Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Een verhoogd Belgisch defensiebudget: in wiens voordeel? SIOEN maakt Belgische legeruniformen in de militaire dictatuur Myanmar! Dit moet stoppen!

Persbericht

Meer geld voor defensie? In wiens voordeel?

De federale regering wil het budget voor defensie fors verhogen (€4,5 miljard) terwijl werknemers, gepensioneerden, zieken en werklozen de rekening gepresenteerd krijgen. De regering stelt dat het een kans is om de industrie in België te versterken en te verankeren en bijkomende werkgelegenheid te creëren. De vakbonden willen garanties dat dit verhoogde defensiebudget op een maatschappelijk verantwoorde manier wordt ingezet en ten goede komt aan kwalitatieve jobs voor werknemers. Niet zoals we vandaag moeten vaststellen bij het WestVlaamse Sioen, dat op dit ogenblik de Belgische legeruniformen in Myanmar produceert.

Sioen in Myanmar

Sinds 2021 zorgt de militaire staatgreep in Myanmar voor een militaire dictatuur: gewelddadige optredens tegen manifestanten, politici, werknemers en vakbonden en herhaaldelijk massale arbeids- en mensenrechtenschendingen in o.a. textielfabrieken zijn er de realiteit. Bijna drie miljoen inheemse vluchtelingen, duizenden gedode burgers, overvolle gevangenissen en ondergedoken mensenrechtenactivisten en vakbondsleiders is de tol. Onder de bescherming van de “KRIJGSWET” produceert Sioen al twee jaar uniformen voor het Belgische leger in Yangon (Myanmar). Niet alleen legitimeert het op deze manier het militaire regime, maar draagt het ook indirect bij aan de financiering van de militaire junta, die de eigen bevolking onderdrukt en bombardeert.

Wereldwijde oproep om Myanmar te verlaten

IndustriALL Global (de wereldwijde industrievakbond waar het ABVV, ACV en ACLVB bij zijn aangesloten) riep reeds in 2021 multinationals op om Myanmar te verlaten. En met succes, gezien grote bedrijven zoals H&M, Lidl, C&A en Inditex (Zara) hun activiteiten in Myanmar afbouwen. De vakbonden vroegen reeds verschillende malen aan Sioen om de productie, minstens tijdelijk, stop te zetten in Myanmar… maar helaas.

Ook de Belgische vakbonden reageren

Op 24 maart werden de werknemersvertegenwoordigers van alle Belgische vestigingen samen met hun nationale verantwoordelijken ontvangen door de CEO Bart Vervaeke en gedelegeerd bestuurder mevrouw Sioen zelf. De drie vakbonden lichtten er nogmaals hun vraag tot vertrek uit Myanmar toe. De vakbonden waren duidelijk: Sioen móét weg uit Myanmar… minstens tijdelijk tot de schendingen van de mensenrechten er stoppen en de democratie er weerkeert. De vakbonden vinden het onaanvaardbaar dat Belgisch belastinggeld versluisd wordt naar het moordende regime in Myanmar, waar honderdduizenden werknemers het slachtoffer van zijn.

Sioen stelt dat ze de inkomsten uit Myanmar (gezien de zeer lage lonen daar, cc. euro 2,5 per dag) nodig hebben om de tewerkstelling in België te kunnen behouden. Sioen heeft nog productiesites in andere lageloonlanden zoals Tunesië en Indonesië waar eveneens ‘protective clothing’ wordt gemaakt. Wij stellen voor de productie minstens tijdelijk naar daar over te hevelen en de werknemers in Yangon een tijdelijke werkloosheidsvergoeding te betalen.

Boodschap aan Minister Francken

Om te eindigen een duidelijke boodschap aan Minister van defensie Theo Francken: “Het extra defensiebudget moet ook ten goede komen aan de werknemers in de Belgische maakindustrie. Het geld kan niet gebruikt worden om werknemers elders in de wereld aan een hongerloon tewerk te stellen of om oorlog te financieren!” De Belgische vakbonden vragen meer sociale clausules bij openbare aanbestedingen en strenge controle op het respecteren van de mensenrechten in de toeleveringsketens

Download het persbericht hier.

Je centrale op sociale netwerken