Teken de petitie voor een hoger loon
F*ck jeugdloon!
-
Wat is een jeugdloon?
Ben je jonger dan 21 jaar? Dan is het mogelijk dat je niet 100% van het minimumloon van je sector verdient, maar ietsje minder. Hoeveel procent je van het minimumloon verdient, hangt af van je sector. Sectoren met zulke jeugdlonen zijn bijvoorbeeld: Bouw (PC 124), Tuinbouw (PC 145), Horeca (PC 302), Textiel bedienden (PC 214), ...
Twijfel je of je wel het correcte loon verdient? Contacteer Jong ACV!
-
Wie krijgt een jeugdloon?
Jongeren onder de 21 jaar kunnen in principe een jeugdloon krijgen. Maar dat is niet voor alle jongeren onder de 21 jaar zo. Het jeugdloon wordt bepaald in de sector. Sectoren waar een jeugdloon bestaat zijn, bijvoorbeeld: de Bouw (PC 124), Horeca (PC 302), Voedingsnijverheid (PC 220), Tuinbouw bedienden (PC 145), Textiel bedienden (PC 214), ... -
Waarom wil Jong ACV het jeugdloon afschaffen?
Heel simpel: omdat we gelijk loon voor gelijk werk willen! Er worden per sector minimumlonen afgesproken. Waarom zou een jongere onder de 21 jaar, slechts een percentage van dit minimumloon verdienen? Zo kan het zijn dat een 20-jarige met meer ervaring minder verdient dan een 21-jarige collega, zonder ervaring.
Meer weten over sociale zekerheid voor jongeren?
Check het antwoord op je vragen hieronder en ontdek onder andere waarom Sennah, Ilias en Bilie meer loon overhouden met het voorstel van Jong ACV. 👇
-
Betalen gewone werknemers meer bijdrage en houden ze toch meer loon over?
Inderdaad. Wanneer je als jobstudent de gewone sociale bijdrage betaalt, wordt die verminderd met de sociale werkbonus voor werknemers met een laag loon. Bovendien bouw je als gewone werknemer ook recht op vakantiegeld op, én heb je recht op een Vlaamse jobbonus. Die elementen zorgen ervoor dat je met een studentencontract slechter af bent.
Voor de echte 'belastingen' - de zogenaamde personenbelasting - verandert er eigenlijk niets. Je betaalt dit jaar belasting als je jaarinkomen hoger is dan 15.300 euro als jobstudent én als gewone werknemer.
-
Zullen er niet minder studentenjobs zijn als studenten evenveel verdienen?
Op dit moment zijn jobstudenten voor werkgevers goedkoper dan andere werknemers. Dat systeem zorgt voor oneerlijke concurrentie ten voordele van studenten en ten koste van hun kortgeschoolde leeftijdsgenoten.
We krijgen soms de vraag of studenten niet meer moeite zullen hebben om een job te vinden, als deze oneerlijke concurrentie wegvalt. In de huidige conjunctuur waar werkgevers problemen hebben met het vinden van personeel, zal dat geen al te groot probleem zijn. In de vakantieperiodes moet bovendien steeds heel wat personeel vervangen worden. Studenten blijven flexibeler en sneller inzetbaar dan andere werknemers.
-
Heb ik als gewone werknemer recht op pensioenopbouw?
Je pensioen wordt berekend op basis van je loon doorheen je loopbaan. Een studentenjob met een normale bijdrage sociale zekerheid zal op dezelfde manier voor je pensioen meetellen als een gewone job.
Bijvoorbeeld: als je een maand in een fabriek werkt, dan krijg je daar ongeveer 2 euro extra pensioen voor per maand. Dat klinkt niet veel, maar is 480 euro als je 20 jaar lang pensioen krijgt!
-
Heb ik als gewone werknemer recht op een werkloosheidsuitkering?
Als je tijdens je studies werkt en zo bijdraagt aan de sociale zekerheid, dan kan je deze gewerkte dagen na de studies gebruiken als referteperiode. Dat telt als bewijs dat je recht hebt op een werkloosheidsuitkering.
Als je als student in je diplomajaar bijvoorbeeld een thesis schrijft, een laatste vak opneemt en heel wat werkt, zou je hiervoor in aanmerking kunnen komen. Dat is geen overbodige luxe: aan het begin van de loopbaan is werkloosheid een groot risico.
-
Heb ik als gewone werknemer recht op het groeipakket?
Op dit moment mogen studerende jongeren tussen 18 en 25 jaar maximaal 80 uur per maand werken aan de normale sociale zekerheidsbijdrage met behoud van de gezinsbijslag. De 600uren aan de verlaagde bijdrage worden niet meegeteld.
In Brussel en Wallonië bestaat géén onderscheid tussen verschillende vormen van arbeid. Je mag er maximaal 240 uur per kwartaal werken met behoud van gezinsbijslag. Arbeid is er tijdens de zomermaanden in het derde kwartaal vrijgesteld voor het kindergeld. In die periode moeten studenten zich er dus geen zorgen maken.
Jong ACV wil dat het groeipakket ook in Vlaanderen op die manier geregeld wordt. Dat is eenvoudiger en maakt komaf met het oneerlijke verschil tussen jobstudenten en gewone werknemers!
-
Blijf ik als gewone werknemer ten laste bij mijn ouders?
Op dit moment is het zo dat jobstudenten met een verlaagde bijdrage sociale zekerheid recht hebben op een vrijstelling van een eerste schijf aan inkomsten. Ze kunnen daardoor meer bijverdienen en zijn langer ten laste dan gewone werknemers.
Het is eenvoudig om deze wetgeving aan te passen aan ons voorstel. We willen komaf maken met het oneerlijke verschil tussen jobstudenten en gewone werknemers!
More Info
Professional?
Vraag het technisch dossier op en kom in contact met Jong ACV via acv.jongeren@acv-csc.be.
Meer loon én meer zekerheid
Jong ACV wil jobstudenten toegang geven tot de sociale zekerheid! Want:
- wanneer je bijdraagt aan de sociale zekerheid, geniet je er ook van. Denk aan het recht op tijdelijke werkloosheid, vakantiegeld, ...
- door de werkbonus en de opbouw van vakantiegeld hou je aan het eind van de rit netto meer loon over!
Met het voorstel van Jong ACV hebben studenten dus meer zekerheid én meer loon!