Wat te doen bij ziekte?
Kan je niet werken door ziekte, dan moet je een attest voorleggen. Je werkgever mag arbeidsongeschiktheid laten nagaan door een controlearts.
Ziek, wat nu?
Als werknemer krijg je je loon of een uitkering als je ziek wordt. Je moet natuurlijk wel in orde zijn dan. Check hier waar je allemaal op moet letten.
-
Ik ben ziek. Hoe moet ik mijn werk verwittigen?
Ben je ziek, dan moet je je werkgever meteen inlichten. Je kan dat meestal best via telefoon of e-mail doen. Je kan altijd navragen hoe je best kan verwittigen bij ziekte.
Daarnaast zal je ook een doktersbriefje of medisch attest moeten indienen. Dat moet je meestal binnen de 2 dagen bezorgen. Ook hier geldt dat je best even kan navragen wat de afspraken binnen je onderneming zijn.
Opgelet: verstuur je het attest niet binnen de voorgeschreven termijn, dan kan je werkgever je gewaarborgd loon voor niet-gedekte dagen weigeren. Onder bepaalde omstandigheden kan je zelfs ontslagen worden als je deze verplichting niet naleeft.
Check het filmpje!
-
Moet ik altijd een ziektebriefje indienen?
Sinds eind 2022 kan je als werknemer voor je eerste ziektedag zonder ziektebriefje afwezig blijven van het werk en dit tot 3 keer per jaar. Je hoeft die dag niet thuis te blijven en kan bijvoorbeeld naar je arts gaan. Deel je verblijfplaats wel mee aan je werkgever als je niet thuis verblijft.
Wel dit:
- Elke onderneming kan dit recht uitbreiden via een cao of arbeidsreglement.
- Organisaties met minder dan 50 werknemers kunnen dit recht inperken. Werk je in een bedrijf met minder dan 50 werknemers? Check da, zeler het arbeidsreglement of bedrijfscao hierover.
Ben je langer dan 1 dag afwezig? Dan moet je je doktersbriefje binnen de 2 dagen van arbeidsongeschiktheid bezorgen. Let dus goed op welke dag de dokter op je attest noteert en bezorg je attest binnen de 2 dagen van die datum.
-
Wat staat in het ziektebriefje?
Het getuigschrift of medisch attest mag enkel volgende preciseringen bevatten:
- de geschatte duur van de arbeidsongeschiktheid
- de toelating of het verbod om de woning te verlaten
- indien de ziekte korte tijd na een vorige ziekte optreedt: of het gaat om een herval of om een nieuwe ziekte
Alle andere vermeldingen, zoals een diagnose of voorgeschreven behandeling, vallen onder het beroepsgeheim.
-
Ik zit ziek thuis. In hoever mag mijn werkgever mij controleren?
Toezicht op het werk = streng gereglementeerd
Iedereen heeft recht op zijn privacy. Dat staat zo in de grondwet en is een basisrecht. Op je werk zijn er anderzijds ook regels voor het toezicht op het werk. Onder bepaalde omstandigheden kan je werkgever je dus controleren. Dat 'toezicht zal altijd strikt gereglementeerd zijn. Zo moet je werkgever altijd 3 principes in acht nemen; evenredigheid, legitimiteit en transparantie.
Je werkgever mag niet alles systematisch controleren of maatregelen nemen die een te grote impact hebben op je privacy. Bijvoorbeeld:
- controle van elektronische communicatie moet aangekondigd worden op de ondernemingsraad (OR)
- camerabewaking op het werk of fouillering bij aankomst of vertrek op de werkplek moet geregeld worden een collectieve arbeidsovereenkomst (cao).
Het toezichtbeleid is idealiter het resultaat van onderhandelingen tussen de werkgever en de vakbondsafvaardiging. Het moet ook duidelijk in het arbeidsreglement vermeld staan.
Leemtes in de wetgeving
Regelmatig duiken er nieuwe tools en manieren op om te controleren. Die kunnen een vergaande impact hebben op de privacy. De wetgeving kan de technologie hier niet altijd in volgen. Zie de mogelijkheden om te monitoren waar iemand zich bevindt (geolocatie) of biomedische controle.
Een voorbeeld is het gebruik van biometrische middelen om toegang te krijgen tot bepaalde lokalen Dat kan best via een individueel akkoord geregeld worden.
Een goede leidraad hierin zijn de adviezen van de Gegevensbeschermingsautoriteit. Die instelling wordt zowel door het ACV als werkgevers erkend.
-
Wat is de rol van de controlearts?
De controlearts kan enkel nagaan of je arbeidsongeschiktheid bent. Hij mag in geen geval oordelen over de behandeling van je eigen arts. Ook de controlearts is gebonden door het beroepsgeheim. Hij mag bijvoorbeeld geen medische diagnose communiceren aan de werkgever.
Meent de controlearts dat je arbeidsgeschikt bent, ga dan meteen naar je eigen behandelende arts. Hij kan elementen aanbrengen die de controlearts ervan overtuigt zijn houding te veranderen.
Indien deze poging mislukt, dan voorziet de wet in een rechterlijke procedure. Als lid kan je hiervoor terecht bij het ACV.
Controle is niet onbegrensd
Het arbeidsreglement of een cao kan bepalen dat je een periode van maximaal 4 aaneengesloten uren per dag beschikbaar moet blijven van de controlearts. Zelfs als het medische attest van je behandelende arts aangeeft dat je de woning mag verlaten, kan je daartoe verplicht worden.
In dit geval moet je elke wijziging van verblijfplaats voorafgaandelijk melden aan je werkgever. Een dergelijke controle via medische whereabouts kan evenwel niet onbegrensd worden toegepast.
Zo kies je nog altijd zelf je behandelend arts die de arbeidsongeschiktheid vaststelt. Daarnaast zijn er regels die medisch beroepsgeheim en het recht op privacy waarborgen.
Is er betwisting, bijvoorbeeld wanneer je de indruk hebt slachtoffer te zijn van een misbruik of niet terecht optreden van de controlearts, dan kan je als lid terecht bij het ACV. Aarzel in dat geval niet om contact op te nemen met je vakbondsafgevaardigde of met de rechtskundige dienst van je ACV-verbond.
Wat je nog moet weten over je werk en ziekte
Wist je dat...
- ACV-militanten zich dag in dag uit inzetten voor jouw gezondheid en veiligheid op het werk?
- Het ACV ijvert voor goede afspraken en wetgeving rond veiligheid en welzijn?
- Het ACV zich inzet voor wie langdurig afwezig was en terug aan de slag gaat? Meer over re-integratie op het werk.
ACV-lidmaatschap, jouw bescherming in alle solidariteit. Ontdek nu alle ledenvoordelen.
More Info
- Wegwijzer Sociale Wetgeving voor een volledig overzicht van de wetgeving arbeidsrecht en sociale zekerheid.
-
Militant?
- Ga een kijkje nemen op www.hetacv.be/militant en consulteer er de Wegwijzer Sociale Wetgeving (login nodig)
- Lees Vakbeweging digitaal
- Ontdek ook het aanbod van De Vormers.