuleert antwoorden.
Sprekers:
Pierre Cuppens is algemeen secretaris van ACV-BIE, de grootste industriecentrale van het ACV. Hij is er verantwoordelijk voor het industrieel beleid. Hij is tevens voorzitter van het Waalse ACV (CSC Wallonne).
Judith Kirton-Darling is algemeen secretaris van IndustriAll Europe, en vertegenwoordigt de werknemers van de industrie, de mijn- en de energiesector in 39 Europese landen. Van 2014 tot 2020 zetelde ze in het Europees Parlement voor de Labour-partij uit Noord-Oost Engeland. Daarvoor was ze 15 actief binnen de syndicale beweging, en werd ze onder andere verkozen als confederaal secretaris voor ETUC, het Europees Verbond van Vakverenigingen.
Michele De Palma is geboren in Terlizzi, in de provincie Bari (Italië), op 24 januari 1976.
Hij engageerde zich bij de vakbond in de jaren 1990, met ervaringen en verantwoordelijkheden in de studenten-, politieke en culturele beweging voor sociale rechtvaardigheid, tot hij lid werd van het nationaal secretariaat van PRC (Partij van de Communistische Herstichting).
Op 24 oktober 2017 werd hij verkozen als lid van het nationaal secretariaat van FIOM (Italiaans verbond van de metaalarbeiders). Op 6 april 2022 werd hij verkozen als algemeen secretaris van FIOM-CGIL, bevestigd tijdens het 28ste congres van FIOM in Padua van 16 tot 18 februari 2023.
-
Zaterdag 7 september -11u30-13u-Hoe winnen we de loonstrijd?
De Amerikaanse automobielarbeiders behaalden een historische overwinning, met loonsverhogingen tussen 40% en 167%, de herinvoering van de loonindex en de heropening van een fabriek. In 2023 vonden in Nederland de meeste stakingen in meer dan een halve eeuw plaats, met loonsverhogingen bij onder meer de vuilnisophalers en Albert Heijn. In België belet de loonblokkeringswet reële loonsverhogingen, maar dankzij de strijd van de vakbonden werden de aanvallen tegen de index afgewend en is de druk op de politieke partijen groot om de loonblokkeringswet te versoepelen.
Gesprek over de successen van en uitdagingen voor de loonstrijd. Wat kunnen we leren? Welke strategie werkt? Hoe kunnen we elkaar internationaal versterken?
Sprekers : Ann Vermorgen ( ACV-CSC), Tuur Elzinga (FNV - Federatie Nederlandse Vakvereniging), Shaw Fain (UAW - United Auto Workers), Benjamin Pestieau (PVDA) -
Zaterdag 7 september -13u-14u-Historische vakbondsoverwinningen
In 1886 laat de Belgische regering het leger schieten op arbeiders die strijden voor betere arbeidsomstandigheden en democratische rechten. In Roux, dicht bij Charleroi, vallen er 19 doden. De verontwaardiging over die bloedvergieten leidt uiteindelijk tot belangrijke overwinningen voor de arbeidersbeweging, zoals het verbod op kinderarbeid en het algemeen stemrecht.
Elk jaar herdenken de vakbonden het offer dat de arbeidersbeweging heeft gebracht en de overwinningen die daardoor zijn behaald. Welke plaats kan worden gegeven aan het herdenken van deze geschiedenis in het kader van de hedendaagse strijd voor de syndicale vrijheden?
Met Vincent Pestieau (federaal secretaris van ABVV Charleroi - Zuid-Henegouwen) en Fabrice Eeklaer (federaal secretaris van ACV Charleroi Samber & Maas).
-
Zaterdag 7 september -14u-15u-Hoe vernieuw je de vakbond?
‘Vakbonden in Europa staan op een keerpunt. Ofwel slagen we erin om in grote getalen nieuwe, jonge leden te werven, ofwel slagen we daar niet in. In het tweede geval, zo berekenden de jongerenafdeling van het Europees Vakverbond, zullen vakbonden in gans Europa op een periode van een decennium zeker 25% van hun ledenaantallen verliezen.
In gans Europa spreken vakbonden daarom over trade union renewal – vakbondsvernieuwing. Maar wat betekent dat? En hoe doe je dat – een vakbond vernieuwen?
Een panelgesprek met Tea Jarc (confederaal secretaris ETUC), Noah Vangeel (onderzoeker KU Leuven), Joke Vrijs (Jong ACV), Nel Van Slijpe (Jeunes CSC)
Moderator: Nelis Jespers (ACV Puls)
-
Zaterdag 7 september -17u-18u-Tijd voor strijd en liederen
It’s about damn time … to sing! Protestliedjes bestaan al eeuwen, maar ook vandaag blijven ze een belangrijke vorm van activisme. Dit jaar gaan we de internationale tour op. Doe mee met onze tijdloze Belgische en internationale meezingers. -
Zaterdag 7 september -17u-18u30-Syndicalisten voor vrede ontmoeten Jeremy Corbyn
Oekraïne, Palestina, Congo, Jemen,... overal in de wereld woeden er bloedige conflicten en gebeuren er verschrikkelijke misdaden tegen de mensheid. Regeringen, dictators en multinationals beslissen over oorlog, terwijl het aan beide kanten de werkende klasse is die bloedt. Maar er is hoop, want waar ze kan, staat diezelfde werkende klasse op om met haar eigen wapens conflicten te verhinderen. Betogingen voor vrede en sancties, stakingen bij wapenproducenten, weigeringen om wapens te laden en te lossen. De vakbonden spelen hierin een essentiële rol.
Jeremy Corbyn is zelf al jarenlang een belangrijke stem in de internationale beweging voor vrede, zowel in het Verenigd Koninkrijk als wereldwijd. In zijn hoedanigheid van pacifist komt hij speciaal terug naar ManiFiesta om onder andere dit debat te hosten. Als voormalige vakbondsorganisator bij de National Union of Public Employees (nu Unison) geniet hij nog veel steun bij de vakbonden.
Verschillende vakbondsdelegaties uit heel Europa komen samen met Jeremy Corbyn voor een uitwisseling over hoe syndicalisten een rol kunnen spelen in de internationale beweging voor vrede.
-
Zaterdag 7 september -18u30-19u30- Vakbondsdrink ACV-ABVV
Alle syndicalisten zijn welkom op onze vriendschappelijke vakbondsdrink. We klinken een glas op het nieuwe sociale strijdjaar. -
Zaterdag 7 september -19u30-23u59-DJ party in het vakbondsdorp
Omdat de boog niet altijd gespannen kan zijn: DJ Ball en Da Reez laten het internationaal vakbondsdorp van ManiFiesta dansen op hun zwoele beats. Een echt vakbondsfeestje!
Programma zondag 8 september
-
Zondag 8 september -11u-12u-Mens en AI samen sterker?
Kunstmatige intelligentie (AI) is niet langer iets uit sciencefiction, maar een realiteit die ons werk en leven beïnvloedt. In deze workshop leggen we uit wat AI is op basis van concrete voorbeelden. We bekijken dan welke gevolgen AI met zich meebrengt voor de arbeidsmarkt, en welke de visie is van de vakbonden.
Sprekers: Oliver Röthig (UNI Europa), Bart Leybaert (BBTK), Tom Holvoet (ACV Puls)
Moderator: Sofia Lamouchi (BBTK)
-
Zondag 8 september -12u-13u-De strijd van en in de schoonmaaksector
Overvolle vuilnisbakken, onopgemaakte hotelbedden, plakkerige vloeren, rondlopende ratten,... Als dat niet gebeurt, is dat dankzij de werkneemsters en werknemers in de schoonmaaksector. Zij zijn essentieel om onze samenleving te laten draaien.
Toch hebben zij moeilijke arbeidsomstandigheden en krijgen ze weinig erkenning. Gaëtan Stas en Rachel Kéké zullen spreken over de verschillende prioriteiten van de werknemers in de schoonmaaksector, hun strijd en het belang om onze krachten op Europees niveau te bundelen om de arbeidsomstandigheden van deze miljoenen werknemers te verbeteren.
Sprekers :
Gaëtan Stas is Algemeen secretaris van ACV Voeding en Diensten. Hij is nationaal woordvoerder voor de schoonmaaksector in België. Hij maakt ook deel uit van het directiecomité van UNI Europa, de Europese vakbondsfederatie van de werknemers uit de dienstensector.
Rachel Keke is een activiste en vechter pur sang. Ze zet zich voortdurend in voor sociale mobilisaties. Haar engagement is geworteld in haar strijd als kamermeisje en vakbondsvrouw. Samen met haar collega's leidde ze een zegevierend gevecht van meer dan twee jaar (tussen 2019 en 2021) voor respect, een lager werktempo en een beter loon.
Franse politica met Ivoriaanse roots Rachel Keke kwam in 2021 naar ManiFiesta als kamermeisje. In 2024 keert ze terug als lid van de Franse Nationale Vergadering. Ze werd verkozen in 2022 en bouwde al snel een reputatie op als parlementslid. Haar uitspraak ‘Je hebt niet het recht om degenen die Frankrijk overeind houden op de knieën te dwingen’ tegen premier Elisabeth Borne, die haar pensioenhervorming erdoor probeerde te rammen, is intussen wereldberoemd.
-
Zondag 8 september -12u-13u-Workshop Ken je rechten als jobstudent
Nood aan een spoedcursus over je rechten en plichten als jobstudent? Ontdek alles over je loon en contract in deze interactieve workshop.
-
Zondag 8 september -13u-14u-Metallo's meeting
België telt veel arbeiders in de staal- en metaalindustrie, in de drie gewesten en in bijna alle provincies van het land. Deze arbeiders komen vaak samen op betogingen om op te komen voor de lonen en pensioenen van de arbeidersklasse, en recentelijk nog om de syndicale en democratische vrijheden te verdedigen.
Dit jaar verwelkomen we vooraanstaande metaalsyndicalisten, zoals Shawn Fain (UAW - Verenigde Staten), Irvin Jim (NUMSA - Zuid-Afrika) en Hillal Sor (MWB - België).
Ontmoet de leiders en militanten uit de metaalsector met een drankje in het internationale vakbondsdorp van ManiFiesta.
-
Zondag 8 september -13u15-14u15-Hoe kunnen jongeren zich verzetten tegen uitbuiting?
Onderfinanciering van het hoger onderwijs, normalisering van studentenjobs, massaal gebruik van interimcontracten, beperkte toegang tot werkloosheidsuitkeringen, precaire arbeid en onbetaalde stages… Jongeren worden geofferd op het altaar van de vrije markt.
Vandaag loopt de leeftijdsgroep van 18-24 jaar in België een groot risico op armoede. De levensstandaard van jonge werkenden en toekomstige werkenden is in de afgelopen 10 jaar gedaald door de voorbije regeringen die hun rechten hebben uitgehold.
Samen klagen de jongerenorganisaties van de Belgische vakbonden (Jong ACV - Jeunes CSC, ABVV Jongeren - Jeunes FGTB) de beslissingen aan die tegen de jongeren zijn genomen.
Kom je ervaringen met ons delen en laten we samen een solidaire samenleving opbouwen door en voor jongeren! -
Zondag 8 september -14u-15u-Workshop straffe loonsverhogingen afdwingen, het is mogelijk!
François Enault, vakbondsleider uit Québec, neemt ons mee in een mooi syndicaal verhaal: hoe het vakbondsfront met gezondheidswerkers, leerkrachten en publieke dienstverleners massaal actie voerden, met succes. Zij dwongen o.a. een loonsverhoging van 17,6% af en een week extra verlof.
Laat je inspireren door deze bijzondere en praktische workshop over actiestrategieën, over werknemers organiseren ook in heel uitdagende contexten, over vechten en winnen.
Als voorbereiding op de komende loononderhandelingen is dit een must voor elke syndicalist.
Workshopbegeleider : Fatiha Dahmani - ACV PULS
François Enault is al 30 jaar actief bij de Confédération des syndicats nationaux (CSN), een vakbondskoepel uit Canada. Hij heeft een diploma over industriële relaties behaald aan de Universiteit van Montréal. In 1994 is hij als stagiair begonnen bij de metallo's van CSN. Daar is hij in de loop der jaren vakbondssecretaris, diensthoofd, coördinator en politiek adviseur geworden bij het uitvoerend comité van de CSN.
In 2017 werd hij benoemd als coördinator bij het Syndicat des agents correctionnels du Canada (UCCO-SACC-CSN). Naast de coördinatie van het werk van een ploeg gaande van de ene oceaan naar de andere, was hij daar ook de hoofdonderhandelaar bij de Raad van Financiën en de Correctionele dienst van Canada.
In juni 2021 werd hij verkozen als eerste vice-voorzitter van de CSN. Tijdens het 67e congres van de CSN (in mei 2023) werd hij in deze functie herverkozen.
Nu voert hij onderhandelingen, zowel in de privé- als in de publieke sector, en vind je hem terug op de werkvloer, op straat en op stakingspiketten. Hij beseft heel goed dat de kracht ligt bij organisatie op het terrein. Het is dankzij dit dagelijks contact dat hij kan vertrekken van de realiteit van de werkneemsters en werknemers, van hun drang naar actie om op te komen voor hun eisen.
In 2023 was hij gedurende meer dan een jaar, de bestuurder van de CSN die binnen het Gemeenschappelijk Vakbondsfront de verantwoordelijkheid droeg voor de lokale acties en betogingen in heel Québec. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een algemene staking van 11 dagen, waar een belangrijk akkoord uit is voortgevloeid ten voordele van het voltallige personeel uit de zorgsector, de sociale diensten en het lager en hoger onderwijs. Deze sociale beweging was de belangrijkste van de laaste jaren in Noord-Amerika (420.000 deelneemsters en deelnemers). -
Zondag 8 september -15u-16u-Wie maakt extreemrechts groot?
Extreemrechts blijft maar groeien in Europa. Met een antisociaal en antidemocratisch programma. Maar waarom behaalt extreemrechts dan zoveel succes bij de verkiezingen?
Marijke Persoone en Dominique Willaert verdiepten zich in het fenomeen en schreven er elk een boek over: “Wiens belang?“ en “Niet alles maar veel begint bij luisteren“. Buschauffeur en ACOD-syndicalist Tony Zwijsen is een ervaringsdeskundige. Hij was districts- en provincieraadslid voor het Vlaams Blok, maar zijn inzichten veranderden. Hij verliet het VB, werd syndicalist en sloot zich in 2020 aan bij de PVDA. De sprekers proberen de redenen voor de opgang van extreemrechts te verklaren en oplossingen aan te reiken.
Sprekers:
Tot enkele jaren geleden was Marijke Persoone adjunct algemeen secretaris bij ACV Puls. Behalve overtuigd syndicalist is ze een gedreven tegenstander van extreemrechts en is ze de auteur van Wiens Belang.
Dominique Willaert is een Belgisch activist, opiniemaker, auteur, scenarist en theater- en filmmaker. In 2023 schreef hij het boek "Niet alles maar veel begint bij luisteren - een verslag uit de Denderstreek".
Wouter Parmentier is vakbondsverantwoordelijke bij ACV Puls.
Tony Zwijsen is buschauffeur en ACOD-syndicalist bij De Lijn in Antwerpen. 20 jaar geleden is hij verkozen geweest voor het Vlaams Belang, maar in 2024 stond hij voor de Vlaamse verkiezingen op de lijst van de PVDA.
-
Zondag 8 september -16u-17u-Maaltijdkoeriers in België - wordt Uberisering de norm?
Uberisering in platformwerk in België : een stand van zaken
- Ondanks intenties en talrijke aankondigingen (van de regering, op Europees niveau, van het gerecht), evolueren de werkomstandigheden van de maaltijdkoeriers helemaal niet, integendeel.
- Eind april-begin mei hebben de maaltijdkoeriers gestaakt tegen Uber Eats; Uber chauffeurs ook. Platformen zoals Uber voeren geen overleg, werkers zijn maar kanonnenvoer.
- Intussen zijn veel nieuwe platformen ontstaan : levering aan huis van boodschappen, huishouddiensten, zorg voor kinderen, bejaarden of zieken, onderwijs, …
Hoe kan uberisering de nieuwe norm worden? Probeer je eigen platform te ontwikkelen.
Sprekers:
Martin Willems is al 25 jaar syndicalist en secretaris in talrijke sectoren. Daar heeft hij de evolutie van het "freelance" werken van dichtbij meegemaakt. Een werk dat meer zelfstandigheid kan bieden, maar waar sommige werkgevers van profiteren om arbeidsrecht en sociaal overleg te omzeilen.
In 2019 heeft het ACV in deze context United Freelancers opgericht om hulp te bieden aan deze werknemers zonder arbeidsovereenkomst, die vaak werken in een statuut van zelfstandige (in hoofd- of bijberoep).
Raluca Aradoaei is actief bij ACV Puls als vakbondssecretaris en verantwoordelijke voor United Freelancers.