Haalbare eindeloopbaan of einde loopbaan?

Een loopbaan in onderwijs is een continuüm. Voor elke fase moet het beleid kunnen inspelen op de wensen, ervaring, competenties, gezinssituatie en toekomstverwachtingen van de onderwijsprofessional. Oók op het einde van de loopbaan.
Alleen maar zeggen dat we langer moeten werken en vroeger uitstappen onaantrekkelijk maken, zonder iets te doen aan de werkbaarheid van het werk op het einde van de loopbaan, is al te gemakkelijk. Het lost de problemen ook niet op.
De problematische werkomstandigheden die leraren tijdens hun loopbaan treffen, zijn nog meer dan in de andere fasen van toepassing op de oudere leraren. Zij hebben op basis van heel wat ervaring een zekere wijsheid ontwikkeld die maakt dat ze vaak nog scherper dan hun collega’s de risico’s zien die verbonden zijn met recente ontwikkelingen in onderwijs. Ze hebben nog meer moeite met zinloze administratie, onnodige verantwoordingsplicht en vernieuwingsdrang en kunnen moeilijker overweg met opdrachten en taken die ingegeven zijn door wantrouwen of verantwoordingsdrift.
We hebben nood aan voorstellen voor werkbaar werk en opdrachten die ervoor zorgen dat onderwijspersoneelsleden zich ook op het einde van de loopbaan nog gewaardeerd voelen en hun werk kunnen volhouden. Het jaarlijkse ziekteverzuimrapport spreekt wat dat betreft boekdelen.
Onderwijsprofessionals kiezen niet voor een job in het onderwijs omwille van het ambtenarenpensioen, maar dat pensioen maakt wel een belangrijk deel uit van het loonpakket. Als we een job in onderwijs aantrekkelijker willen maken, dan kan aan dat pensioen niet geraakt worden zonder het elders te compenseren. Het onderwijspersoneel heeft dat meerdere keren duidelijk gemaakt bij Arizona-acties in januari, februari en maart.