PostNL niet veroordeeld: zwakke wetgeving rond onderaanneming is bijzonder problematisch
Vandaag heeft de rechtbank geen veroordeling uitgesproken tegen PostNL. Terwijl er duidelijke aanwijzingen zijn van misbruik van onderaannemers. Dit vonnis roept vragen op over de effectiviteit van het huidige wettelijke kader rond onderaanneming. Onderaanneming is trouwens niet alleen bijzonder problematisch voor werkers in de koerierssector, maar speelt ook een zeer negatieve rol in sectoren zoals bouw, transport, telecommunicatie (bv. de fiber-installateurs) en vleesverwerking.
De ketenaansprakelijkheid, met name de verantwoordelijkheid van hoofdaannemers ten opzichte van hun onderaannemers, is in België juridisch gezien niet adequaat geregeld. Hoewel de nieuwe Postwet van Petra De Sutter een stap in de goede richting is, blijft het fundamentele probleem bestaan: bedrijven komen te gemakkelijk weg met wantoestanden bij onderaannemers. Het ACV wil hoofdelijke aansprakelijkheid voor de bedrijven die schimmige constructies opzetten met onderaannemers en een beperking van de keten van onderaanneming. We roepen de verschillende partijen aan de onderhandelingstafel voor een nieuwe regering dan ook op om hier werk van te maken in het kader van het nieuwe regeerakkoord.
Vaste contracten voor de beste bescherming
Het ACV pleit tegelijk voor vaste contracten. Dit is de meest stabiele vorm van tewerkstelling. Vaste contracten bieden werknemers de beste bescherming. Daarom zet het ACV in pakjesbedrijven voluit in op minder schijnzelfstandigen en onderaannemers, en streven we naar meer stabiele banen waar mensen een leven rond kunnen opbouwen. Bij PostNL schieten de gesprekken op dat vlak vrij goed op, maar het zou beter zijn voor alle mensen die in onderaanneming moeten werken als dit ondersteund wordt door een betere wetgeving rond onderaanneming.
Lees het persbericht van 28/06/2024: PostNL niet veroordeeld: zwakke wetgeving rond onderaanneming is bijzonder problematisch (pdf).