Waardige pensioenen, een politieke keuze!
De laatste jaren is er veel gesleuteld aan onze pensioenen. De laatste hervorming, onder leiding van de regering-Michel (2014-2019), heeft de rechten van werknemers en hun vertrouwen in het wettelijk pensioenstelsel sterk aangetast.
Het ACV wil dan ook in de eerste plaats dat de koers wordt bijgesteld: het pensioen mag geen loterij worden. Een ander systeem, voor ieders welzijn, is mogelijk. En het is vooral een politieke keuze!
Het pensioen beter begrijpen om het beter te verdedigen
Ken jij de wettelijke pensioenleeftijd in 2030? Weet je hoeveel loopbaanjaren je nodig hebt voor een volledig pensioen?
Een waardig pensioenstelsel heeft een dubbel doel:
- de levensstandaard van gepensioneerden in stand houden
- gepensioneerden beschermen tegen armoede
Door hervormingen voldoet ons wettelijk pensioen niet volledig aan dit dubbel doel. De politiek wil ons aanzetten om langer te werken. Tegelijk kunnen grote groepen van de beroepsbevolking zoals jongeren, vrouwen, zieken of werklozen, niet genoeg pensioenrechten opbouwen. Bovendien zijn de pensioenbedragen over het algemeen te laag.
Hoe is het zover kunnen komen? Kom het te weten in de video!
De oplossingen van het ACV
Het ACV wil duurzame perspectieven voor werknemers voor:
- haalbare loopbanen, zware beroepen en eindeloopbaanregelingen
- hogere bedragen voor alle pensioenen
- het meetellen van niet-gewerkte periodes en het verkleinen van de genderpensioenkloof
Check onze eisen en de infofilmpjes per onderdeel! 👇
-
Haalbare loopbanen en eindeloopbaanregelingen
Het ACV vraagt om werkgevers toegang te geven tot:
- eindeloopbaanmogelijkheden (tijdskrediet) vanaf 55 jaar
- het vervroegd pensioen vanaf 60 jaar
- het volledig pensioen op 65 jaar en niet op 67
Het ACV verdedigt ook de invoering van:
- tandemplannen waarbij een oudere werknemer wat gas terugneemt en een jonge starter coacht
- plannen ter preventie van zwaar werk die het mogelijk maken om de arbeidsomstandigheden gedurende de gehele loopbaan aan te passen, op interprofessioneel vlak (zo nodig met sectorale variaties)
- een echte loopbaanplanning die voorziet in mechanismen voor omschakeling en bijscholing als de werknemer een zwaar beroep uitoefent
-
Hogere bedragen voor alle pensioenen
Het ACV vraagt de invoering van de volgende maatregelen:
- Het aantal vereiste jaren voor een volledige loopbaan terugbrengen naar 40 jaar in plaats van de huidige 45 jaar. De bijeengetelde lonen tijdens de loopbaan worden dan niet meer gedeeld door 45 maar door 40.
- De pensioenbedragen automatisch koppelen aan de evolutie van de welvaart in België.
- Het minimumpensioen verhogen naar 60% van het mediane loon. Dat is vandaag 1.627 euro/netto voor een volledige loopbaan.
- Voor de berekening van het pensioen een loonplafond instellen (van 60.000 euro bruto per jaar) op alle lonen die je gedurende je hele loopbaan ontving en niet langer jaar per jaar.
-
Niet-gewerkte periodes en genderongelijkheden
Het ACV vraagt:
- Het beter meetellen van niet-gewerkte periodes bij de berekening van het pensioen via het mechanisme van 'gelijkgestelde periodes'. Zeker voor deeltijds werk dat meestal door vrouwen wordt uitgeoefend.
- De herinvoering van een gelijkstelling voor de berekening van het pensioen van alle niet-gewerkte periodes die onder de vorige legislaturen aan waarde moesten inboeten. Dat zijn de tweede en derde werkloosheidsperiode en bepaalde vormen van SWT. En dat op basis van het laatst ontvangen loon, niet op basis van een minder voordelig fictief loon.
- De herinvoering van tijdskrediet zonder motief en de gelijkstelling ervan voor de berekening van het pensioen.
- Het verkleinen van de genderloonkloof die vandaag nog steeds bestaat op de arbeidsmarkt.
More Info
- Hoe wordt je pensioen berekend? Wat is het minimumpensioen? Heb je recht op een inkomensgarantie? Ontdek het antwoord op al je pensioenvragen.
- Militant? Ontdek alles over waardige pensioenen en hoe we die kunnen bekomen. In ons handig argumentarium (pdf) wapenen we jou met sterke antwoorden op vragen over het pensioen en krijg je zicht op de voorstellen van het ACV.