Limburg Nieuws
24-10-2024
Duurzame tewerkstelling creëren voor niet-beroepsactieven
In mei pakte Visie uit met de documentaire ‘Ik hoop spoedig van u te horen!’, een verslag van vijf personen in hun zoektocht naar werk. De verhalen uit de documentaire resoneren met de bevindingen van een recent onderzoek uitgevoerd door Laura Engels en prof. dr. Koen Van Laer van de Faculteit Bedrijfseconomische Wetenschappen en prof. dr. Patrizia Zanoni van de School voor Sociale Wetenschappen van UHasselt.
SALKturbo
Het onderzoek gebeurde in het kader van het SALKturbo-project ‘Van niet-beroepsactief naar duurzaam tewerkgesteld’, dat gefinancierd wordt door Provincie Limburg en samen uitgevoerd wordt met vzw In-Z, Stad Genk, ACV Limburg, VDAB Limburg, VOKA Limburg en VKW Limburg. Meer bepaald richtte dit onderzoek zich op de redenen waarom het moeilijk is om een duurzame match te vinden tussen organisaties die op zoek zijn naar arbeidskrachten en niet-beroepsactieven, of personen die om diverse redenen niet actief en/of beschikbaar zijn voor werk. Om hierin inzicht te krijgen, werden interviews afgenomen met meer dan 40 personen, waaronder niet-beroepsactieven, (HR-)managers en jobcoaches.
Complexe mismatch
‘Wat ons onderzoek aantoont, is dat niet-beroepsactieven, net als de werkzoekenden in de documentaire, een complex samenspel van drempels kunnen ervaren dat een vlotte toegang tot duurzame tewerkstelling verhindert’, vertelt Laura Engels. Soms gaat het om zeer praktische drempels, zoals problemen om met het openbaar vervoer tot bij een werkgever te geraken. Maar die drempels komen ook vaak voort uit een mismatch tussen de mogelijkheden en noden van niet-beroepsactieven en de verwachtingen en aanpak van organisaties. Patrizia Zanoni legt uit: ‘Werkgevers gaan immers nog vaak op zoek naar personen die perfect voldoen aan hun idee van de ‘ideale werknemer’. Met andere woorden, naar mensen die aan al hun eisen voldoen, zich hetzelfde gedragen als hun huidige personeelsleden en vanaf dag één alle taken van een job kunnen uitvoeren.’ Laura vult aan met een aantal voorbeelden uit het onderzoek: ‘Ze zoeken bijvoorbeeld iemand die onmiddellijk een job kan uitvoeren met een vaststaand takenpakket of die wil werken volgens hun bestaande uurroosters en shiftensystemen.’ Die rigide verwachtingen en vereisten kunnen voor belangrijke drempels zorgen, bijvoorbeeld voor alleenstaande ouders die ook de zorg voor hun kinderen opnemen, personen die omwille van een handicap bepaalde taken niet kunnen uitvoeren of personen die het Nederlands niet volledig machtig zijn.
Duurzame tewerkstelling
Het onderzoek toont met andere woorden aan dat er een afstand bestaat tussen organisaties en niet-beroepsactieven, hetgeen deze laatsten hun duurzame tewerkstelling in de weg staat. Om deze afstand te overbruggen, mag de focus niet enkel liggen op het toeleiden van niet-beroepsactieven naar de arbeidsmarkt via activeringstrajecten die inzetten op joboriëntatie en hulp met solliciteren. Er is ook aandacht nodig voor de rol van werkgevers, legt Koen Van Laer uit. ‘Om de afstand te overbruggen is het cruciaal dat organisaties werk maken van inclusieve werkvoeren en nadenken over het aanpassen van hun werk of uurroosters aan de noden van werknemers.’ Daarom wordt er in dit project gewerkt aan een blauwdruk met methodieken en tools om zowel organisaties als niet-beroepsactieven te ondersteunen. ‘Het finale resultaat van dit project wordt midden 2025 verwacht in de vorm van een website die de methodieken en tools publiekelijk ter beschikking stelt voor diverse arbeidsmarktactoren die rond dit thema werken’, aldus Koen.