Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Extra vrije tijd nood in plaats van behoefte


‘Het is niet zozeer dat die mensen hun job niet meer graag doen, maar wel dat ze zich afvragen hoe ze die gaan volhouden tot aan hun pensioen.’ Dat zegt Nick Vastmans van ACV Vlaams-Brabant. 

 

Ademruimte

Iedereen heeft dan wel de mond vol van werkbaar werk, maar de stelsels die het mogelijk maken wat ademruimte in de loopbaan in te bouwen, worden steeds meer verstrengd. Leeftijdsgrenzen worden opgetrokken, het vereiste aantal loopbaanjaren gaat de hoogte in en met weemoed denken we terug aan het tijdskrediet zonder motief dat in 2017 verdween. Vooral deze laatste maatregel trof een groep werknemers die nu tussen wal en schip valt. Ze zijn te jong voor een eindeloopbaanregeling, maar voelen zich vaak te oud om in hun carrière nog drastisch van richting te veranderen om het werkbaar te houden. 

 

Rat race

‘Het is dan ook deze groep waarvan we het vaakst horen dat een extra dag om te recupereren welkom zou zijn’, vertelt Nick. ‘In het weekend moeten ze vaak wat langer dan vroeger bekomen van de werkweek. Tegen de tijd dat de huishoudelijke taken erop zitten, schiet er niet veel échte vrije tijd over. 

Naar het einde van de loopbaan neemt de behoefte aan extra vrije tijd toe. ‘Noem het gerust een nood, eerder dan een behoefte’, zegt Nick. ‘Heel wat werknemers kunnen op latere leeftijd niet meer mee in de rat race, zowel mentaal als fysiek. Maar zowel voor de landingsbanen als voor het swt gelden er strenge - in onze ogen té strenge – voorwaarden, waardoor het ook niet meer voor iedereen is weggelegd.’ 

 

Niet haalbaar

Ook de samenleving is er op dat vlak veel veranderd. ‘Dertig jaar geleden hadden vijftigers doorgaans hun lening afbetaald en waren de kinderen het huis uit, zodat je als koppel stilaan kon dromen van een rustige, comfortabele oude(re) dag. Vandaag zijn leningen met een looptijd van dertig tot zelfs veertig jaar geen uitzondering, kinderen komen op een latere leeftijd en blijven langer bij de ouders wonen en er zijn veel meer singles. Een eindeloopbaanregeling is, door het inkomensverlies dat ermee gepaard gaat, financieel niet altijd haalbaar.’

 

Informatie

Wie echter wel een landingsbaan of swt overweegt of binnenkort mag genieten van zijn/haar pensioen, kan zich alvast informeren bij onze collega’s van de loopbaandienstverlening.

Je verbond op sociale netwerken